Cea mai mare greseala de afaceri din lume

Scris de

“Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti”. Aceasta vorba romaneasca sta numai bine momentului cand Microsoft a salvat Apple iar acum traieste in umbra sa, fiind detronata din pozitia de cea mai valoroasa companie IT din lume.

Vazand astazi cum actiunile Apple au scazut cu 7,7% la aflarea ca Steve Jobs isi ia un concediu medical (revenind pe urma la un +0,28%), mi-a trecut in minte un episod putin cunoscut dar care merita adus in atentie.
In data de 6 august 1997 Microsoft a salvat Apple printr-o inginerie financiara de 150 de milioane pe care Steve Jobs, abia revenit la firma, o orchestrase. Jobs insusi anunta tranzactia la Macworld in Boston.
Microsoft cumpara la pretul pietei actiuni fara drept de vot in valoare de suma respectiva si oferea la schimb suport Office pentru Mac pe cinci ani.
Apple renunta la un proces luuung cu Microsoft, in care acuza gigantul lui Bill Gates ca a copiat felul cum arata Mac OS in Windows (folosirea de interfete grafice, desi Jobs le vazuse si el initial la Xerox-nr) si accepta ca Internet Explorer sa devina browserul implicit din Mac. Dar macar oferea si alte optiuni la acest capitol…

Cea mai mare greseala a Microsoft

Iar ceea ce a facut Microsoft, ei bine ar putea intra la categoria de cea mai mare greseala din afaceri a secolului. Ceea ce atunci parea ca o salvare nobila a unui competitor pentru niste maruntis, acum arata neverosimil. Wired scrie ca noua prietenie era echivalentul corporatist al unei manguste si a unei cobre. Seattle Times nota ca “aceasta neasteptata revelatie… a adus susoteli de neincredere si vuiete puternice din partea audientei formata din mii de utilizatori de Mac si dezvoltatori de software”. Jobs spunea atunci ca trebuie sa uitam de notiunea ca, pentru ca Apple sa castige, Microsoft trebuie sa piarda.

Cum sa restructurezi rapid o companie

In lunile imediate de dupa venirea sa, Jobs luase deja tot felul de masuri pentru a aduce compania pe linia de plutire. Si de a repudia intr-un fel sau altul predecesorii care l-au facut sa plece in 1985. Numarul de produse a fost redus de la 15 la 4; lantul de retail a fost schimbat, decat sa vanda prin competitori, vanzarile au fost unificate intr-un dealer national exclusiv. A luat dreptul celorlalte companii care faceau clone de Mac. Marketingul s-a concentrat pe un singur mesaj: campania “Think Different”. Ba chiar a reangajat compania Chiat/Day, care a realizat neuitatul clip tv “1984” de la lansarea Mac.

Restul e istorie: Jobs a reinventat compania, care s-a ridicat din morti ca pasarea Phoenix, gata sa faca iRevolutia: iMac, iTunes, iPod, iPhone, iPad…
Da, Steve Jobs e un fenomen. Da “Woz” e un fenomen…

Sanatate!

Sursa: Wired
Sursa foto: www.conceivablytech.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] de calculatoare catre Lenovo in 2005. Apple a fost si ea aproape de a da faliment in 1997, dar revenirea lui Jobs dupa 15 ani de lipsa a readus compania la viata printr-o atentie deosebita la detalii si design industrial atragator si total diferit de ceea ce […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.