Top 5 filme cu si despre jurnalisti

Scris de

La intrebarea “ce este jurnalismul?”, raspunsul ar fi cat se poate de subiectiv, deoarece, atatia jurnalisti, atatea povesti. Si cine poate sa infatiseze cel mai bine o lume plina de intrigi, daca nu un scriitor sau un regizor.

Jurnalismul este, poate, una din cele mai controversate ocupatii, deoarece viziunea asupra sa porneste din unghiuri diferite. Jurnalistul joaca multiple roluri: detectiv, scriitor, cercetator.

Renne va ofera un top cu filme reprezentative, cu si despre jurnalisti. Intrigi, politica, vedete, bani si crime – temele de baza intr-un film reusit, 100% jurnalistic.

1.Citizen Kane, 1941

Filmul debuteaza cu scena in care Charles Foster Kane moare, murmurand ultimul sau cuvant, “rosebud”. Cat a fost in viata, Kane a fost un mare jurnalist, pe langa asta fiind si darnic si altruist.

Intreg filmul ne dezvaluie viata jurnalistului, in paralel cu reporterii, care incearca sa descopere daca “rosebud” este un ultim articol, pe care Kane l-a lasat nerezolvat. Desi, in cele 120 de minute, reporterii incearca sa afle ce inseamna ultimul cuvant al jurnalistului, finalul ne afunda si mai mult in mister, lasand o intrebare fara raspuns: “ce este rosebud?”.

De fapt, ideea regizorului, Orson Welles, a fost aceea de a pune in paralel doua genuri de jurnalisti : cel ideal, care respecta toate regulile si cel care face tot posibilul sa hraneasca publicul, despicand firul in patru.

2. The Paper, 1994

“The paper” este un film foarte bun, specific anilor ’90, dar care, din pacate, a primit mult prea putina atentie. Actorii joaca foarte bine, iar filmul este extrem de amuzant, cu scene scurte si pline de simtamant, presarate cu motive ca loialitatea, familia, dragostea, munca si, nu in ultimul rand, viata ca jurnalist, intr-un oras mare.

Scenariul, scris de fratii Koepp, este impecabil, inteligent si imprevizibil. O productie destinata exclusiv adultilor!

3.All the President’s men, 1976

Un film profund si intelectual, completat de abilitatea lui Alan Pakula de a surprinde cele mai importante scene din viata unui jurnalist si de prestatia excelenta a actorului Dustin Hoffman.

Filmul surprinde secretele din spatele cotidianului “Washington Post’s” si ultimele zile din viata lui Nixon ca presedinte al Statelor Unite.

Productia infatiseaza o societate care se conduce dupa o lume fictionala, o lume a cuvintelor, care, prin mici retusari nevinovate, schimba intreaga viziune.

4.The China Syndrome, 1979

La prima vedere, subiectul filmului poate fi luat drept banal: o femeie-jurnalist, care incearca sa supravietuiasca intr-o lume a barbatilor. Insa, totul se schimba pe parcurs. Ritmul actiunii devine puternic, chiar dureros, deoarece iti da senzatia aceea de parca iti vine sa intri direct in televizor si sa il apuci pe responsabil de guler, ca sa nu mai fie atat de ignorant.

Este exact filmul acela pe care nu il poti povesti, dar la care trebuie sa te uiti neaparat. Un film agitat, plin de intrigi, marca James Bridges.

5. Scoop, 2006

Contrar criticilor, Woody Allen a reusit inca o data sa isi puna amprenta pe un subiect, aparent, banal, transformand toata intriga intr-o piesa tragic-comica, presarata cu putin din fantasticul specific regizorului.

Productia aduce un omagiu cetateanului Kane, care, de data aceasta, nu lasa niciun mister nerezolvat. Pelicula arata absurditatea vietii si infatiseaza simtul aventurii excesiv ca o activitate stupida.

Morala? Daca vrei sa te faci detectiv, fa-te detectiv, daca vrei sa fii jurnalist, nu o mai face pe detectivul si “nu tot ce zboara, se mananca”. Fiind vorba de Woody Allen, cuvintele sunt in zadar. Un film bun, acid si sarcastic.

Citeste si:

“5 filme memorabile despre adolescenti”

“5 filme frantuzesti care merita vazute”

Sursa: Renne
Sursa foto: Celebrity Wonder

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. Ar mai fi “Nothing but the truth”, un film din 2008 cu Kate Beckinsale parca despre cat de importanta este confidentialitatea surselor si cat de departe poate merge deontologia profesiei de jurnalist. Merita vazut 😉

  2. Si “The Hunting Party”, film recomandat celor ce vor sa devina ziaristi.

  3. IOANA says:

    Ca sa fac si eu o gluma despre…. as da o idee unui anume regizor”The ROMANIA truth 2010″.Deoarece deschid televizorul si vad numai stiri cu sinuciderea Madalinei Manole,lasati-o domnule sa se odihneasca in pace a fost alegerea ei,pacat de copilul acela care nu a ales sa vina pe lume doar ca sa afle ca mama lui s-a sinucis.Cu dezgroparea odiosilor si cate regrete ca se traia mai bine pe timpul lor,sa lasam nostalgici sa viseze.Dragi jurnalisti scrieti si dati stiri si despre oamenii valorosi din aceasta tara,luati exemple aceste filme pomenite mai sus si invatati meseria de jurnalist cu mult respect.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.