CE investigheaza Apple si 5 mari edituri pentru fixarea preturilor la carti digitale
Scris de Daniel Ionascu
Comisia Europeana a luat la ochi Apple si cinci mari edituri din lume pentru “practici anti-competitive care afecteaza vanzarile de carti electronice in aria economica europeana”.
Executivul comunitar examineaza si caracterul si termenii intelegerilor pe care companiile le-au semnat pentru vanzarea de carti in format digital. In august CE a realizat inspectii inopinate dar nu a detaliat ce informatii au fost culese. Joaquin Almunia, Comisarul european pentru Concurenta, declara recent ca va lupta impotriva “restrictiilor artificiale impuse de anumite companii in comertul intra-comunitar”, numind cartile in mod specific.
Cele cinci companii sunt Hachette Livre (detinuta de grupul media francez Lagardere), Harper Collins (al carui proprietar este News Corp), Simon & Schuster (a CBS), Penguin (a Pearson Plc), precum si Macmillan.
Nu e prima oara cand aceste companii sunt aratate cu degetul: in august atat Apple cat si celelalte companii au fost date in judecata pentru angajarea unui “model de agentie” in formarea preturilor. Mai precis editurile pun pretul iar clientii trebuie sa plateasca.
Acesta este in contrast cu modelul traditional din retail, in care detinatorii drepturilor pentru carti pun un pret de retail iar vanzatorii ofera un pret final consumatorilor. Francis Esmerard, seful Albin Michel, declara in martie ca in spatele raidurilor se afla o plangere a Amazon.com, conform Bloomberg.
In august acuzarea argumenta ca miscarea Apple tinteste ranirea Amazon si astfel competitia pe piata este afectata.
“In mod norocos pentru edituri, acestea au avut un co-conspirator la fel de terifiat pe cat erau si ele desp
re popularitatea Amazon si structura de pret, iar acesta a fost Apple”, scria in august Steve Barman, avocatul acuzarii.
In urma cu un an, Richard Blumenthal, pe atunci procuror general al statului american Connecticut, a lansat o
investigatie atat impotriva Apple cat si a Amazon, acuzand cei doi giganti ca intelegerile semnate cu editurile sunt anti-competitive.
Problema pentr Apple este ca iBooks este un sistem inchis, care e prezent doar pe gadgeturile cu sistem de operare iOS, in vreme ce cartile Amazon sunt prezente de la e-readerul Kindle pana la majoritatea platformelor mobile, plus pe calculator. Adica Amazon se comporta ca un retailer, pe cand Apple pare ca abuzeaza de pozitia sa.
Etichete: Amazon, Apple, carti, carti digitale, CBS, Comisia Europeana, e-readere, extern, Hachette Livre, Harper Collins, iBooks, investitii, iPad, iPhone, Joaquin Almunia, Kindle, Lagardere, Macmillan, News Corporation, Pearson Plc, Simon & Schuster, stiri