Analiza: Nokia si BlackBerry vor fi fortate sa se dueleze pentru a supravietui

Scris de

Pe masura ce trece timpul iar telefoanele Lumia cu Windows Phone 7 nu se impun pe piata in fata gadgeturilor Apple sau a “armadei” Android, devine tot mai evident ca singura sansa pentru Nokia este sa tinteasca utilizatorii terminalelor BlackBerry, ea insasi companie in deriva, aflata intr-o tranzitie dureroasa.

Acum, Nokia face valuri, dar nu prin vanzari, ci prin vesti negative. Desi toata lumea vedea parteneriatul cu Microsoft drept salvarea Nokia, unde Windows Phone 7 ar fi urmat sa intreaca iPhone pana in 2015, iata ca nu prea pare asa. Fara a zagaria catusi de putin cota Android sau vanzarile iPhone, singura sansa a Nokia de a reusi va fi sa se concentreze pe atacarea celui mai slab adversar din piata.

Debut nepromitator

Pacific Crest Securities si-a redus estimarea de vanzari pentru telefoanele Nokia cu Windows Phone 7 “Mango” de la doua milioane la doar 500.000 de unitati. Potrivit analistului James Faucette, telefoanele proiectate de finlandezi “nu au un avantaj clar” asupra terminalelor oferite de competitori. “Fara vreo inovatie puternica, credem ca telefoanele Nokia nu vor atrage (cumparatorii -nr) in zona foarte concentrata a produselor high end”, a scris el. El crede ca telefoanele Lumia nu au preturi competitive iar performantele sunt slabe.
Bernstein Research a turnat gaz pe foc intr-un raport care spune ca modelul Lumia 800 nu a generat mai multa atentie decat Nokia N8, aparut in iarna trecuta si care avea Symbian. Analistul Pierre Ferragu a calculat asta pe baza Google Trends.

Research in Motion, tinta facila

Si un raport recent al NPD arata ca va fi greu pentru dispozitivele Nokia cu Windows Phone sa penetreze piata foarte competitiva din SUA, din moment ce americanii sunt deja obisnuiti cu terminalele lor Android, iPhone sau BlackBerry. Totusi, declinul BlackBerry, care traverseaza o noua perioada de tranzitie catre telefoanele cu sistemul de operare BBX, promise a aparea in 2012, ar putea fi de bun augur pentru Nokia, considera analistul independent Tero Kuittinen.
“Faptul ca BlackBerry se poticneste ar putea da Nokia o oportunitate in piata”, a adaugat el.
Un sondaj NPD arata ca 44% dintre detinatorii de smartphone-uri “iau in considerare” sa cumpere Windows Phone.
Tot la partea pozitiva notam si ca Deutsche Bank reitereaza estimarile sale pentru vanzarea a doua milioane de telefoane Lumia in acest trimestru. Nokia a raspuns criticilor mentionand ca lansarea are parte de cele mai bune vanzari in Marea Britanie de ani buni si a mentionat ca modelel Nokia Lumia 800, de top, sunt deja vandute de-a lungul intregii tari.

Intre doua rele

Desi acest lucru tehnic poate sa fie corect, asta nu inseamna mari vanzari oricum, din moment ce vanzarile Nokia pentru trimestrul al treilea au scazut cu 87% in Marea Britanie, potrivit Canalys. Asteptarea noului iPhone 4S a facut ca BlackBerry sa preia coroana in Marea Britanie, cu vanzari de 1,2 milioane de unitati, in vreme ce vanzarile Apple au scazut cu 26%, pana putin sub 1,2 milioane. Samsung se plaseaza pe podium cu 1,1 milioane si o crestere de 178%, in vreme ce HTC a crescut cu 46% pana la 800.000 de bucati vandute. Sony Ericsson a scazut 32% pana la 300.000 iar Nokia s-a scufundat 87% pana la doar 130.000 de telefoane vandute. “Volumele au scazut rapid din moment ce telefoanele vechi vin cu un sistem de operare perceput drept mort sau care nu merge nicaieri”, scria recent analistul Canalys Tim Sheperd.

Lansara iPhone 4S a luat vantul din panzele BlackBerry

De partea cealalta nici Research in Motion nu sta deloc bine. La inceputul acestei saptamani, analistul Mike Abramsky de la RBC Capital scria intr-o nota catre investitori ca verificarile facute arata ca lansarea iPhone 4S a luat vantul din panzele BlackBerry, alaturi de problemele aparute cu serverele de comunicatii si la softurile tabletei Playbook, unde o serie de update-uri au fost amanate pana in februarie. Noile dispozitive cu BlackBerry OS 7 trebuie sa concureze cu oferta de top de la Apple, Samsung, HTC sau Motorola. Recent, si analistul T. Michael Walkley, de la Canaccord Genuity, scria un raport asemanator catre investitori. “In vreme ce verificarile noastre din septembrie/octombrie aratau vanzari solide pentru noile modelele cu BlackBerry OS 7, in special seria Bold 9000 ca upgrade-uri facute de companii, verificarile recente indica incetinirea trendurilor de vanzari dupa lansarea iPhone 4S si a reducerilor de pret la iPhone 4 si 3GS”, scria Walkley.

Sursa: RENNE
Sursa foto: TG Daily

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] caderea Nokia din Rai din finele anului trecut e inca proaspata in minte iar Research in Motion, producatorul celebrelor BlackBerry, e inca la pamant, problemele intampinate de HTC sunt urmarite de multa lume. De la investitori, care au trimis […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.