Foame-i

Scris de

Foame-i, pardon FMI, o institutie care nu a vazut venirea crizei si-a deschis un ochi. A pus pe el un monoclu de 20 de dioptrii si iata ca economia zburdalnica de care vorbea domnul Khan doar acum cateva luni a devenit istorie. Tot istorie a devenit si cresterea economica pe care FMI o prezicea Romaniei, tara noastra balasandu-se azi pe funia falimentului.

In pofida tuturor predictiilor scoase din rect, FMI continua sa dea indicatii. Sunt momente in care ai putea crede ca a inviat raposatul, sezand acum linistit intr-un scaun de director al institutiei amintite. Pe un alt scaun situat in dreapta lui, o vad pe Lenuta, academicianul cu 4 clase care-i sopteste in urechi noului director. Lenuta a evoluat mult in ultimul timp racnindu-si soaptele intr-o engleza impecapila:

“Among the recommendations made in it is a call for governments to rebalance their economies, with emerging markets, including those in Asia, encouraged to focus less on exports and more in stimulating internal demand.
Conversely, the IMF suggests that advanced economies need to increase export sales while cutting their budget deficits.”

Nu am fost niciodata obisnuiti sa traducem spusele perechii Ceausescu, desi aveau probleme serioase chiar cu cu vorbirea limbii tarii in care s-au nascut. Acum vom fi obligati insa sa facem acest lucru:

Institutia cere asadar prin vocea geniului din Carpati, ca guvernele sa-si rebalanseze economiile.  Emergentii, inclusiv cei asiatici, sunt incurajati in schimb sa se concentreze mai putin pe export si mai mult pe stimularea consumului intern. In acelasi timp, economiile avansate trebuie sa-si creasca exporturile, taindu-si in acelasi timp deficitele bugetare.

Domnul Khan pare sa fi dus lipsa oamenilor competenti si hotariti pana la reinvierea perechii de savanti romani, cei doi tovarasi Ceausescu. Acum lucrurile par insa sa se fi schimbat radical. Stim cu totii ca cei doi au obtinut intotdeauna ceea ce doreau. Daca totul a mers atunci conform directivelor de partid si de stat, de ce nu ar merge lucrurile la fel si azi? Mai ales cand te gandesti ca la carma Chinei se afla in continuare un partid frate.

FMI sugereaza asadar urmatoarele: Guvernele economiilor emergente inclusiv cele asiatice vor trebui sa iasa la palmuit de oameni. Acolo unde oamenii nu au bani dar unde exista orase intregi nelocuite si pustii, precum in China, se vor imparti palme. Cu cat mai multe, cu atat mai bine. Daca palmele nu ajuta trebuie scos biciul din teaca. Biciuti si palmuiti oamenii trebuie stimulati sa cumpere.

O alta varianta mai pasnica pentru emergenti ar fi tiparirea banilor si impartirea lor la fiecare colt de strada, cu sacul daca se poate. In tot acest timp economiile avansate vor trebui sa exporte, asta pentru ca pietele lor interne sunt cam inghetate si visteriile statelor cam falimentare, ele nemaiputand sa suporte astfel nici palma, dar nici bani tipariti. Exporturile acestor tari vor trebui sa plece unde? Spre cei carora li se dau palme sau saci de bani. Iata cat de simpla este de fapt scoaterea lumii din criza. Fara cei doi academicieni romani ideea nu i-ar fi venit nimanui niciodata. FMI ne-a salvat fratilor! Hai sa mai traim o leaca jupuiti bine.

Sursa: Renne
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.