Chromebook-urile au ajuns la o cincime din vanzarile de laptopuri in SUA. Macbook-urile au fost cele mai afectate

Scris de

Chromebook-urile au avut un succes spectaculos in 2013, ajungand la 21% din vanzarile de laptopuri preconfigurate in SUA, potrivit unui raport al NPD Group.

Acesta nu include, insa, vanzarile directe de pe site-urile producatorilor precum Apple sau Hewlett-Packard, unde utilizatorii isi pot configura singuri produsul.
Succesul chromebook-urilor vine de la o cota de piata care a fost anterior zero, ajungand intre timp la 9,6% din vanzarile totale de desktopuri, laptopuri si tablete desfasurate in SUA in perioada ianuarie-noiembrie.

Laptopurile cu Windows au acontat 34,1% din totalul vanzarilor, in vreme ce desktopurile au contabilizat 27,8%. Scaderea este puternica, survenind de la 42,9% in cazul laptopurilor si de la 32,3% in cazul desktop-urilor. In cazul Apple, Macbook-urile au ajuns la un infim 1,8%, de la 2,6%, in vreme ce cota iPad a fost erodata de Android, scazand de la 17,1% la 15,8%. Tabletele Android au inregistrat o dublare a vanzarilor, de la 4,2% la 8,7% din total. Boom-ul inregistrat de catre Chromebook-uri vine in special din zona educationala, scrie Mashable.

Aviz Microsoft…

Pe langa cifrele brute, asta arata exact de Microsoft a inceput o campanie de defaimare a chromebook-urilor. Zilele trecute, Amazon anunta ca in primele trei laptopuri ca vanzari pe propriul site doua au fost dispozitive cu sistem de operare de la Google, respectiv Samsung Chromebook si Acer Chromebook (pozitiile 1 si 3) si numai unul cu Windows, adica Asus Transformer Book (locul 2). Mai mult, in primele zece pozitii, cinci sunt chromebook-uri.

Avantajul acestora? Pretul foarte mic, situat intre 200 si 300 de dolari in functie de model. Iar acest pret mic vine deoarece Google ofera gratis sistemul de operare, ceea ce scade costurile producatorilor, iar acesta e optimizat pentru navigatul pe internet. Desigur, capabilitatile offline sunt inca limitate, dar Google lucreaza din plin la asta, Si oricum nu toata lumea vrea Photoshop si editare video, astfel ca mai toti utilizatorii folosesc laptopurilor lor la navigare pe internet, email, stat pe Facebook sau ceva scriere de documente.

Ori, fara pretul sistemului de operare, si cu cerinte de sistem mult mai mici, chromebook-urile sunt deja o alternativa tot mai buna in fata unor calculatoare Windows cu aceleasi specificatii, dar care merg infect. Mai ales ca devin si din ce in ce mai atragatoare.

LG intra in hora, Dell vine la anul

Deja tot mai multi producatori incep sa lanseze astfel de laptopuri, Hewlett-Packard punand deja in vanzare mai multe modele, de 11 si de 14 inci. De asemenea, si LG a anuntat Chromebase, un desktop all-in-one, in vreme ce Dell tocmai a intrat pe aceasta piata. Iar Toshiba este asteptata de anul viitor.

De asemenea, nici interfata Metro din Windows 8 nu a ajutat deloc vanzarile de laptopuri cu sistem de operare de la Microsoft, utilizatorii blamand in masa noile modificari realizate de gigantul software.

Ceea ce se traduce intr-un real pericol pentru cei din Redmond in viitorii ani…

Sursa: PC Magazine
Sursa foto: CNET

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] de alta parte, cele mai vandute laptopuri din topul Amazon sunt tocmai chromebook-uri acum, iar Microsoft nu vrea sa pateasca acum in domeniul calculatoarelor acelasi lucru pe care l-a patit […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.