“Revolutia paielor” ajunge la priza

Scris de

O companie din India vrea sa revolutioneze lumea energiei prin transformarea deseurilor de orez in … curent electric. Husk Power Systems (HPS) vrea sa fie prezinta in 15 tari in urmatorii 10 ani si sa deserveasca 15-20 de milioane de oameni.

Compania a fost infiintata acum patru ani de trei indieni din statul Bihar, impreuna cu un coleg american de la Darden School of Business din cadrul University of Virginia.
Filozofia masinariei simplifica sistemul atat de mult incat chiar si un taran cu liceu poate lucra la produsul. Firma lor a primit investitii substantiale de la Shell Foundation si Acumen Fund.

Deja 60 de centrale sunt in functiune in 60 de sate cu 150.000 de oameni. Acum exista planuri de a deschide o Universitate si un sistem international de francize.
Fondatorii au cautat initial sa furnizeze energie in satele rasfirate ale Indiei, unde nu exista acces la reteaua de energie.

Co-fondatorul Gyanesh Pandey a studiat 9 ani in SUA dar s-a intors in India in 2002 pentru a-si ajuta conationalii. Energiile solara sau eoliana erau prea scumpe deoarece scoteau un pret de 1.500 dolari pe fiecare kW instalat. Numai ca reziduurile de orez ajung la jumatate din acel cost iar fiecare centrala poate alimenta 400-500 de locuinte pentru 7-8-10 ore pe zi, cel mai mult noaptea. Misiunea lor este sa “elibereze India din intuneric”. Fondatorii vad HPS ca un sistem nu ca pe o companie. De aceea, comunitatile locale simt ca e al lor, pentru ca angajeaza oameni de la baza piramidei economice. Marea lor inventie e un generator care produce curent dintr-un gaz obtinut din incalzirea intr-un anume fel a deseurilor de orez.

Din viitoarele planuri de extindere ale firmei se afla Nepal, sud-estul Asiei si , eventual, Kenya si Nigeria.

Sursa: Fast Company
Sursa foto: Fast Company

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.