Taxa ”Robin Hood” pe medicamente nemultumeste producatorii

Scris de

art_122476_1Sistemul „clawback” pe care fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, l-a introdus pentru cresterea fondurilor pentru medicamente, nemultumeste producatorii farma din tara noastra.

Masura presupune ca societatile farmaceutice sa contribuie la sistemul de sanatate cu 5-11% din veniturile realizate. Asociatia Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) este nemultumita de faptul ca masura n-a fost discutata cu partenerii sociali. „Suntem surprinsi de decizia de suprataxare, fara sa fim consultati. Aceasta masura risca sa agraveze criza din sanatate. De ce sa plateasca industria farmaceutica fraudele din sistem?”, a afirmat Dan Nicolae Zaharescu, directorul executiv al ARPIM. „Producatorii de medicamente sunt pusi cu spatele la zid. Niciun alt sector nu a fost supus unor presiuni atat de mari” a daugat el. Zaharescu s-a declarat nemultumit si de faptul ca nu se stie inca modul in care se vor calcula cotele si cum se vor face platile.

Gauri acoperite de privati

„Introducerea sistemului de «clawback» nu are legatura cu mecanismul cost-volum, care reprezinta discountul pentru medicamentele achizitionate de la producatori. Noul sistem stabileste ca producatorii vor plati cheltuielile pentru medicamente care nu pot fi acoperite de la buget”, a explicat directorul.

Masura va fi aplicata tuturor producatorilor sau furnizorilor straini de medicamentelor de la 1 octombrie 2009, pentru veniturile provenite din relatia cu institutiile publice de sanatate, si anume pentru vanzarile de medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, pentru cele din lista medicamentelor compensate, precum si pentru cele care sunt achizitionate de catre spitale.

Producatorii vor ca acea cota sa fie platita in medicamente. Mai multe state folosesc acest sistem, intre care Italia, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda si Franta, potrivit ministerului.

Sursa: Renne

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.