Criza schimba contractele take or pay ale Gazprom

Scris de

Gazprom terrorReducerea consumului de gaze naturale in Vestul Europei a lasat Gazprom intr-o situatie proasta. Gigantul se confrunta cu nepreluarea a minim 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la marii clienti occidentali, GdF SUEZ, E.ON, RWE si ENI.

Potrivit Wall Street Journal, asta inseamna o gaura de 2,5 miliarde de dolari in bugetul companiei. Potrivit contractelor, care sunt de tip take-or-pay, clientii trebuie sa cumpere o cantitate minima de gaze. Iar in cazul in care nu o fac, tot trebuie sa plateasca. Acum, companiile energetice occidentale nu vor sa plateasca, ceea ce lasa Gazprom in impas.

Gigantul gazelor ar putea modifica acordurile cu cumparatorii europeni de gaze, pentru a evita sa le impuna amenzi ridicate ca urmare a reducerii consumului, a spus erghei Komlev, director insarcinat cu stabilirea contractelor si preturilor la Gazprom Export, citat de AFP.

Grupul rus are discutii dificile cu clientii din Europa in privinta cantitatii de gaze cumparate, care ar trebui sa atinga nivelul minim prevazut in contracte, pentru evitarea amenzilor, potrivit analistilor deoarece companiile s-au reorientat sa cumpere gaz de pe bursa de la Bruxelles.
Unii analisti noteaza ca Gazprom este in pericol sa piarda din cota detinuta pe piata europeana, unde livreaza un sfert din necesarul de gaze. Problema e complicata pentru Gazprom, deoarece deja a hotarat sa nu penalizeze Ucraina pentru preluarea a mai putin gaz decat scrie in contracte.

Contractele oferite de Gazprom sunt vestigii ale istoriei vechi a industriei gazelor naturale, când bursele de marfuri nu existau, iar producatorii aveau nevoie de angajamente pe termen lung cu preturi stabile, mai spune Wall Street Journal.

Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] sunt usturatoare pentru ambitiile ruse. Companiile europene, unde Gazprom isi vinde marfa, isi eficientizeaza productia iar in fostele republici sovietice gigantul castiga din ce in ce mai putine piete. Cu un cash-flow […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.