Fostul sef al Washington Mutual: Unii de pe Wall Street sunt “prea smecheri sa dea faliment”

Scris de

Kerry Kilinger, fostul director executiv al bancii de economii Washington Mutual, a dat vina pe o cultura Wall Street pentru colapsul bancii sale, spunand ca anumitea banci erau “prea smechere ca sa dea faliment” si ca acestea au fost protejate in timpul crizei financiare din 2008.

Kilinger a depus marturie la Comitetul de Securitate Interna si Afaceri Guvernamentale din Senatul american. In declaratia sa pregatita dinainte el s-a plans de “tratamentul nedrept” al Washington Mutual, cel mai mare faliment bancar din istoria SUA. Washington Mutual a fost inchisa de autoriati in 2008 si apoi operatiunile sale au fost vandute catre JPMorgan.
Cel mai mare faliment dintotdeauna este Lehman Brothers, care, insa, nu era banca simpla ci banca de investitii. Washington Mutual avea active de 307 miliarde de dolari iar Lehman de 639 miliarde de dolari.

Exclusi de la intalniri

Kilinger a spus ca banca sa nu a avut beneficiile de care s-au bucurat bancile care au luat bani prin TARP, programul de 700 de miliarde de dolari al Trezoreriei, de garantiile date de Federal Deposit Insurance Corp (FDIC- Fondul de Garantare a Depozitelor din SUA) pentru obligatiunile lansate de anumite banci si injectiile de lichiditate ale Federal Reserve, banca centrala americana.
Similar, Kilinger spune ca Washington Mutual a fost exclusa de la “sute de intalniri si telefoane dintre executivii de pe Wall Street si politicieni care in mod ultim au determinat invingatorii si pierzatorii crizei financiare”.
“Pentru cei care au fost parte a cercului cel mai apropiat si care erau prea smecheri pentru a da faliment, beneficiile erau evidente” a completat Kilinger. “Pentru cei din afara acestui club, pedeapsa a fost severa”.

Plati imense, riscuri la fel

Kilinger este vanat pentru banii pe care i-a luat de la banca desi institutia pe care o conducea a continuat sa preia riscuri masive chiar si dupa ce primele rezultate negative incepeau sa apara. In 2008, cand Kilinger a plecat de la Washington Mutual el a primit un pachet total de 21 de milioane de dolari. Intre 2003 si 2008 a mai luat alte 100 de milioane de dolari.

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: themoderatevoice.com

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Maileanu Cristinel says:

    Da,omul chiar are dreptate.Doar de pe Wall Street a pornit criza globala,de acolo a inceput declinul economiei globale.Oricum am auzit ca americanii au un sistem economic foarte bun,adica dolarii interni sunt mult mai importanti si folositori decat cei externi.Dolarii interni sunt dolari care se ruleaza in SUA iar dolari externi sunt acei dolari care se investesc de americani in multinationalele din celalalte tari.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.