Luis Miguel Rocha: Religia e o chestiune administrativa si daunatoare

Scris de

Luis Miguel RochaAm stat astazi de vorba cu Luis Miguel Rocha, autorul romanului Holy Bullet, tradus in Romania de editura Tritonic sub numele Papa trebuie sa moara. Luis s-a nascut in Portugalia acum 33 de ani, a lucrat la TVI si in momentul de fata este scriitor profesionist. In Romania aceasta notiune poate parea ciudata, conditiile fiind de asa natura incat e greu sa-ti poti castiga existenta exclusiv din scriitura, insa in alte parti acest lucru nu este o raritate.

Ne-am intalnit intr-un restaurant, dupa o saptamana in care a cutreierat Romania de la un capat la altul pentru a-si promova cartea, si discutia a alunecat natural in aceasta directie: a ramas cu amintiri placute si marturiseste ca la nivel culinar avem multe in comun cu portughezii. I-au placut indeosebi micii, sarmalele si ciorba. Am discutat pentru putina vreme si despre politicienii romani, si despre preferatul sau din punct de vedere al imaginii. I-au placut Sibiul si Baia Mare, si ar vrea sa se intoarca pentru a face o vizita directionata mai mult inspre turism.

Am revenit cu dialogul la carti, si a subliniat importanta pe care o dau cititorii si editorii americani distinctiei de New York Times Bestseller, pe care o are si el in palmares. Acest lucru e mai putin important in Europa, unde, in mare parte din cauza diversitatii lingvistice, e mai greu sa te impui. I-am pus cateva intrebari despre transferul catre profesia de scriitor si alegerea subiectelor pentru cartile sale:

Alex Sima: Cum ati facut tranzitia de la productie tv la scriitor?
Luis Miguel Rocha: A fost una lina. Sa muncesti in televiziune este foarte stresant, intodeauna cu termene limita si nu ai timp de nimic altceva. Cand lucrezi ca scenarist e ceva foarte tehnic si trebuie sa iti rupi imaginatia – e posibil sa fie facut asa ceva, avem suficienti bani? In construirea unei carti nu ai probleme de buget, poti sa arunci in aer Bucurestiul.

AS: Nu sunt termene si pentru scrierea unei carti?
LMR: Ba da, dar sunt mult mai lungi. Si nu am pe nimeni care sa imi spuna “ar trebui sa scrii in felul urmator”.

AS: De cat timp aveti nevoie pentru a scrie o carte?
LMR: Depinde de subiect. Pentru Ultimul Papa am facut cercetarea inainte. Asa ca, doar scrisul a durat trei saptamani. Pentru Papa trebuie sa moara a durat trei luni. Fiecare carte e o noua experienta.

AS: Ce v-a determinat sa scrieti despre Papa?
LMR: Nimic in mod special. Interesul meu pentru Vatican nu era cine stie ce, stiam doar ca Ioan paul al II-lea a fost Papa si ca aparea duminica la televizor. Nu-mi pasa prea mult. Conteaza pe cine intalnesti in viata, si cum aceste intalniri ti-o pot schimba. Subiectul a venit la mine, eu nu am incercat sa-l gasesc.

AS: Ati citit cartile lui Eric Frattini? Si el scrie despre acelasi subiect.
LMR: Ar trebui sa spun ca da, dar inca nu am facut-o. O s-o fac cu siguranta in viitor. Nu citesc nimic legat de subiectul cartii pe care o scriu.

AS: Ati fost influentat de Codul lui Da Vinci?
LMR: Nu, deloc.

AS: Cand putem astepta o ecranizare dupa una din cartile dumneavoastra?
LMR: In doi sau trei va fi ceva pe marele ecran. Dar nu e un lucru pe care sa-l astept cu nerabdare.

AS: Ce parere aveti despre actualul Papa?
LMR: Cred ca are o problema de imagine. Are o problema cu carisma – ii lipseste. E foarte serios tot timpul. E foarte inteligent si umil. E un om remarcabil. Dar are o imagine proasta si nu stie si nici nu vrea sa si-o imbunatateasca. Nu va fi un Papa care sa ramana in memoria oamenilor.

AS: Planuiti sa scrieti despre el?
LMR: Da, e un personaj in urmatoarea mea carte.

AS: Credeti in Dumnezeu?
LMR: Da. Cred, dar nu in Dumnezeul pedepsitor – daca faci un pacat o sa mergi in Iad, nu, in asta nu cred. Asta e o porcarie. Dar cred ca lume e foarte bine facuta si ca poate cineva a facut-o. Am credinta, dar nu in Dumnezeul din Biblie.

AS: Sunteti mai degraba un om spiritual decat unul religios?
LMR: Nu sunt deloc religios. Nu cred in religie, care e un cancer al lumii. Doar aduce prejudicii si nu ajuta oamenii. Chiar daca esti sau nu credincios, credinta e un lucru, religia altul. Ceea ce crezi nu are nimic de a face cu lucrurile administrative. Religia e un lucru administrativ. Un intermediar intre tine si Dumnezeu. Nu ai nevoie de intermediari. Habar nu au ce vrea Dumnezeu, stiu la fel de multe ca si noi. Orice religie, nu numai cea catolica, este inventata de om si mai mult il raneste decat ii face bine.

AS: Veti scrie si despre alta religie?
LMR: Da. Cred ca da, candva. Pentru ca e un lucru pe care vreau sa-l fac. Orice religie, la baza, este la fel: daunatoare.

Pentru moment insa, Luis Miguel Rocha se concentreaza asupra crestinismului. In urmatoarea sa carte vrea sa raspunda la o intrebare complexa: A existat sau nu Iisus?Luis Miguel Rocha - Iulia Cioara - Bogdan Hrib - Papa trebuie sa moara

Sursa: Renne

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] sunt multumit, pentru ca n-am pierdut timpul. Numai sambata, de exemplu, i-am luat un interviu lui Luis Miguel Rocha, am fost la HiFi Arena, si apoi cand m-am intors acasa am facut 2 anunturi, […]

  2. anca says:

    Intr-adevar, complexa intrebarea la care vrea sa raspunda.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.