Turcii vor “al doilea Bosfor”, un proiect de 12 miliarde de dolari

Scris de

Turcia vrea sa contruiasca inca un canal, care sa lege Marea Mediterana de Marea Neagra, si care ar elibera traficul aglomerat prin Bosfor, intr-un proiect evaluat la 12 miliarde de dolari.

Planul premierului Recep Tayyip Erdogan ar putea schimba modul in care se transport` titei dinspre Rusia, Ucraina, Georgia si Kazahstan si ar deschide calea si pentru petrolierele mari.
Afaceristii turci se bat pe realizarea noului proiect, care va include construirea a doua noi orase, cate unul pe fiecare mal al noului canal, plus un nou aeroport, care va fi cel mai mare al Turciei.

Inanlar Insaat, un grup de constructii turc, s-a oferit sa cheltuiasca 30 de miliarde de dolari pentru a construi proiectul iar presedintele sau, Serdar Inan, a estimat ca veniturile din construirea facilitatilor de pe langa noul cana vor trece de 300 de miliarde de dolari in 15 ani. Noul oras de langa Istanbul va avea 3 milioane de locuitori, spune Inan, si va permite locuitorilor din aglomeratul port sa se mute in zone mai linistite.
Kiler Holding AS, care tocmai ce a deschis cea mai inalta cladire din Istanbul a aplicat pentru inregistrarea drepturilor pentru denumirea “Istanbul Canal” la doar 5 ore de la anuntul lui Erdogan.

Ideea nu este noua si a fost formulata initial de sultanul otoman Soliman Magnificul, care dorea unirea Marii Negre cu Golful Izmit in jurul anilor 1500. El a abandonat planul din moment ce era prea scump iar imperiul era implicat in razboi.

In medie, prin Bosfor sunt trimisi din portul rusesc Novorossiysk 848.000 de barili de titei pe zi, dupa cum releva statisticile pe 2010. Potrivit Pazei de Coasta din Turcia, 51.422 de nave au traversat Bosforul in 2009, din care 9.299 erau petroliere.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: www.southern-turkey.co.uk

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.