Oferta–soc: cumperi un apartament in Wenzhou, primesti un BMW cadou

Scris de

Boom-ul economic de care s-a bucurat China in ultimii ani incepe sa-si arate o fata mai putin cunoscuta. Intr-un interviu acordat recent publicatiei chineze Caixin, Lu Dadao, membru al Academiei de Stiinte din China, atrage atentia asupra exceselor facute de compatriotii sai: “efectele unei dezvoltari necontrolate inseamna autostrazi necirculate care se topesc in bataia soarelui si in care s-au investit 70 de miliarde de euro, aproape 200 de aeroporturi regionale civile, care inregistreaza pierderi masive, porturi construite haotic, o retea de cale ferata pentru care nu exista suficient trafic”.

Cum era de asteptat, ca urmare a dezvoltarii necontrolate, si piata imobilara a avut de suferit, cea mai dramatica scadere inregistrandu-se intr-unul dintre orasele-indicator pentru economia chineza. Wenzhou, urbe din estul Chinei cu aproape 2 milioane de locuitori, producea inainte de criza cea mai mare cantitate de ochelari de soare si brichete din lume. Astazi, interesul pentru astfel de “chinezarii” a cam scazut si inevitabil efectele recesiunii economice s-au resimtit si aici.

Un articol din Financial Times scoate in evidenta disperarea dezvoltatorilor imobiliari, care au investit excesiv in proiectele lor si se vad acum cu casele nevandute. Dupa ce li s-au promis cumparatorilor genti de lux Louis Vuitton sau croaziere, reprezentantul unui complex rezidential format din 868 de apartamente scoase la vanzare in Wenzhou face o oferta soc: “Cine semneaza un contract si plateste pe loc, poate pleca cu un BMW

Situatia din Wenzhou se repeta in toata China, existand zone ale tarii unde intalnesti adevarate “orase-fantoma”, cu zeci de blocuri nelocuite si bulevarde pustii. Iar prabusirea continua a sectorului imobilar din China reprezinta o problema mondiala, atragand dupa sine reducerea masiva a exporturilor de materii prime.

Autor: Daniel Popescu

Sursa: Financial Times
Sursa foto: Google Images

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.