Tratatul de la Lisabona vs. Tratatul Constitutional

Scris de , pe 25. 10. 2009, acum 4 ani, 10 luni

Uniunea Europeana - Sursa: Google ImagesEste cert pentru toata Europa ca noul Tratat de la Lisabona va intra in functiune de la inceputul anului viitor. In 26 de tari procesul de ratificare s-a terminat, doar in Cehia presedintele Klaus mai trebuie sa semneze documentul. Cu tot euroscepticismul dumnealui, acesta a declarat recent ca nimic nu mai poate opri “expresul de Lisabona” si ca va semna documentul daca Curtea Constitutionala din tara sa se va pronunta negativ cu privire la contestatia depusa de partenerii sai politici (cel mai probabil).

Tratat vs. Constitutie

Avand in vedere aceste date, multi asteapta sa vada ce fel de uniune vom avea de acum incolo. Va fi un simplu tratat de reformare a institutiilor europene ce face pasi mici catre o uniune politica sau asistam la o dezintegrare a statelor suverane intr-o uniune federalista? Constitutia Europeana, care trebuia sa inlocuiasca toate tratatele precedente dupa care era organizata uniunea si sa paveze drumul catre un stat federalist, a fost respinsa in 2007 de catre alegatorii francezi si olandezi. Acum intra in vigoare Tratatul de la Lisabona. Cu ce se deosebeste el de Constitutia Europeana?

Diferente

In primul rand, Marea Britanie si Polonia au putut negocia un opt-out la capitolul justitie. Deciziile Curtii Europene de Justitie nu se vor aplica in aceste tari. Polonia a spus ca va semna mai tarziu Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, insa nu este previzibil ca si Marea Britanie sa o faca deoarece sistemul de drept din insula este diferit de cel continental (bazat mai mult pe precedente). Marea Britanie a mai obtinut un opt-out, alaturi de Irlanda, de la prevederile tratatului privind functionarea politiei si a cooperarii dintre departamentele de politie din tarile europene.

In afara acestor opt-out-uri (care nu influenteaza deloc Romania), Tratatul de la Lisabona pastreaza majoritatea inovatiilor institutionale prevazute in Constitutia Europei. Cea mai importanta deosebire este aceea ca tratatul amendeaza precedentele tratate ale uniunii si nu le inlocuieste precum ar fi facut-o constitutia. Alte diferente sunt:

  1. Simbolurile UE (precum steagul, imnul si motto-ul) nu mai sunt prezente in tratat, desi ele sunt folosite (de exemplu steagul a fost adoptat in 1980). Totusi, saisprezece tari si-au declarat asentimentul cu aceste simboluri printr-o anexa.
  2. Ministrul Uniunii pentru Afaceri Externe este numit in tratat Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe.
  3. S-a renuntat la terminologia noua (de exemplu directivele UE si nu legile UE)
  4. Din cauza presiunilor Poloniei, noul sistem de vot nu va intra in functiune pana in 2014.
  5. Combaterea schimbarii climatice este un obiectiv oficial al Uniunii Europene dupa Tratatul de la Lisabona.

Concluzii

Dupa cum se poate observa, schimbarile sunt futile si superflue. Vom avea un Presedinte al Consiliului European, un Ministru de Externe, UE va deveni o entitate internationala care va avea dreptul sa semneze tratate si, poate cel mai important, va putea sa-si amendeze legislatia fara acordul unanim al guvernelor statelor membre. De aici se poate trage o concluzie certa: oficialii UE au trecut Constitutia Europei prin spatele usilor inchise (in Irlanda nu a fost posibil).

Ar fi rizibil sa spunem ca de fiecare data cand este eludata vointa populara lucrurile se inrautatesc. Istoria a infirmat de multe ori zicala ca publicul are intotdeauna dreptate. Ramane deci sa vedem daca prin acest tratat Europa isi va acoperi gaurile democratice si daca va reusi sa devina liderul lumii.

Sursa: Renne

Etichete: , , , ,

NemiraNemira
Elefant.ro - Premium

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.