Aplicatiile Android ar putea ajunge pe Windows 8 si Windows Phone

Scris de

Microsoft are multe probleme in zona dispozitivelor mobile insa niciuna nu este mai mare decat deficitul de aplicatii. Iar acum gigantul software se gandeste sa suplineasca lipsurile prin rularea aplicatiilor Android pe Windows 8 si Windows Phone.

The Guardian scria recent ca Satya Nadella, noul sef al Microsoft, ar trebui sa lase balta Windows Phone si sa adopte Android, peste care sa isi ruleze propriile servicii web, asa cum face acum Amazon. Pe de alta parte, Ars Technica scria ca Android nu se poate bifurca deoarece Google controleaza serviciile, aplicatiile si accesul la Google Play, iar fara acestea a rula Android este inutil, deoarece nu este functional.

Ei bine, The Verge spune acum ca Microsoft ia acum serios in considerare optiunea ca aplicatiile Android sa ruleze atat pe Windows 8, cat si pe Windows Phone. Si asta pentru ca Android este acum in segmentul gadgeturilor mobile la fel de universal precum Windows in domeniul calculatoarelor.

iOS domina interesul dezvoltatorilor de jocuri si aplicatii, dar versiunile pentru Android apar aproape imediat dupa suratele pentru iPhone si iPad. Pentru Microsoft ar fi o mare provocare sa porteze aplicatiile Android pe Windows 8 si Windows Phone.
Dar daca exista dispozitive Android care ruleaza pe procesoarele Intel, iar Windows poate rula pe Mac-uri tot datorita procesoarelor Intel, drumul invers nu ar trebui sa fie ultra-greu. In plus, exista si Blue Stacks, care asigura portari de aplicatii.

BlackBerry nu a nimerit reteta cea buna

Pe de alta parte, daca le portezi nu e nicio garantie ca o sa ai succes. Iar exemplul BlackBerry este cel mai bun. Dispozitivele BlackBerry OS 10 si QNX ruleaza aplicatii Android, dar asta nu a ajutat compania canadiana sa isi creasca vanzarile.

Totusi, Microsoft are alte atuu-uri ce pot face diferenta: baza larga din domeniul enterprise, divizia de servere si servicii de cloud computing pot furniza o “rezerva” necesara pentru a face aceste modificari. De asemenea, Nokia vinde mai multe smartphone-uri decat BlackBerry, iar Microsoft este pe cale sa inghita divizia de telefoane a finlandezilor.

Nokia vrea bifurcarea Android

Pana acum au aparut informatii pe internet ca Nokia lucreaza la bifurcarea Android, astfel incat sa isi promoveze propriile aplicatii si servicii catre mase in zona telefoanelor ieftine. Dar Microsoft are alt plan: sa permita aplicatiilor Android sa ruleze in propriile sisteme de operare dar sa si controleze magazinul online de unde acestea sunt descarcate.

Intre Intel si Blue Stacks/AMD

Intel sprijina proiectele producatorilor de calculatoare in care sunt prezentate dispozitive-hibrid laptop-tableta si care vin cu dual boot, Android si Windows. In schimb, AMD s-a aliat cu Blue Stacks pentru a permite utilizatorilor rularea de aplicatii in interiorul Windows, datorita unui cip ARM pe care l-a inclus in procesoarele sale. Pana acum Blue Stacks a semnat deja acorduri cu Lenovo si Asus astfel incat sa isi impuna softul in PC-urile acestora.

Oricum s-ar face trecerea, solutia oferita trebuie sa fie extrem de simpla pentru utilizatori, astfel incat acestia sa o foloseasca.

Batalia pentru servicii de cloud computing

Iar o astfel de masura ar putea aliena baza de dezvoltatori Windows, care isi trag venituri din vanzarea de software clasic pentru calculatoare desktop sau lapturi. Iar o astfel de optiune ar putea face programatorii sa renunte total la programele pentru interfata Metro

Pentru Microsoft, ideea folosirii de aplicatii Android pe sistemele sale de operare previne trecerea altor consumatori la Android pana isi construieste o baza mare de utilizatori pentru serviciile sale de cloud computing. Iar aici se va duce batalia viitorului.

Sursa: The Verge
Sursa foto: Business Insider

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Microsoft ia in considerare portarea aplicatiilor Android in Windows 8 si Windows Phone, Google face miscarea in sensul invers: utilizarea programelor si softurilor de Windows in Chrome […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.