Razboiul din Afganistan, vazut prin lentila

Scris de

Florin GhiocaNu am fost pusi niciodata in fata unui razboi real. Poate bunicii nostri l-au apucat. Insa pentru a ne putea imagina ce inseamna un asemenea conflict de multe ori apelam la imaginile de la televizor. De data aceasta insa, suntem invitati sa cunoastem razboiul prin ochii copiilor afgani.”Responsabil” de acest demers fotografic este jurnalistul Florin Ghioca.

Atunci cand nu scrie despre vedete si nu le fotografiaza, lui Florin Ghioca ii place sa faca ceea ce numeste “cu adevarat fotografie de presa. Respectiv de eveniment. Si unde in alta parte poti sa atingi apogeul fotografiei de presa, daca nu in cel mai amplu conflict militar din ultimele decenii?”. Pentru Florin, Afganistanul s-a concretizat in cele patru calatorii intreprinse in scop jurnalistic si nu numai.

Pasiunea pentru fotografie si dorinta de a aduce un zambet in viata copiilor din Afganistan l-au facut pe jurnalistul roman sa ia decizii importante. “M-am intors in zona de razboi pentru ca este o lume fascinanta, o civilizatie surprinzatoare si complexa, in ciuda aparentei simplitati a oamenilor de acolo. Am descoperit de fiecare data lucruri noi si m-am simtit tot mai atasat de locurile acelea. (…) Copiii din Afganistan sunt frumosi si in ochii lor citesti foarte multe, sunt foarte expresivi. Se diferentiaza prin drama pe care o traiesc zilnic, prin saracia pe care sunt obligati sa o suporte. E mare lucru sa poti sa faci un copil afgan sa rada”, declara Florin Ghioca.

expozitie fotografieIn acest sens, in iarna anului 2008 a organizat o campanie umanitara unica in lume: pentru prima data, un corespondent de razboi s-a intors in teatrul de razboi pentru a-i ajuta pe localnicii afectati de conflictul militar si mai ales pe copii. Fotografiile realizate in demersul sau sunt marturii actuale din viata cotidiana a celor din Afganistan. “Am incercat sa arat fata reala a Afganistanului, cu partea lui civila si militara, fara sa caut senzationalul sau macabrul. In fotografiile mele nu apare sangele, nu apar morti si raniti. Poti sa ilustrezi si altfel un razboi, chiar si fara sa arati o singura arma”, spune fotoreporterul care s-a transformat.

Nu ai cum sa ramai indiferent in fata unor astfel de fotografii. De la lacrimile unei fetite asezate in praful drumului si la joaca unor pusti prin praf, pana la mainile brazdate de vant si privirile atat de graitoare ale celorlalti copii – totul te impresioneaza. “Eu sper ca imaginile mele sa deschida macar partial ochii celor care cred ca o duc rau. Pentru ca ceea ce am intalnit acolo poate fi comparat, fie si putin, cu Iadul”, spune Florin Ghioca in incercarea sa de a sensibiliza opinia publica.

In acest scop, a vernisat in mai multe orase din tara expozitia de fotografie “Copiii Razboiului – Afganistan”. Nu este numai un proiect despre imagine, ci si unul despre oameni. Scopul acestei expozitii itinerante, care a ajuns si la Iasi, este unul nobil: sumele obtinute in urma vanzarii fotografiilor vor fi folosite intr-o noua campanie umanitara, pe care jurnalistul o va intreprinde in toamna acestui an. “Va fi o iarna grea pentru copiii afghani. Sa ne gandim doar ca imaginile pe care le-am realizat erau facute la temperaturi negative, iar ei umblau desculti si flamanzi. Nu poti sa stai indiferent in fata unor asemenea lucruri, pentru ca e vorba despre niste copii care nu se pot apara, care nu au unde sa se duca si care sufera din pricina unui razboi”, declara Florin Ghioca.

Expozitia de la Muzeul Unirii din Iasi este modul lui de a le raspunde afganilor pe care i-a intalnit si in ochii carora a vazut toate ororile razboiului. Nu ne ramane decat, daca mai avem o farama de umanitate in noi, sa ne alaturam campaniei pusa la cale de Florin Ghioca, nu sa ramanem simpli privitori.

Autor: Oana Olariu

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. e. says:

    e impresionanta fotografia cu acel copilas. gasesc atatea sensuri si imagini acelei fotografii incat cuvintele ar avea o arie de cuprindere prea mica. felicitari autorului!

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.