Totul despre blog – Meseria de blogger

Scris de , pe 30. 05. 2011, acum 3 ani, 3 luni

Blogurile au fost initial jurnale online (web log) menite sa inlocuiasca varianta traditioanala de hartie si mult mai putin sociabila. Ulterior, blogurile au devenit mijloace eficiente de promovare a unei persoane sau a unui produs, spatiu publicitar si metode moderne de socializare.

Dupa atatia ani de blogosfera, natura si metodele acesteia s-au schimbat de nenumarate ori. S-au divesificat platformele, s-au imbunatati considerabil posibilitatile tehnologice, s-a schimbat moda si stilul de publicare. Blogosfera s-a depersonalizat masiv in ultimii ani. Jurnalul online este doar o amintire. Se folosesc tehnici de redactare, metode standardizate de promovare, se urmareste profilul utilizatorilor si se fac analize serioase in privinta statisticilor si a metodelor de atragere a publicului.

Ultima moda in materie de bloguri este angajarea unui autor. Se cer: persoane care cunosc bine limba in care este scris blogul (de regula nativi ai respectivei limbi sau posesori de certificate lingvistice), cu imaginatie si eventual experienta in ale blogurilor. In unele cazuri se impune domeniul articolelor si numarul acestora. Remuneratia variaza in functie de tipul si dimensiunea articolului (intre 3 si 5 euro pe freelancer.com). Exista si situatii aparte in care autorii sunt persoane publice, cu notorietate sau experti intr-un anumit domeniu, dar in aceste situatii onorariul se negociaza personal.

Dar poate mai rau decat autorii platiti sunt comentatorii platiti. Tot pe site-urile de recrutare de liber profesionisti se cauta autor de comentarii pe mai multe site-uri ale aceleiasi firme sau ale firmelor concurente. Plata este mult mai mica si volumul de munca relativ mare, dar nu implica mult munca intelectuala. Trebuie doar sa intrati zilnic sau de mai multe ori pe zi pe anumite bloguri si sa comentati pozitiv sau negativ la adresa acestora. Astfel de comentatori platiti se practica si la noi in cazul blogurilor publicitare, al campaniilor electorale si alte situatii de genul acesta.

O alta postura relativ noua, este bloggerul de meserie. Acesta scrie pe blogul propriu si in stilul in care s-a consacrat, dar articolele sunt comandate si platite ulterior sub o anumita forma. Se testeaza astfel produse, se urmaresc evenimente, se recomanda filme sau carti. Bloggerul este liber sa-si exprime parerea, dar este recomandat sa fie una buna.

Noile tendinte in blogosfera au poate beneficii comerciale. Dar din punctul de vedere al calitatii, blogurile vor avea de suferit. Publicul nu mai poate fi convins de sinceritatea autorilor, de bunele intentii ale acestora si de credibilitatea recomandarilor facute, iar acest lucru va duce la scaderea traficului si a publicului loial.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , ,

Elefant.ro - Premium

Comentarii (1)

 

  1. [...] Astept, fãrã stres, recunoasterea  si cotarea pe piata a meseriei de blogger. Am aflat ca s-a infiintat (inca) un registru al blogurilor; sã vedem ce iese… Share [...]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.