Cine a fost de fapt primul om pe Everest?

Scris de , pe 19. 05. 2010, acum 4 ani, 3 luni

Controversa legata de identitatea primul om care a escaladat Everestul ar putea fi lamurita in curand de un australian.

Duncan Chessell, care vrea sa atinga piscul pentru a treia oara, este hotarat sa dovedeasca faptul ca alpinistul britanic Andrew Irvine a fost primul om care a ajuns pe cel mai inalt varf din lume.

Aparatul foto pe care Irvine l-a avut cu el in momentul urcarii ar putea oferi dovada ca el si prietenul sau au ajuns pe Everest in 1924, cu 30 de ani inainte de Sir Edmund Hillary, care detine titlul in prezent, impreuna cu partenerul sau de expeditie, Tenzing Norgay.

Cadavrul lui George Mallory, cel alaturi de care a escaladat Irvine a fost gasit in 1999. Din buzunarele sale lipsea fotografia sotiei lui, pe care alpinistul anuntase ca intentioneaza sa o lase pe varf.

Chessell incearca acum sa gaseasca si corpul neinsufletit al lui Irvine si eventual pretiosul aparat foto: “Am fost pe North Col saptamana trecuta si vantul batea cu 150km/h viscolind zapada care a fost acolo timp de foarte multi ani. Acum, stanci care au fost acoperite decenii de-a randul sunt descoperite si cred ca am sanse mari sa-l gasesc”, crede Chessell.

Expertii sustin ca filmul din aparatul foto inca ar putea fi developat, in ciuda trecerii timpului, deoarece teoretic acesta a fost permanent inghetat.

Pana acum s-au facut numeroase cautari ale trupului alpinistului britanic, iar anul acesta au aparut si pareri conform carora cadavrul a fost identificat in unele fotografii facute din aer.

Cand i s-a cerut parerea despre aceasta disputa, Sir Edmund Hillary, care a decedat in ianuarie 2008 a raspuns: “Nu stiu daca Mallory si Irvine au ajuns pe varf. Ceea ce stiu este ca eu si Tenzing Norgay am fost primii care am ajuns pe varf si ne-am intors apoi din nou jos.”

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: DailyMail

Etichete: , , , , , , ,

NemiraNemira
Elefant.ro - Premium

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.