Cum ne jecmanesc corporatiile, varianta Nintendo
Scris de Daniel Ionascu
Nintendo a anuntat ca din data de 20 mai consolele Wii si Nintendo DS isi vor pierde abilitatea de a folosi conexiunea WiFi, astfel incat cele doua gadgeturi nu vor mai putea fi folosite pentru jocuri online.
Modurile single player vor putea fi folosite in continuare, doar ca nu se vor mai putea conecta la serverele firmei. Astfel sunt afectate zeci de milioane de utilizatori, numai jocul Mario Kart Wii vanzandu-se in 34 de milioane de copii, in vreme ce Mario Kart DS s-a comercializat in 23 de milioane de bucati. Alte zeci de milioane de hipsteri au avut si ei treaba prin tinereti cu Pokemon, in vreme ce Animal Crossing: Wild World si Super Smash Bros. Brawl vor fi mai putin functionale pentru fiecare din cei 11 milioane de utilizatori. Pentru a va face o imagine de ansamblu, numai pentru Wii s-au descarcat in total 892 de milioande de jocuri, 103 titluri trecand de un milion de copii distribuite.
Inteleg ca o companie are nevoie sa isi conserve forta financiara pentru alte proiecte. Dar nu poti veni asa, tam-nisam sa anunti dintr-o data ca produsul pe care tocmai l-ai cumparat nu mai poate fi folosit pe jumatate.
Produse aflate inca la vanzare
Sigur, aceste console sunt deja vechi, Wii fiind lansata din anul 2006, in vreme ce Nintendo DS este pe piata inca din 2004. Problema este dispozitivele in cauza sunt vandute chiar si acum de catre companie. Cum sa te simti ca si consumator furat, cand intri pe site-ul Nintendo si vezi ca Wii inca este in oferta cu 129 de dolari in cazul consolei clasice si cu 99 de dolari in cazul variantei Mini?
Cum sa nu te simti nedreptatit ti-ai luat un Wii de Black Friday la promotie, cand ti-ai zis ca ai dat de un chilipir beton in loc sa dai o caruta de bani pe consolele de noua generatie? Ba mai mult, ai mai dat si bani pe jocuri, caci si distributia de software trebuie pusa la socoteala, nu doar banii dati pe consola…
In fapt, atunci cand iti cumperi un produs electronic, nicaieri nu scrie pe el “atentie, nu va mai putea fi folosit din 2014, chiar daca, tehnic, e functional”. Mai mult, cand cumperi un gadget, stii exact ce componente are si cand vezi ca este promovata capacitatea de a juca online, te astepti ca acest lucru sa se si intampla, macar pe durata de viata a obiectului.
Cumperi un joc si te trezesti ca nu mai poti sa-l descarci
Deja se mai pune o problema: proprietatea si accesul asupra jocului. In acest moment, Wii Shop si DSi Shop inca functioneaza. Dar, in acest ritm, nu e greu sa-ti dai seama ca la un moment dat vor fi inchise. Or, cum tu ca utilizator ai pe contul tau online lista de jocuri achizitionate, care nu pot fi transferate pe alta consola, se va ajunge la situatia in care ai platit pentru un titlu, dar nu vei mai putea sa-l descarci. Deci ai dat banii degeaba si pe hardware, si pe software… Si culmea e ca exista multi amatori de jocuri si console vintage.
Acest lucru e total gresit, iar Nintendo nu are cum sa nu stie de asta. Doar ca japonezii incearca, de fapt, sa-si forteze baza imensa de utilizatori sa treaca la noile modele, respectiv Wii U si Nintendo 3DS.
Cum ar fi ca de maine producatorii de televizoare sa blocheze automat sunetul dupa un anumit numar de ani, fix ca sa te faca sa iei un alt produs? Cum ar fi ca rotile unui autoturism sa fie blocate dupa 5 ani de la cumpararea sa, desi masina nu are nimic?
Solutia e simpla: Nintendo trebuie sa faca publice codurile si infrastructura necesara, astfel incat fanii sa creeze servere online pentru toti cei pasionati. Cam cum este iCCup pentru Starcraft.
Cum era aia: sunct consumator european si am drepturi? Cand te gandesti ca Nintendo era o companie pe care chiar o stimam…
Etichete: extern, jocuri, Mario Kart DS, Mario Kart Wii, Nintendo, Nintendo DS, Pokemon, recomandari, servere, stiri, Wii