Gazprom a pornit sa cucereasca America

Scris de

gazGigantul rus al gazelor a lansat Gazprom Marketing & Trading USA, unitatea sa care se ocupa cu vanzarea de gaze naturale in America de Nord, marcand prima intrare a unei companii din Gazprom Group in SUA.

„Dezvoltarea unor noi piete si produse este cheia strategiei energetice globale a Gazprom Group. Acum am atins scopul nostru de a aduce cea mai mare companie de gaz din lume in cea mai mare piata de gaz din lume” a declarat Vitaly Vasiliev, director executiv al Gazprom Marketing and Trading Limited din Marea Britanie.

Gazprom Marketing & Trading USA a achizitionat cantitati fizice de gaze de la alte companii si huburi gazifere din America de Nord prin executarea unui numar de tranzactii swap pe termen lung care i-a permis sa aiba o pozitie substantiala, scrie Oil and Gas Eurasia.

Gaz dat la schimb in Europa

„Am semnat acorduri care ne dau mai mult de 350 de milioane de metri cubi de gaz pe zi din furnizarile fizice la cateva locatii diferite din SUA, pentru urmatorii 3-7 ani. Oficialii au declarat ca gazul va fi furnizat de companii „puternice” din SUA si societati europene „dezvoltate”. The Market Oracle precizeaza ca furnizorii americani ai Gazprom vor primi la schimb gaz in Europa.
Scopul nostru este acum sa crestem din acea pozitie rapid si sa ne extindem in pietele nord-americane” a precizat John Hattenberger, presedinte al Gazprom Marketing & Trading USA.

Societatea vrea o cota de piata intre 5 si 10% in SUA si Canada. In 2010 GMT vrea sa vanda in SUA 3,5 miliarde de metri cubi de gaz si va ajunge la 20-40 miliarde de metri cubi in 5 ani.

Viitorul e lichefiat

Compania va vinde si gaz natural lichefiat, exportat in America de Nord de societatile afiliate din grupul Gazprom. In mai 2009, compania a semnat contracte pe termen lung pentru a cumpara gaz lichefiat de la uzina Sakhalin-2, de pe coasta rusa a Pacificului, care a pornit productia in primul trimestru din 2009. Vapoarele transporta gazul in Baja California din Mexic, dupa care acesta e transportat prin conducte in sudul Californiei, de unde este vandut in sud-vestul SUA.

De asemenea, compania vrea sa importe gaz lichefiat in SUA din giganticul camp Shtokman din Arctica. Acesta este un proiect dezvoltat de Gazprom si francezii de la Total si norvegienii de la StatoilHydro. Circa 17% din volumele extrase in acest camp sunt programate sa ajunga in SUA, potrivit Bloomberg.

Un terminal gazier urma sa fie construit impreuna cu grupul Petro-Canada la Quebec, dar in urma unei dispute intre cele doua state Gazprom a anulat proiectul unui terminal LNG din Marea Baltica, de unde urma sa fie alimentat cel din Quebec. Acesta ar urma sa aiba o capacitate de procesare a 500 de milioane de metri cubi pe zi.

SUA produce 583 miliarde de metri cubi de gaz anual, importa 75 de miliarde de metri cubi prin conducte din Canada si alte 10 miliarde de gaz natural lichefiat.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.