Cererea anemica de calculatoare arunca AMD in prapastie

Scris de

Producatorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD) a inregistrat in trimestrul al treilea o pierdere de 157 milioane de dolari, fata de un profit de 97 milioane de dolari in urma cu un an, din cauza cererii slabe de PC-uri.

Veniturile au scazut si ele cu 25%, pana la 1,27 miliarde de dolari. Compania se afla in deriva dupa ce fostul director, Dirk Meyer, si-a dat demisia in urma cu 20 de luni. Firma nu are in oferta un procesor pentru smartphone-uri, in vreme ce in privinta tabletelor cipurile “Hondo”, recent prezentate, nu suporta decat Windows 8 si Linux, nu si Android. Compania, insa, incearca sa rezolve problema: in luna august l-a angajat pe Jim Keller, fostul sef al designului pentru cipurile iPhone si Apple de la Apple. AMD a anuntat ca va incepe sa se concentreze pe sectoare mai putin traditionale, precum cipurile industriale, cele pentru telecomunicatii sau pe sectorul de gaming, unde cererea va continua sa creasca. Firma vrea ca anul viitor sa isi procure 20% din venituri din aceste domenii, fata de 5% acum. Directorul general Rory Read a mai anuntat si o noua runda de concedieri, 15% din cei aproximativ 12.000 de salariati urmand a fi afectati.

Rezultatele sale slabe, alaturi de cele prezentate de Microsoft si de cele sub asteptari ale Intel arata ca lumea PC-urilor incepe sa se destrame rapid. Cele trei companii au fost prinse fara a avea in portofoliu oferte pentru tablete si smartphone-uri iar acestea din urma incep sa inlocuiasca tot mai mult calculatoarele traditionale. Potrivit IHS iSuppli, vanzarile de calculatoare vor scadea in acest an pentru prima data in 11 ani.

Apple foloseste in iPad si iPhone propriile procesoare, bazate pe arhitectura ARM, in vreme ce o parte din marii producatori Android, precum Samsung si Huawei isi produc propriile procesoare. Restul pietei este impartit intre Qualcomm – care este jucatorul dominant, Nvidia – care beneficiaza de avantaje pe zona de jocuri si Texas Instruments, alaturi de care concureaza o serie de concurenti mai mici. Acestea sunt firme precum Amlogic si Rockchip, care preiau licente de la ARM Holdings si realizeaza procesoarele in turnatorii societati ca TSMC sau Globalfoundries. Texas Instruments a anuntat recent ca se retrage de pe aceasta piata pentru a se concentra pe industrie; Amazon i-ar putea prelua divizia de procesoare OMAP, fiind unul dintre cei mai mari clienti ai sai.

Sursa: All Things Digital
Sursa foto: www.techjailbreak.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] in oferta procesoare pentru smartphone-uri s tablete si se bazeaza tot pe PC-uri – a inregistrat o pierdere de 157 milioane de dolari pe trimestrul al treilea iar veniturile i-au scazut cu 25%, pan…. Ba mai mult, AMD graviteaza in zona low-end a PC-urilor, pentru ca la nivel inalt nu poate lupta […]

  2. […] miliarde de dolari impreuna. Desigur, lipsesc cateva companii notabile, precum Toshiba, Sony sau AMD iar IBM nu prea mai are ce cauta in statistica decat daca stam sa contorizam mainframe-urile si […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.