Comisia Europeana a respins propunerile Google. Gigantul risca amenzi de 5 miliarde de dolari

Scris de

Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenta, a respins propunerile facute de Google pentru a incheia o investigatie antitrust impotriva gigantului online.

Vorbind la un post de radio spaniol, Almunia a fost cat de poate de clar ca propunerea nu rezolva problemele ridicate de catre Comisia Europeana. “Ultimele propuneri nu sunt acceptabile in sensul ca nu sunt propuneri care sa elimine ingrijorarile noastre privind competitia”, a spus Almunia. “In acest moment mai este putin timp, dar mingea se afla in terenul Google… pentru o scurta perioada mingea va fi acolo, dar apoi va veni timpul sa luam decizii”, a completat oficialul.

Google este investigata din 2010 in mai multe privinte. Intai de toate vine faptul ca propriile sale servicii sunt mereu indicate in cautari in fata celor ale concurentilor, inclusiv cele ale unor companii pe care le-a preluat recent urcand rapid in top. Pe urma sunt indicate si alte practici ale gigantului, respectiv aceea de a prelua review-uri fara a respecta legile copyright-ului, dar si incercarile de a determina clientii sa nu exporte datele catre servicii rivale de publicitate.

Google a incercat oprirea investigatiei prin mai multe propuneri. Ultima, trimisa in aceasta toamna, parea ca are mai multi sorti de izbanda dupa ce Almunia s-a pronuntat favorabil asupra sa. Intre timp, castelul de carti s-a naruit din nou.

Tot ce trebuie sa faca Google este sa nu mai prezinte in cautari propriile rezultate deasupra celor ale competitorilor cum ar fi Nokia, sa nu mai preia gratuit continut de pe site-uri ca Yelp si sa lase si sa permita publicitarilor sa faca tot ce vor cu datele lor.
La ultima propunere, Google dorea sa marcheze un numar de alternative alaturi de propriile servicii (harti, traducere, scurtare de URL-uri etc). Google risca amenzi de 5 miliarde de dolari.

Probleme si cu datele private

Declaratia lui Almunia vine dupa ce autoritatile spaniole au amendat Google cu 1,2 milioane de dolari pentru incalcarea legii privind informatiile private. Aceasta este o alta “buba” a Google si vine dupa ce gigantul a anuntat ca va unifica toate politicile sale de manageriere a datelor private intr-un singur balot ce va strange toate datele disparate ale utilizatorilor (Picassa, YouTube etc). Autoritatile spaniole au descoperit ca Google a strans date despre utilizatori, combinand datele din mai multe servicii si le stocheaza indefinit fara ca oamenii sa stie sau sa fie de acord cu asta. Autoritatile europene de reglementare au cerut Google inca din septembrie 2012 sa isi schimbe politica privind datele private. Anterior, Google a fost prinsa ca viola setarile impuse de utilizatori in browserul Safari si spiona utilizatorii.

Sursa: Erasmus+
Sursa foto: Erasmus+

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. Ovidiu says:

    Bine acum se pune problema dupa ce CE incaseaza 5 miliarde, ce face cu $ ii schimba in € si ii imparte la utilizatori de internet din CE?

  2. […] cautare ajung sau ingroape diverse site-uri pe care le opereaza. Anterior, si alte companii precum Yelp, Nokia sau Microsoft s-au plans Comisiei Europene ca Google abuzeaza de pozitia sa in domeniul cautarii online pentru a-si asigura trafic si catre […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.