Lansare de carte: “Teatru” de Václav Havel

Scris de

Vaclav HavelEditura Curtea Veche Publishing va lansa pe data de 5 octombrie, volumul “Teatru” al fostului demnitar, Václav Havel, presedinte al Cehoslovaciei si al Republicii Cehe,  cu ocazia celei de-a 75-a aniversare a binecunoscutului om politic si de cultura. Evenimentul, organizat impreuna cu Institutul Ceh si Ambasada Republicii Cehe, va avea loc la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”, intre orele 12.00 si 14.00, intrarea fiind libera pe durata evenimentului. Despre volum vor vorbi Ambasadorul Republicii Cehe, Jiri Sitler, Prof. Sorin Paliga si Doina Jela.

“Teatru” este o colectie de trei piese scrise si jucate in perioade diferite. “Plecare” (2007), “Largo desolato” (1984) si “Petrecere in aer liber” (1963) sunt marturii din realitatea societatii cehoslovace a perioadelor mentionate. Multe dintre piesele lui Václav Havel fie au fost cenzurate, fie si-au gasit loc pe scenele teatrelor din alte tari.

Amprenta lui Václav Havel in dramaturgie se regaseste in teatrul absurd si in referintele istorice, evidentiate in piesele sale. “Plecare” se constituie intr-o satira politica, cu un conflict intre un fost cancelar al unei tari nenumite si un deputat dubios, dezagreabil. Piesa se refera insa la un cadru mai general, dupa cum marturiseste autorul: “lucrurile pleaca si, in acelasi timp, noi lucruri sosesc, iar unele se intorc“. Versiunea cinematografica a piesei va fi proiectata in aceeasi zi, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, incepand cu ora 18.30.

In “Largo desolato”, Havel creeaza un portret frapant al conditiei scriitorului in totalitarism. Piesa are o actiune vie, personaje diverse si situatii la limita. Dialogul lipseste total din cateva scene, ceea ce confera originalitate piesei.

“Petrecere în aer liber” este o satira grotesca ce combina cu maiestrie procedeele teatrului absurd pentru a reflecta intr-un mod critic situatia Cehoslovaciei totalitariste.

Václav Havel a fost ultimul presedinte al Cehoslovaciei si fost presedinte al Republicii Cehe, disident, scriitor, eseist, dramaturg si regizor de film. A fost distins cu numeroase premii pentru activitatea artistica, dar si pentru cea politica, printre care “Premiul Erasmus” (1986), “Premiul pentru pace al librarilor germani” (1989), “Premiul Olof Palme” (1989).

Erasmus Plus (2014-2020 ) este noul program de 16 miliarde de euro pentru educație, formare, tineret și sport. Acesta este construit pe bine-cunoscutul și marca de succes a UE, programul

Erasmus+ pentru studenți. Toate programele anterioare, cum ar fi Tineret în acțiune, Erasmus și LLP sunt incluse în noul program Erasmus Plus. Acest program are trei piloni principali: educație și formare, tineret și sport. Obiectivul principal al programului Erasmus Plus este acela de a îmbunătăți sansele de angajare ale tinerilor prin dobândirea de competențe suplimentare apreciate de angajatori, precum și îmbunătățirea competențelor lingvistice.

Tot in cadrul evenimentului, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR), de la ora 16:00, respectiv 18:30, vor avea loc proiectiile a doua filme inspirate de scriitor si de piesele sale (Citizen Havel – 2007 si Leaving – 2011).  Ziua se va incheia cu vernisajul expozitiei de fotografie Václav Havel, in Sala Aquarium, la Muzeul Taranului Roman (MTR), de la ora 20:30.

Sursa: Erasmus+
Sursa foto: Erasmus+

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.