Cum dezvaluia seful Trezoreriei SUA informatii secrete fondurilor speculative
Scris de Daniel Ionascu
In dimineata zilei de 21 iulie 2008 frica incepea sa creasca pe Wall Street in privinta gigantilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac, care aveau combinat instrumente financiare totalizand 5 trilioane de dolari.
Ca sa o combata, Henry Paulson, pe atunci secretar al Trezoreriei, a dat atunci un interviu in New York Times, potrivit programului sau oficial. Articolul de a doua zi spunea ca Federal Reserve, banca centrala americana, si Office of the Comptroller of the Currency, autoritate care se ocupa de bancile nationale si agentiile bancilor straine din SUA, inspectau registrele contabile ale Fannie si Freddie. Si il citau pe Paulson care spunea ca se asteapta ca examinarea sa dea un semnal de incredere in piete. Fannie Mae si Freddie Mac cumpara ipoteci de la banci, pe care le retin sau le impacheteaza in alte produse pe care le vand altora. La acea data, fiind semi-agentii de stat ale SUA, multe banci centrale din intreaga lume aveau investiti bani in acestea.
El deja declarase in data de 13 iulie ca gigantii trebuie sa ramana detinuti de actionari privati si a fost audiat si in Senatul SUA doua zile mai tarziu, unde spunea ca a da puteri noi guvernului de a interveni inseamna ca interventia in sine va fi mai improbabila. “Daca ai o bazooka, iar oamenii stiu ca o ai, nu e probabil sa o scoti pentru a o folosi”, spunea el.
Ei bine, dupa intalnirea cu reporterii NY Times, Paulson a mers la birourile fondului speculativ Eton Park Capital Management LP, din Manhattan. Aici el a trimis un alt mesaj, potrivit unui manager de fond care a participat la intalnire si citat in numarul din ianuarie al revistei Bloomberg.
Dupa sanvisuri si salata de paste, el a dat o informatie-bomba. In sala de conferinte se aflau in jur de zece manageri de fonduri speculative si alti executivi de pe Wall Street, din care cel putin cinci cu istoric sau legaturi cu Goldman Sachs. Pe care insusi Paulson o condusese intre 1999 si 2006. Tot acolo mai erau de fata si Eric Mindich, fondatorul Eton Park, Stephen Mandel – fondatorul Lone Pine Capital LLC, Dinakar Singh de la TPG-Axon Capital Management LP si Daniel Och de la Och-Ziff Capital Management Group LLC.
Dupa un chat despre problemele bursiere, discutia a ajuns la Fannie si Freddie. Paulson a spus ca a gresit ca nu a pedepsit indeajuns de mult actionarii Bear Stearns, banca de investitii salvata cu ajutor guvernamental de colosul JPMorgan. Paulson descria atunci un scenariu de a trece Fannie Mae si Freddie Mac in “administrare speciala”, care ar permite gigantilor ipotecari sa continue operatiunile in ciuda pierderilor imense din pietele imobiliare. El explica ca sub acest scenariu, actiunile comune si cele preferentiale ar fi complet rase. Mai mult, se exprima ca si cum ar fi sigur.
Asadar, managerii respectivi au avut oportunitatea de a face tranzactii pe baza informatiilor furnizate. Mai exact parierea impotriva actiunilor respective. Totusi, nu exista nicio dovada ca ei au si facut asta, din moment ce urmarirea acestor operatiuni prin documentele publice nu se poate face.
In plus, expertii in drept spun ca Paulson insusi nu a incalcat nicio lege prin furnizarea informatiilor de interior.
Mai conteaza?
Etichete: Bear Stearns, Daniel Och, Dinakar Singh, Eric Mindich, Eton Park Capital Management LP, extern, Fannie Mae, fonduri speculative, Freddie Mac, Goldman Sachs, Henry Paulson, imobiliare, JPMorgan Chase, Lone Pine Capital LLC, Och-Ziff Capital Management Group, recomandari Economie, Stephen Mandel, stiri, SUA, TPG-Axon Capital Management LP, Trezorerie, Wall Street