Fed vs Wall Street: americanii nu vor ca bancile sa vanda marfuri

Scris de

Marile banci de investitii de pe Wall Street sunt angajate intr-o lupta cu Federal Reserve asupra drepturilor de a retine in continuare “bijuteriile” lor in materie de vanzare de marfuri, precum depozite, petroliere, centrale electrice, rafinarii si alte active care valoreaza miliarde de dolari.

In vreme ce bataliile cu privire la derivative si pariurile financiare facute cu banii bancilor s-au derulat in public de la declansarea crizei in 2008, lupta dusa de JPMorgan Chase, Morgan Stanley si Goldman Sachs pentru a retine sau extinde afacerile lor cu materii prime a ramas ascunsa, scrie Reuters. Acestea au fost achizitionate preponderent in ultimii sase ani.

Bancile sunt presate sa reduca riscurile asumate deoarece o scadere brusca a cotatiilor la marfuri pe burse din cauza unui faliment de rasunet (spre exemplu al Greciei), ar lasa dintr-o data marile banci descoperite. Mai mult, companii din industrie au acuzat marile banci ca duc artificial preturile sus la marfuri (metale, cereale, petrol etc) pentru profituri.
Coca Cola a criticat puternic Goldman Sachs pentru cresterea preturilor la metale.
Daca bancile ar pierde dezbaterea, rezultatul ar putea fi cea mai mare zdruncinare a pietelor de materii prime din anii ’80 pana acum.
Veniturile din marfuri sunt in continuare de miliarde pentru bancile de investitii, chiar daca in scadere puternica. Astfel, banii din materii prime s-au imputinat cu 60% in ultimii trei ani la Morgan Stanley, in vreme ce la Goldman Sachs aceste venituri au scazut de la 4,6 miliarde de dolari la 1,6 miliarde de dolari in 2011.

Cine plateste daca totul merge pe dos?

“Ultimul lucru pe care il vrem este sa vedem locuri de munca din productie sa fie amenintate de lipsa artificiala a marfii si preturi mari care rezulta din tradingul pe termen scurt al bancilor de investitii”, declara Nick Madden, vicepresedinte al Novelis. Aceasta este cel mai mare producator mondial de doze de aluminiu pentru bauturi.
Adaugarea de activitati complexe si la scala mare pe pietele de materii prime la portofoliile bancilor “prea mari pentru a da faliment”, cu ramificatii potential periculoase pentru economia reala – asa cum a fost demonstrat de falimentul Enron – nu este confortabila, spune John Fullerton, care a condus divizia de marfuri a JP Morgan in anii ’90. Bancile de investitii au fost acuzate de infometarea saracilor lumii prin cresterea artificiala a pretului granelor prin pariuri complexe, dar si de manipularea preturilor la metale si petrol. In 2008, oficiali ai Arabiei Saudite acuzau speculatiile bursiere facute de bancile de investitii si fondurile de hedging.

Ce detin bancile: petroliere, rafinarii, terminale, depozite, centrale electrice si zacaminte de gaze

Morgan Stanley a cumparat in 2006 compania de logistica TransMontaigne, si tot in acelasi an si operatorul de petroliere Heidmar. Aceasta din urma poate livra anual 750 de milioane de barili de titei, echivalentul a 8 zile de consum planetar. TransMontaigne renuntat recent la un proiect de 450 de milioane de dolari pentru stocarea petrolului.
JPMorgan a mostenit din preluarea falitei Bear Stearns o firma numita Arroyo Energy, care detine cateva centrale electrice in SUA. In iulie 2010, behemotul a preluat pentru 1,7 miliarde de dolari unitatile de tranzactionare a metalelor si energiei de la RBS Sempra, ajungand sa aiba mai mult de 130 de depozite. Problema pusa pe tapet de Federal Reserve ar afecta cel mai mult JP Morgan, care detine si ea o companie de depozitare de metale, numita Henry Bath. Acumuland cantitati in timpul recesiunii si vanzandu-le ulterior, Henry Bath a facut un profit de 110 milioane de dolari in 2009 si de 80 de milioane in 2010, aproape un milion de dolari pe fiecare angajat.

In privinta Goldman Sachs, aceasta detine inca din 1981 J. Aron, un producator major de metale si trader de cafea. Ulterior, unitatea s-a extins la petrol, devenind unul dintre “rafinorii de pe Wall Street”. Cu cat timpul a trecut, a inceput sa acumuleze active: o rafinarie de gaz condensat in Rotterdam si campuri de gaze naturale in Canada. Imediat dupa caderea Enron, Goldman a cumparat o serie de centrale electrice; a vandut multe dintre acestea in 2007, insa unitatea sa Cogentrix inca detine 17 centrale cu o capacitate totala de 1.437 MW. In 2005 Goldman a mai achizitionat actiuni la o rafinarie de titei in Coffeyville, Kansas. Ulterior a vandut titlurile. La inceputul lui 2010, Goldman a cumparat compania de depozitare Metro International pentru 550 de milioane de dolari, si asa a inceput epopeea sa in zona metalelor.

Cand a inceput mania

Intre 2003 si 2008 Fed a dat voie pentru aproape o duzina de banci sa se angajeze in astfel de activitati cu marfuri.
Prima a fost Citigroup, care avea unitatea Phibro, ce se ocupa cu trading cu petrol. Pentru ca angajatii acesteia ar fi castigat bonusuri imense, Citi a vandut firma in 2009 catre compania petroliera Occidental Petroleum. Ultimul permis acordat de Fed au fost pentru RBS Sempra, dar si Bank of America cere, in urma achizitiei Merril Lynch. Daca Fed va permite Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP Morgan sa isi mentina propriile unitati, atunci s-ar deschide cutia Pandorei. Alte banci abia asteapta sa treaca in aceasta barca.
Culmea, banca centrala americana spune ca bancile comerciale n-ar trebui sa detina intreprinderi comerciale pentru a evita sa distorsioneze economia reala, plus expunerea la riscuri de mediu, operationale sau legale. Pe de alta parte, rivalii precum traderul rus de titei Gunvor, nu asteapta: compania despre care s-a spus la un moment dat ca ar fi implicat inclusiv Vladimir Putin va achizitiona rafinaria Petroplus din Antwerp, Belgia. Iar Glencore, cel mai mare trader mondial de materii prime, vrea sa preia compania miniera Xstrata, intr-o fuziune de 41 de miliarde de dolari care ar crea un gigant de 90 de miliarde de dolari, al patrulea din lume in domeniul resurselor minerale.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Seeking Alpha

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.