Adriean Videanu: „Imi incep intotdeauna dimineata cu Tatal Nostru”

Scris de

Adriean VideanuEste fan Dinamo, isi incepe ziua cu o rugaciune, nu stie daca la vila sa a folosit marmura de la propria firma, dar isi aminteste de calcar. Daca ar fi profesor, si-ar mai lua o slujba ca sa-i ajunga banii. Ar desfiinta primariile de sector din Bucuresti si are un mare regret din guvernarea alaturi de PNL. Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ne spune ca exista alternativa la majorarea TVA, dar un partid din actuala coalitie s-a opus. Ce planuri are pentru Romania, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Renne.ro.

Renne: Sunteti membru intr-un guvern de dreapta. Cand vom vedea urmatoarea mare privatizare si care va fi aceasta?

Adriean Videanu: Mi-as dori tare mult sa dam o dimensiune calitativa procesului de privatizare si nu cantitativa. Cu alte cuvinte, nu ma intereseaza neaparat sa vindem un pachet sau o companie, foarte important e ce se intampla cu acea companie. De aceea, acolo unde sunt oportunitati, cred ca cel mai important lucru e sa vedem care e perspectiva dezvoltarii acelei companii. Care e planul de afaceri pe care cel interesat vrea sa-l faca. Si aici as da un exemplu: Oltchim. Asa cum e gandit in momentul de fata, ca un ansamblu economic, care sa cuprinda partea de sare de la Ocnele Mari, partea de petrochimie de la Arpechim, de ce nu partea de rafinare de la Arpechim, impreuna cu Oltchimul poate sa reprezinte un ansamblu economic foarte important. Si din aceasta persectiva, daca vom gasi un investitor interesat de acest ansamblu, si care sa rezolve problema economiei romanesti si sa asigure stabilitatea din punct de vedere al produselor pentru tot ce inseamna piata regionala, poate sa reprezinte un obiectiv important. Un altul – in zona resurselor minerale. Foarte important e sa gasim acei investitori care pot sa dezvolte integrat valorificarea resurselor minerale pe care Romania le are. De aceea ma intereseaza mai mult partea calitativa. Putem sa vorbim, in schimb, si de vanzari de pachete minoritare: Petromul, Transelectrica, Transgazul, si suntem in proces de derulare a acestor oferte, dar in paralel avem si procesul de listare a Romgazului, care va fi din punctul meu de vedere un moment foarte important in vanzarea unui pachet de 15% din Romgaz, avand in vedere atractivitatea pe care Romgazul o are. Si nu in cele din urma cele doua companii energetice, la care dupa infiintare urmarim doi pasi succesivi: privatizarea managementului, si listarea lor pe bursa si vanzarea pachetelor minoritare.

Renne: Cand ar urma sa se intample acesti pasi?

Adriean Videanu: Acest lucru depinde de momentul inregistrarii. Dupa cum stiti, e opozitia in instanta la inregistrarea celor doua companii. Eu sper sa finalizam pana la sfarsitul acestui an infiintarea companiilor. Trebuie sa avem un istoric de sase luni de zile – ca sa faci un prospect de listare trebuie sa ai un istoric, ceea ce inseamna ca in a doua parte a anului 2011, inceputul anului 2012, ar putea reprezenta un termen rezonabil pentru listarea si privatizarea managementului.

“N-am jucat niciodata la bursa”

Renne: Sunteti un sustinator al bursei, luati in calcul sa achizionati actiuni la aceste companii?

Adriean Videanu: Aveti o informatie falsa, nu am jucat niciodata, nu am cumparat niciodata o actiune pe bursa. Niciodata.

Renne: Se mai realizeaza Fondul Roman de Investitii?

Adriean Videanu: Da, eu l-as numi Fondul de Investitii in Energie, ca un prim pas. Pentru ca sectorul energetic este unul strategic, si care, prin implicarea unui fond de investitii, ar putea sa aiba efectul de antrenare, de multiplicare a investitiilor in acest sector. E in curs de infiintare.

Renne: Ce va intra in el?

Adriean Videanu: Permiteti-mi sa nu comentez mai mult. Avem un consultant cu care lucram in momentul de fata. Cand va fi gata o sa va dam toate detaliile.

Renne: Daca nu introduceati impozitul minim asa de ridicat pentru micile firme, si patronatele s-au plans ca aveau de platit intre 30% si 50% din cifra de afaceri, nu credeti ca eram mai castigati ca tara?

Adriean Videanu: Stiti pozitia mea publica. Am fost impotriva impozitului minim. Solidar fiind totusi cu membri cabinetului am acceptat acest lucru, ca o masura de asanare a societatilor care erau utilizate ca elemente de evaziune fiscala. N-are rost sa insistam asupra acestui proces. Dar impozitul minim nu e nici pe departe o masura economica adecvata, a fost o masura de moment, conjuncturala. Spre sfarsitul acestui an impozitul minim va fi eliminat.

Renne: Asta era urmatoare intrebare, avand in vedere ca FMI ne recomanda pastrarea cadrului fiscal actual, se va mai elimina acest impozit minim?

Adriean Videanu: FMI recomanda, FMI negociaza cu orice tara deficitul bugetar, mai bine zis sustenabilitatea deficitului bugetar, si a celorlalte (de cont curent). Sigur, partea de politica fiscala are o implicatie directa in ceea ce insemana sustenabilitatea unui deficit, dar este strict apanajul guvernului. Guvernul este cel care hotaraste.

Renne: Tot ne spuneati de Oltchim si de privatizare, ieri s-a ajuns la acuzatii de spionaj industrial. Are de gand ministerul sa ia ceva pasi mai hotarati?

Adriean Videanu: Eu am fost foarte disponibil in discutiile cu PCC. Am avut chiar mai multe runde de intalniri. Din pacate, am constatat ca actionarul minoritar PCC nu are aceleasi interese pe care le are actionarul majoritar (ministerul Economiei- nr). Sigur, vom incerca sa protejam interesele actionarului minoritar, in concordanta cu prevederile legale, fara niciun fel de problema. In schimb, n-am vazut o implicare in dezvoltarea afacerii, care sa fie in avantajul tuturor actionarilor, ci numai o pozitie subiectiva din partea PCC-ului. Din punctul meu de vedere, cred ca am facut tot ceea ce se putea face ca o relatie actionar majoritar – actionar minoritar sa fie cat mai corecta.

“Nu stim cat am investit la Krivoi Rog”

Renne: Ce se mai face cu activele de la Krivoi Rog?Adriean Videanu

Adriean Videanu: Inca discutam cu Ministerul de Externe. Situatia juridica e una nu foarte simpla. Dar suntem in discutii cu ArcelorMittal, care este parte interesata. Mai sunt si altii dar deocamdata neavand inca o scrisoare oficiala de intentie, au fost numai discutii exploratorii. Mai sunt si altii care sunt interesati. Cert e ca vrem sa valorificam aceasta participatie.

Renne: De ce nu e simpla situatia?

Adriean Videanu: E mai complicat, legat volumul de investitii facute, de  recunoasterea valorii. Nu ne recunosc ucrainienii investitiile facute? Nu, nu, nu ei trebuie sa ne recunoasca, ci chiar noi. Avem chiar noi o problema cu recunoasterea inregistrarii, dat fiind faptul ca proiectul e inceput inainte de 1989. Suntem insa pe drumul de a gasi o solutie de rezolvare impreuna cu Ministerul de Externe.

Renne: Si putem vinde participatia. fara sa stim cat avem?

Adriean Videanu: Acesta e obiectivul. Tocmai, ca atunci cand vom sti valoarea investitiei facute, vom putea stabili o strategie de abordare.

Renne: Va mai trece AVAS la Ministerul Economiei?

Adriean Videanu: Nu, si nu s-a discutat niciodata acest lucru. A fost numai o evaluare. AVAS are o alta menire decat cea pe care o are OPSPI in momentul de fata. El trebuie sa urmareasca procesul de post-privatizare, are si alte obligatii nascute din hotararile de instanta, precum FNI-ul. Ar complica foarte mult lucrurile.

Renne: Anul trecut anuntati deschiderea mai multor mine ne-energetice. S-a ajuns la o decizie?

Adriean Videanu: Cuprumin-ul, care e o societate inchisa, a functionat chiar foarte bine. E una din putinele companii care au angajat peste 400 de oameni. Procesul continua atat in zona resurselor minerale non-energetice, cat si in zona celor energetice, a exploatarilor de carbune, de lignit in Oltenia.

Renne: Legat de Cuprumin, era o problema cu investitorul din acel moment, Energomineral. Cum se face ca e impresia asta publica mereu ca statul e pacalit de investitori care nu-si fac investiile si apoi isi ia coada la spinare si pleaca?

Adriean Videanu: Cred ca cei care au facut inaintea mea acest lucru ar fi in masura sa raspunda acestei intrebari. Ceea ce pot sa va spun este Cupruminul functioneaza in momentul de fata si functioneaza chiar in conditii profitabile, cu speranta destul de buna.

“Nu stiu daca am folosit marmura la vila de la Snagov”

Renne: Ati folosit marmura de la firma dumneavoastra la casa de la Snagov?

Adriean Videanu: Vreti sa va spun sincer, nu cunosc detaliile investitionale la casa pe care mi-am realizat-o, evident ca acel calcar pe care l-ati vazut nu e o marmura, ci este un calcar, dar nu pot sa cer multora sa se priceapa in acest domeniu. Daca vreti sa stiti, calcarul este un material ordinar de constructii, care este un material rezistent, foarte ieftin..

Renne: Si e de productie romaneasca sau de import?

Adriean Videanu: Si de productie romaneasca, si de import. Avem propriile noastre cariere de calcar la Podeni, in alte parti depind de unde il utilizezi, pe pardoseli de trafic intens, pe vertical unde nu e nevoie sa aiba duritate.

“Trebuie impozitat orice venit”

Renne: Ati fost unul din arhitectii cotei unice. Acum sunteti partizanul aplicarii ei la pensiile sub 1.000 de lei?

Adriean Videanu: Cota unica de un principiu de politica fiscala, care intr-o economie slab institutionalizata, asa cum este si economia romaneasca, unde economia subterana si autoconsumul reprezinta peste 30%, are darul de a stimula economia. Si din punctul meu de vedere a fost unul din principalele elemente de crestere economica in perioada 2005-2008. Si-a dovedit utilitatea, atat prin partea stimulativa, iar eu cred in politica fiscala ca element de stimulare economica si nu de colectare a veniturilor in bugetul consolidat. De aceea, continui sa sustin ca principiul de simplificare si de reducere a fiscalitatii intr-o economie slab institutionalizata, trebuie sa fie permanent in atentia oricarui Guvern, pentru ca aceasta resursa foarte importanta ep care o reprezinta economia subterana si autoconsumul trebuie sa reprezinte suportul de crestere a veniturilor in bugetul consolidat. Cu alte cuvinte, cu cat aduci din economia subterana in economia fiscalizata, cu atat ai sansa sa colectezi mai bine in bugetul consolidat. Intotdeauna ceea ce se colecteaza este raportul intre rata de impozitare si baza de impozitare. Este o relatie matematica extraordinar de simpla, nu sunt adeptul cresterii ratei de impozitare ci a largirii bazei. Iar aici, in principiu, eu cred ca toate veniturile trebuiesc impozitate. Legat de rata de impozitare, aici se poate impozita, trebuie sa tii cont si de gradul de suportabilitate si de gradul de saracie, si se poate discuta chiar diferentiat acest lucru.

Misterioasa solutie

Renne: Sa intelegem ca n-ati fost adeptul cresterii TVA acum?

Adriean Videanu: Nu, dar n-am avut alta solutie, din pacate nu a existat un consens in coalitia de guvernare legat de gasirea altor solutii si pana la urma a trebuit sa venim cu o solutie care sa asigure echilibrul fiscal al Romaniei si aceasta a fost singura solutie care a intrunit, majoritatea in coalitie.

Renne: Cine s-a opus?

Adriean Videanu: … E mai putin important.

Renne: Si ce solutii avea?

Adriean Videanu: Solutiile alternative ar fi fost exact cum spuneam, din punctul meu de vedere orice venit in mod normal trebuie impozitat, ca-l impozitezi cu 1%, cu 2%, cu 16%, dar acesta este un principiu corect, care trebuie sa stea la baza coeziunii si solidaritatii sociale. Cu alte cuvinte din punctul meu de vedere momentul in care apar exceptii de la regula apar si abuzurile si …

Renne: …Si atunci apare si statul slab.

Adriean Videanu: Da, poate fi o apreciere corecta. Asa este.

Ramanem cu cota unica pana eradicam economia subterana

Renne: S-a mai discutat introducerea cotei de impozitare progresiva in 2011 in Guvern sau in coalitie?

Adriean Videanu: Nu, nici in Guvern, nici in coalitie nu s-a discutat acest lucru, iar eu sunt impotriva impozitarii progresive. Vreau sa va spun ca de fiecare data se aduce argumentul, stai dom’le ca sunt state civilizate cum sunt Germania, Franta, care au.. corect, asa este. Si Romania, cand va ajunge ca economia subterana sa fie, sa zic, suficient de redusa, ar putea sa gandeasca un principiu de solidaritate sociala privind introducerea cotei progresive. Dar inca o data spun, Romania are nevoie sa creasca economic, Romania are nevoie sa-si aduca in economia fiscalizata parte din economia subterana si din autoconsum, de aceea cu cat politica fiscala este mai simpla si cu cat o taxa este mai corecta si morala, ea cu atat va fi platita. Conformarea voluntara a celui care va trebui sa plateasca aceste taxe si impozite va fi una naturala.

Renne: Cand credeti ca vom ajunge la acest nivel de economie subterana redusa?

Adriean Videanu: Din pacate nu foarte curand, a existat un moment care s-a ratat din punctul meu de vedere. Daca la 1 ianuarie 2006 am fi redus contributiile sociale asa cum era in programul de guvernare de la 49,5% la 39,5%, nota bene, la 39,5%…

Steag si stemaRenne: Asa mult?

Adriean Videanu: Da, asa mult, cred ca s-ar fi creat conditiile ca cea mai mare parte din economia subterana sa ajunga in economia fiscalizata, aveai 2-3 ani de crestere economica puternica, aveai posibilitatea sa faci consolidarea fiscala a Romaniei si cu alte cuvinte, stabilizai economia subterana la un nivel sa zic, nu acceptabil, pentru ca nimeni nu accepta de principiu economia subterana, dar ea exista undeva la 8-10% in toate tarile membre ale Uniunii Europene. Nu undeva la 30% cat avem noi in momentul de fata.

Regretul Aliantei DA

Renne: Si de ce nu s-a luat aceasta decizie, tin minte ca erati la guvernare?

Adriean Videanu: Eram la guvernare, din pacate n-am reusit sa convingem in acel moment, aveam experienta anului 2005, in care cota unica produsese efecte extraordinare: dupa un mic gap de cateva luni in veniturile bugetului consolidat finalmente mi-aduc aminte ca 2005 fata de 2004 veniturile au fost 25,1% mai mari, ceea ce a demonstrat viabilitatea introducerii cotei unice si ar fi fost o baza importanta pentru reducerea contributiilor sociale. Aici mentionez un lucru, reducerea de la 49,5% la 39,5% avea prevazut in programul de guvernare doua paliere: o reducere directa angajat/angajator si una deductibila. Din cele 10 procente erau cam 6 reducerea directa si 4 deductibil. De ce? Noi gandisem atunci ca cel mai important pilon de crestere economica il reprezintau investitiile straine directe. Ceea ce insemna o infuzie de know-how in economia romaneasca. Pe de alta parte aveam totusi o resursa umana in Romania care avea un potential foarte bun, dar care trebuia instruita ca sa faca fata acestor exigente de know how. Si atunci acel aspect de deductibilitate insemna efortul pe care mediul privat ar fi trebuit sa-l faca pentru pregatirea propriei resurse umane. Si atunci foloseam acest principiu al deductibilitatilor ca instrument de orientare a investitiilor in resursa umana, de a face fata acestor exigente, acea pregatire continua de care are nevoie orice om.

Renne: Acest moment ratat este ceva ce reprosati numai PNL-ului sau si PDL-ului?

Adriean Videanu: A, coalitiei… Poate n-am fost suficient de convingatori, in acea perioada. E adevarat, era nevoie si de curaj politic la acel moment, din pacate aparusera si micile frictiuni. Eu imi aduc aminte ca-n aprilie am candidat la Primaria Capitalei cu un mandat clar, si anume acela de a anula cele 7 ordonante de urgenta date in timpul guvernarii Nastase, care luau din prerogativele primarului general si le dadea primarilor de sector. Din pacate, dupa ce am candidat si am castigat lucrurile n-au mai stat chiar asa, colegii de la PNL au venit cu argumentul “dom’le, stati un pic ca noi avem trei primari de sectoare”, “hai s-o facem, dar s-o facem din 2012”, ce a transformat primarul general intr-un primar mai slab decat oricare din primarii de sector.

Renne: Complicat

Adriean Videanu: Complicat…

“Nu se poate un Bucuresti cu 7 bugete”

Renne: Nu putem sa simplificam, sa se ajunga exact la ceea ce va doreati?

Adriean Videanu: Aici, pentru ca suntem in zona Bucurestiului, cred ca avem nevoie de o noua organizare administrativ-teritoriala a capitalei.

Renne: Adica cum sa fie, fara sectoare?

Adriean Videanu: O singura unitate administrativ-teritoriala, asa cum spune constitutia. Constitutia defineste foarte clar impartirea dministrativ teritoriala a Romaniei in comune, orase si judete. Si spune ca unele orase, in conditiile legii, sunt municipii. Sectoarele sunt subunitati administrative, nu au personalitate juridica. Nu se poate sa ai un oras cu 7 bugete – unul pentru primaria municipiului Bucuresti si 6 ale sectoarelor. Inclusiv auditorii mei, stiti ca municipiul Bucuresti, nu stiu acum cum mai sta cu ratingul, avea un rating foarte bun. Avem chiar rating suveran, ratingul de tara. Emisiunea de obligatiuni a fost una din cele mai de succes si inclusiv S&P si Fitch imi spuneau: „Domnule, consolidati-va bugetul. Sunteti unici in Europa. Nu se poate sa mergeti la infinit cu aceste lucruri.” Eu voi sustine in continuare tot timpul ca orasul sa fie o singura unitate administrativ-teritoriala. Sectoarele pot exista, chiar pot fi mai multe, dar din punct de vedere administrativ trebuie sa fie o singura entitate – Municipiul Bucuresti.

Renne: Probabil ca vor fi mai multe. Va fi si sectorul 7 Voluntari.

Adriean Videanu: Vom vedea.

Birou Ministerul EconomieiRenne: Acum o luna anuntati ca incepeti mai multe consultari pentru masurile de relansare economica. S-a luat o decizie intre timp, s-a ajuns la niste concluzii?

Adriean Videanu: Da, exista un material integrat, inchegat la nivelul coalitiei, care intr-adevar vizeaza depasirea perioadei de stabilitate economica. Apropos de chestia aceasta, ma bucur ca datele oficiale confirma ceea ce eu am spus. In ciuda scepticilor din aceasta perioada, ati vazut ca pe trimestrul doi am avut o usoara crestere economica, +0,3%. Ceea ce spuneam saptamanile trecute, si toti sareau in sus ca nu o sa fie asa, s-a confirmat. Daca nu eram nevoiti sa luam decizia cu reducerea salariilor cu 25% si majorarea TVA, cu certitudine am fi avut crestere economica inclusiv in acest an. Revenind la ce spuneam, avem un pachet de masuri, care odata ce s-a stabilizat (economia – n.r.) – iar astazi putem vorbi de o stabilizare economica a Romaniei , cu alte cuvinte o stabilizare a caderii economice – trebuie sa vorbim de relansare economica. Aici eu cred ca unul dintre cele mai importante instrumente il reprezinta piata de capital. Am sa incerc sa ma si justific. Nu piata de capital ca un loc unde se tranzactioneaza actiuni ci piata de capital ca un element de finantare, o sursa de finantare a economiei reale, o sursa alternativa la sistemul bancar dar si o sursa de incredere pentru investitorii strategici. Filozofia de functionare a unei economii moderne este aceea a atragerii fondurilor care identifica o oportunitate, vine si investesc alaturi de cel care are oportunitatea respectiva, dar are nevoie sa-si lichidizeze business-ul a doua zi, cu alte cuvinte sa-si listeze compania pe piata de capital. Orice investitor strategic, chiar din momentul derularii investitiei, are nevoie sa-si vada investitia lichida iar acest lucru nu se poate face decat printr-o piata de capital functionala. E greu sa crezi ca vii sa identifici o oportunitate in Romania si sa listezi business-ul la Londra sau la Frankfurt. Evident, avem nevoie de o piata de capital pe care sa o consolidam si care sa reprezinte o sursa alternativa de finantare a economiei.

Vrem sa repetam modelul polonez

Renne: Putem urma modelul polonez, ca asa au facut rost de finantare anul trecut…

Adriean Videanu: Da. Sincer, acesta a stat la baza analizei noastre. Am studiat foarte atent ce s-a intamplat la Varsovia, unde bursa este una dintre cele mai lichide si mai dinamice in momentul de fata si care a reprezentat un element important de depasire a perioadei de criza pentru Polonia.

Renne: Si avem sansa sa repetam acest miracol polonez?

Adriean Videanu: Eu cred ca da, pentru ca avem si cu ce sa alimentam piata de capital astfel incat sa stimulam economia. Spuneam ca vom vinde aceste pachete minoritare, Petrom, Transelectrica, Transgaz , listam Romgazul, vom mai vinde si alte participatii minoritare.

Renne: De la companii care deja sunt listate sau altele?

Adriean Videanu: Da, ma gandeam, eu stiu, la Conpet, Oil Terminal, companii care sunt listate. Poate ne gandim si la listarea altora. Avem cei doi campioni energetici.

Renne: Ce alte companii?

Adriean Videanu: E prematur sa va spun in momentul de fata. Atat vroiam sa va dau ca orizont. Noi vrem sa sprijinim piata de capital in pasi succesivi si sa starnim interesul investitorilor pentru piata de capital.

Renne: Dar stiti ca noi din 2005, 2006, tot zicem ca listam, mai ales portofoliul de companii energetice si de resurse minerale si tot s-au amanat.

Adriean Videanu: Guvernul a luat decizia. Acum chiar se face. Aici mai pot fi, nu stiu, poate CEC-ul. Ar putea sa reprezinte o solutie si altele din portofoliul altor ministere.

Renne: Mai avem companii valoroase care sa atraga si investitorii?

Adriean Videanu: Da. Stiti ce se intampla? In opinia mea oportunitatea exista tot timpul. Foarte important e sa fii cat mai transparent si cat mai predictibil, astfel incat cel care ar fi potential interesat sa aiba garantia ca investitia lui e sigura. E foarte important. Dincolo de facilitati, care si ele sunt importante, siguranta investitiei, pentru orice investitor strategic, este element determinant.

Renne: Putem sa avem un calendar?

Adriean Videanu: Romgazul va fi anul viitor iar spre sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2012 vor fi cele doua companii energetice. Anul acesta vom incepe cu Petromul, Transelectrica, Transgazul, dupa cum stiti. Suntem in procedura de alegere a consultantului.

Renne: Aceasta ar fi numai piata de capital. Alte masuri de relansare economica?

Adriean Videanu: Eu cred ca guvernul trebuie sa regandeasca si seturile de politici fiscal-bugetare.

Renne: In ce directie?

Adriean Videanu: Sa va dau un exemplu. Atata timp cat cele cinci taxe importante, respectiv contributiile, TVA, accizele, impozitul pe venit si impozitul pe profit, dau peste 90% din veniturile bugetului consolidat, chiar este corect sa ne gandim la restul. Chiar daca actualul guvern a taiat peste 180 de taxe, tarife si impozite, inca mai este un paienjenis. Este necesara simplificarea lor si in general a celor care au un cost de administrare mai mare decat aportul in bugetul consolidat. Reducerea numarului acestora va duce la o simplificare a fiscalitatii, ceea ce iti va creea o premiza sa vezi mult mai limpede ce se intampla in spatiul fiscal din Romania. Cu alte cuvinte, daca cureti padurea de uscaturi, iti dai seama exact unde se afla padurea si o vezi mult mai bine. Pe urma poti sa aplici o politica fiscala stimulativa.

Renne: In acest set pe care l-ati anuntat mai exista si alte elemente nefiscale, de exemplu garantii de stat sau…

Adriean Videanu: Permanent, cele doua instrumente pe care le are orice guvern, si anume ajutorul si garantiile de stat, au fost canalizate catre acele domenii care au efect multiplicator in economie. Dau un exemplu: Dacia-Renault. Garantiile de stat si ajutorul de stat pe care il dai Dacia Renault, il dai in mod indirect la peste 600 de intreprinderi mici si mijlocii care sunt furnizori de echipamente si subansamble pentru companie. De aceea, analiza pe care noi o facem, incercam sa orientam putinele resurse – noi nu suntem la nivelul Frantei sau al Germaniei sa putem sa dam ajutoare si garantii de stat de valori foarte mari – exact in acele zone care au efect multiplicator in economie.

Renne: Si in afara de Dacia si Ford, ce altceva am mai putea avea?

Adriean Videanu: Pai va dau ca exemplu parcul industrial aero-spatial de la Ghimbav, cu inceperea productiei din septembrie de componente Airbus. Contractul cu Eurocopter, care inseamna mentenanta exclusiva pentru elicoptere Puma, Super Puma dar si productia de elicoptere Eurocopter si subansamble pe care IAR-ul deja le producea. Avem in vedere un ansamblu economic RAFO-Oltchim, care de asemenea are efect multiplicator in economie.

Renne: Cum sa fie acest ansamblu economic?

Adriean Videanu: Ele sunt complementare, cele doua entitati. Dincolo de forma de proprietate a celor doua companii, ele sunt complementare si statul trebuie sa se implice prin acordarea de garantii.

Renne: S-a ajuns la ceva progrese legate de RAFO (in privinta garantiilor de stat-nr)? Era vorba de…

Adriean Videanu: Din cate stiu, RAFO si-a rezolvat problemele in instanta deci va fi cat de curand capabil sa intre in analiza acordarii garantiilor de stat.

Renne: Anul acesta?

Adriean Videanu: Eu cred ca da. Si cu Oltchimul, dupa cum stiti, suntem in evaluare la Bruxelles.

Renne: Dar procesul cu Oltchimul si Comisia Europeana?

Adriean Videanu: E ok. Sunt chestii de acord fin. La momentul de fata am avansat destul de mult, consultantii Oltchim au prezentat solutiile pe care noi le avem pentru companie. Lucrurile sunt in mare parte clarificate. Asteptam aprobarea Comisiei pentru conversia creantei AVAS in actiuni si pe urma, imediat, sa derulam procesul investitional de care va spuneam.

Daca ar fi profesor si-ar mai lua o slujba

Renne: Sa zicem ca sunteti un profesor in provincie si aveti un salariu de 15 milioane, o sotie somera si un copil la facultate. Cum gestionati acesti bani?

Adriean Videanu: Bine.

Renne: Adica? Ce ati face?

Adriean Videanu: Pai fiecare isi gestioneaza banii in functie de prioritatile pe care si le face. Stiti cum este vorba romaneasca, nu te intinde mai mult decat ai plapuma. Asta e. In primul rand m-as gandi sa mai am un nou job, sa pot avea venituri suplimentare. Evident, cu aceasta suma nu poti sa ai asteptari foarte mari, de aceea trebuie sa incerci tu singur sa-ti gasesti solutii pentru tine in ideea de a-ti completa veniturile. Nu e o rusine nici sa muncesti pamantul, nici sa gasesti solutii suplimentare.

Renne: Cum este Adriean Videanu omul? Este suporter al unei echipe de fotbal, este credincios? Cum arata o zi normala din viata?

Adriean Videanu: Imi incep intotdeauna dimineata cu Tatal Nostru, sunt un om care iubeste foarte mult sportul. Sunt dinamovist, asta este. Sunt un om normal. Nu-mi plac excesele absolut de niciun fel. Vreau sa am o viata linistita, cu prieteni si familie.

Renne: V-ati bucurat la meciul de duminica?

Adriean Videanu: Da. Normal (rade).

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (14)

 

 1. muricel says:

  acum, serios, credeti ca o sa citeasca cineva interviul asta? macar de era de 5 randuri!

 2. Felicitari pentru interviu. Nu e usor sa`l prinzi pe Videanu si daca tot il prinzi e bine sa faci un interviu cum trebuie nu e asa Muricel, dobitocule?

 3. Adreane,,,Adreane,vad ca esti tare gura!Oare nu va veni o vreme in care in Romania sa existe,,o conducere ,sanatoasa, unde legile sa fie legi, fara afaceristifara coruti,, de genul tau+ restul,,, unde sa fie promovati in functii, oameni capabili calificati, nuuuuuuuuuuu ,dupa culoarea, politica,,sa fie legi ,,drepte,, prin care fiecare,, dintre voi,acestia,mari de sus sa dati seama, cum ati reusit,,prin ,munca vs, cinstita,, sa va imbogatiti asa repede sa va faceti o casuca, modesta, de sute de metri,,sa ajungi si tu, sa,traiesti tu cu familia ta din 1500lei sa va lefaiti iar pe d na Videanu ,, si pe mata,,, sa le trimiti la ,,,CRATITA,,ca, tu trebuie sa intretii familia, ca dintotdeauna ,barbatul a fost,magarul casei,, care aducea bani, apoi sa ti mai iei un job,, la strans de ,reziduri,,din Parlament!! Asta asteptam noi romanii, dar, nu prea mult ca, ne vom cam satura de ,minciunile vs.! Voi sa va lafaiti pe spinarea fraierilor iar poporul fraier care va votat sa piara,,de foame ca de,,,,,,,,,,,,,,,pt, noi nu s bani pt voi ,somnambulii sunt!!!!!!!!!! Sa va fereasca D zeu de furia omului flamand!!!!! Adreane!!!!!!

 4. Pensionar says:

  Ai auzit Adreane,,,????????????????Ranjesti a paguba Adreane!Ca, noi putem trai fara tine, ca sunt destui mai buni catine, dar tu esti mort fara banii nostri!!

 5. muricel says:

  nu e asa, bai, polutia blogurilor, că atâta rahat cât mănâncă asta şi cu tine la un loc găsesşti şi la bunică-mea în fundul curtii! vahe a NICE diareea!

 6. Ana says:

  Toti mananca rahat si videanu si basescu si toti. Si mancam si noi odata cu ei, asa ca degeaba va certati.

  Oricum, videanu arata cat de idiot este si ca nu cunoaste banul. El la miliardele lui nu-si inchipui ce sacrificii facem noi sa traim cu 10-15 milioane pe luna, d-apoi sa mai ai si familie si copil la facultate. Ziceau aia de la Realitatea ca i-ar trimite copilului 3 milioane pe luna?!! Ba voi stiti ce inseamna 3 milionae? Ati fost vreodata in supermarket sa vedeti ce cumparati de 3 milioane si cat va ajunga? Barem sa traiesti toata luna cu 3 milioane.

 7. Muricel, atentie la limbaj. Vorbim politicos, ca asa ne-a invatat mama acasa. Fara injurii si altele de gen.

  Este sau nu o prostie ce zice Videanu, ne formam fiecare o parere, dar o exprimam frumos si civilizat.

 8. muricel says:

  heeeei! nu-i corect, curcanii blogurilor ma jignesc direct si voi va luati de mine exclusiv? asta se numeste discriminare.
  uite, imi cer scuze pentru limbaj deplasat. dar nu imi retrag ideea. daca vreti, reformulati-mi-o:P

 9. Acelasi avertisment e valabil pentru toata lumea.

  Discutam civilizat pe idei si argumente.

 10. muricel says:

  parca esti un robot! eu nu mai vorbesc cu tine! [-(

 11. Daca ai impresia ca libertatea inseamna liber la injuraturi, ai gresit adresa 🙂

  La tema comentam ceva sau…?

 12. muricel says:

  a vorbit cineva de libertate? din cate se intrevede… cam nimeni nu e liber, oricat de democrat am crede ca este statul nostru. si da… am mai multe definitii pertinente pentru notiune de “libertate”.
  dar nu a vorbit nimeni despre ea. si nu am gresit deloc adresa ca mi-a bgat-o lori pe gat:)):P

 13. Edy says:

  Felicitari pt interviu! E adevarat ca este cam lung, dar intrebarile sunt bine formulate! Keep up the good work. Imi place de voi 🙂 !

  Edy

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.