ConocoPhillips, victima a monopolului petrolier rus

Scris de

Grupul petrolier american ConocoPhillips isi va vinde jumatate din cei 20% pe care ii detine la grupul rus Lukoil pentru a-si rascumpara actiuni proprii acuzand accesul slab la titeiul siberian.

Unul dintre motivele pentru care americanii si-au pierdut interesul in Rusia este accesul slab la noi bazine si zacaminte din aceasta tara a anuntat Clayton Reasor, director pentru relatia cu investitorii al gigantului american.
Conoco nu are mare rentabilitate fata de competitorii americani precum Exxon si Chevron. In plus, compania are prea multe rafinarii in vreme ce activele sale din America de Nord sunt orientate mai mult catre gaze naturale, care sunt mai putin profitabile. Compania se va concentra pe proiecte petroliere din Canada, Australia si SUA, dar si gaze din sisturi bituminoase in China, scrie si Bloomberg.
Compania a facut public planul de vanzare de active in valoare de 10 miliarde de dolari acum 5 luni. La acea vreme investitorii si analistii speculau ca grupul va vinde o parte din actiunile sale la Lukoil.
Din banii luati, Conoco va rascumpara actiuni proprii in valoare de 5 miliarde de dolari si isi va creste dividendele acordate cu 10%.

Se intrevede Marele Urs?

Cel mai probabil cumparator al actiunilor este chiar Lukoil. La valoarea actuala de pe burse, pachetul valoreaza 4,9 miliarde de dolari. Leonid Fedun, vicepresedintele Lukoil nu a respins ideea ca grupul rus sa cumpare actiunile, insa a adaugat ca Kremlinul s-ar putea opune miscarii. Logica lui Fedun este ca Rusia a acordat mai multe scutiri la plata unor taxe pentru anumite zacaminte iar oficialii rusi ar putea obiecta ca banii rezultati de aici vor fi folositi la cumpararea actiunilor.
Lukoil este cea de-a doua companie petroliera din Rusia si cea mai mare privata, dupa gigantul de stat Rosneft.
Fedun detine 9% din Lukoil dar a anuntat ca nu va cumpara din actiunile vandute de americani. Anul trecut Lukoil a ratat tinta de profit.

Estimarea mea e ca actiunile vor ajunge la grupul de stat Rosneft, deoarece GazpromNeft, bratul petrolier al Gazprom, nu are o situatie financiara care sa-i permita o asemenea achizitie mare.

Lukoil detine in Romania rafinaria Petrotel din Ploiesti si o retea de 300 de benzinarii.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Lukoil

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.