Bob Marley este simbolul muzicii reggae

Scris de

11 mai 2011 a marcat 30 de ani de la moartea artistului Bob Marley, primul mare star al Lumii a Treia.
Unul dintre cei mai carismatici si provocatori artisti, Marley a creat muzica ce are ca sursa cultura stradala din Jamaica. El este omul care a facut cunoscute lumii puterea mistica a muzicii reggae, dar si miscarea Rastafari.
Numele Bob Marley este aproape sinonim cu tot ceea ce inseamna muzica reggae. Este imaginea ei simbolica, nu doar prin dreadlocks-urile caracteristice, ci si prin muzica si versurile care au fascinat si continua sa fascineze mii de oameni.
Jamaica, apropiata de mostenirea sa africana, a dat lumii un artist care a reusit sa depaseasca toate categoriile şi clasele sociale prin cantecele sale ce contin mesaje despre iubire si pace in lume. Versurile lui Marley trimit la credinta sa. El nu doar isi canta muzica, ci o si folosea pentru a lupta pentru pace si egalitate, acordand o voce celor marginalizati din Jamaica, dar si din lume.
In amintirea lui Bob Marley, cateva lucruri interesante:
6 februarie 1945: s-a nascut Robert Nesta Marley, intr-un sat mic din Jamaica, avandu-i ca parinti pe Booker si Norval Sinclair Marley.
1963: alaturi de Bunny Wailer si artistul de muzica reggae Peter Tosh, Bob formeaza trupa „The Wailers”.
1973: albumul „Catch a Fire” este unul din primele albume reggae.
1974: albumul „Burnin” contine cantece clasice, precum „I shot the Sheriff” si „Get Up Stand Up”.
Popularitatea trupei The Wailers a crescut si mai mult in America de Nord, cand artistul Eric Clapton a re-inregistrat „I shot the Sheriff”, ceea ce a facut ca melodia sa devina numarul 1 in topurile americane.
1974: trupa se desparte, dar Bob continua sa inregistreze sub numele “Bob Marley and the Wailers”.
1976: albumul „Rasta Man Vibration” a creat o adevarat isterie-reggae in State. Revista Rolling Stone i-a numit Trupa Anului.
1977: „Exodus”, albumul care a solidificat celebritatea internationala a trupei, a fost inregistrat in Marea Britanie. A devenit numarul 1 in mai multe tari printre care Marea Britanie si Germania. A fost unul din albumule de top din acel an.
1978: One Love Peace Concert din Jamaica, a marcat unul dintre cele mai influente momente. La cererea lui Bob Marley, intr-un efort de a calma tensiunile politice, Michael Manley, liderul partidului aflat la putere si adversarul sau politic, Edward Seaga, au urcat pe scena pentru a-si da mana.
15 iunie 1978: lui Bob Marley i-a fost acordata Medalia Pacii a Lumii a Treia (Peace Medal of the Third World) de catre Natiunile Unite, pentru eforturile sale de a asigura armonia politica in Jamaica.
In ceea ce priveste miscarea Rastafari, Marley a fost un devotat membru al acesteia si inspirat sa devina vegetarian si sa foloseasca planta cannabis, in scop spiritual.
Albumul sau greatest hits „Legend” este albumul reggae cel mai bine vandut din toate timpurile si cel mai bine vandut album al unui muzician jamaican.
11 mai 1981: s-a stins din viata la Miami, dupa ce fusese diagnosticat cu cancer in 1977. Prin cantecul „Redemption song”, scris in 1979, Marley reflecta la recunoasterea propriei morti.
Nu trebuie uitat nici cantecul „One Love”, care a fost desemnat cantecul mileniului de catre BBC, dar nici cunoscuta fraza zisa de Bob Marley „One good thing about music, when it hits you, you feel no pain”(Un lucru bun despre muzica este ca, atunci cand te loveste, nu simti nicio durere).

Sursa: www.bobmarley.com
Sursa foto: Google Images

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.