FMI: moneda este ca o “arma” pentru China

Scris de

Yuanul chinezesc este “substantial subevaluat”, a declarat astazi Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International (FMI). El a mai zis ca si alte state au inceput sa vada moneda nationala “ca pe o arma”.

“Am fost una dintre institutiile care in mod repetat am spus ca renmimbi (alta denumire pentru yuan-nr) este substantian subevaluat si ca trebuie ca ceva trebuie facut pentru a repara aceasta problema”, a precizat Strauss-Kahn.
De obicei FMI face comentarii subtile dar acum a intrat cu buldozerul in sufrageria chinezilor.
Prin faptul ca nu lasa moneda sa se aprecieze catre o rata dictata de piata, China ar putea tine in loc lumea de la recuperarea economica.
“Multi considera moneda proprie ca pe o arma, si asta nu face bine pentru economia mondiala”, a mai spus seful FMI la Washington.
Vara trecuta, China a nuntat ca isi va schimba politica fata de yuan. Totusi, acesta a crescut doar cu 2% fata de dolar in ultimele luni. Anumiti analisti cred ca este subevaluat cu 25-40%. In SUA, unii analisti estimeaza ca importurile din China au dus la somaj mai mare iar o crestere a exporturilor americane ar ajuta economia sa-si revina.

Recent, ministrul de Finante din Brazilia a anuntat ca lumea este in ragul unui “razboi monetar”. Banca Centrala Europeana (BCE) si cea a Elvetiei au devaluat artificial propriile monde, respectiv euro si francul, pentru a da un impuls propriilor economii. Acelasi lucru vrea sa il faca si Japonia, afectata de cresterea yenului, ceea ce a dus la scaderea exporturilor.

Sursa: Washington Post
Sursa foto: www.globalpost.com

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.