Razboiul Apple-Google, faza pe masini inteligente
Scris de Daniel Ionascu
Google si Apple se pregatesc sa deschida un nou front in „razboiul tehnologic“ dintre cele doua companii: autoturismele inteligente.
Dupa acuzatiile privind copierea Android din sistemul de operare al iPhone, „razboiul patentelor“, rivalitatea din domeniul browserelor si, mai nou, din domeniul distributiei online de muzica, Apple si Google deschid acum un nou front.
Google si Audi vor anunta peste cateva zile, la editia 2014 a Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, un acord pentru dezvoltarea unui sistem de divertisment si informatii, bazat pe Android, destinat masinilor, scrie Wall Street Journal, care citeaza surse apropiate situatiei. De asemeneam cele doua vor anunta si colaborari cu producatorul american de cipuri grafice Nvidia, scopul fiind de a impune Android ca solutie software in automobilele viitorului.
Tehnologia pregatita de Google si Audi ar urma sa ofere conducatorului auto si pasagerilor acces la muzica, navigatie, aplicatii si servicii intr-un mod similar cu experienta de utilizare a smartphne-urilor Android.
„iOS in the Car”
Anuntul vine dupa ce Apple a anuntat anteior initiativa „iOS in the Car”. Compania vrea ca iPhone-ul si alte dispozitive care ruleaza sistemul de operare iOS sa poata fi integrate cu panourile de control ale automobilelor. Pana acum, Apple a atras de partea sa producatorii germani de automobile de lux BMW si Mercedes Benz, dar si General Motors si Honda. Un studiu din noiembrie al ABI Research estima ca Apple va controla 49,8% din piata auto cu integrarea iOS pana in 2018.
Cu vanzari de 80 de milioane de autoturisme si camionete usoare in fiecare an, piata auto reprezinta o oportunitate uriasa pentru cele doua companii, aflate permanent in cautare de variante de extindere.
Dupa cum se vede, abordarea celor doi colosi este diferita: in timp ce Apple vrea conectarea dispozitivelor sale la cele de bord (pentru a stimula vanzarile sale de hardware), Google vrea integrarea Android in sisteme (pentru cresterea utilizarii serviciilor sale). Google deja lucreaza in domeniul auto la autovehicule conduse fara sofer, demonstrand deja de mai multe ori capabilitatile sale. Dincolo, Apple marseaza pe asistentul virtual Siri pentru controlul sistemelor.
Dar, ca si in segmentul smartphone-urilor sau al tabletelor, Apple si Google nu sunt niciodata singure si vin pe o piata deja aglomerata.
Microsoft si BlackBerry, concurentii traditionali
Ford atribuie o parte din succesul avut in ultimii ani pe piata SUA sistemului de control prin voce Sync oferit incepand din 2007, dezvoltat impreuna cu Microsoft, chiar daca noua tehnologie a avut diverse probleme de-a lungul timpului.
Constructorul va prezenta, de asemenea, la CES propriul automobil capabil de navigare autonoma, iar grupul german BMW a invitat de asemenea presa la o demonstratie.
De asemenea, si QNX – sistem detinut de catre BlackBerry joaca tare. Anul trecut, canadienii au prezentat sistemul lor integrat in masini Porsche. Anterior, si Intel si Nokia doreau integrarea MeeGo pe autoturisme, insa Nokia a parasit MeeGo iar Intel si-a fuzionat eforturile cu Samsung pentru a realiza Tizen.
Batalie si pe cipuri
Totodata, unii producatori, printre care General Motors si Audi, au anuntat ca intentioneaza sa-si echipeze automobilele cu cipuri celulare 4G, care ar permite masinilor sa se conecteze la internet fara a necesita integrarea cu un smartphone.
Autoturismele sunt o etapa fireasca si pentru producatorii de microcipuri, astfel ca si Intel si Qualcomm dau tarcoale acestui segment. De asemenea, si Texas Instruments urmareste acest sector, dupa ce acum mai bine de un an s-a retras de pe cel al smartphone-urilor si tabletelor fix ca sa se concentreze pe domeniul auto.
Nvidia a actionat mai devreme si sustine ca in prezent exista in circulatie 4,5 milioane de automobile echipate cu procesoarele sale. Compania estimeaza ca numarul acestora va urca la 25 de milioane in urmatorii 4-5 ani.
Etichete: Android, Apple, Audi, auto, BlackBerry, extern, Ford, Google, Intel, iOS, iOS in the Car, Microsoft, nVidia, QNX, Qualcomm, recomandari, sisteme de operare, stiri, Sync, Texas Instruments, Tizen
Comentarii (1)
[…] “Masinile conectate la Internet ar putea raporta sofatul imprudent, cresterea sau anularea unei asigurari. In mod similar, o companie de asigurari de locuinte ar putea fi interesata de un detector de fum care se declanseaza de mai multe ori pe zi. In timpul unui divort, sotul/sotia ar putea cere companiei care opereaza termostatele date care sa dovedeasca faptul ca partenerul sau mentine in casa temperaturi prea scazute, iar copiii stau in frig”, a spus Kamdar, intrebandu-se daca oamenii isi doresc sa aiba de-a face cu asa ceva. Majoritatea companiilor colecteaza date agregat si sustin ca nu fac publice informatii personalizate. […]