Dell va plati Microsoft pentru fiecare gadget propriu cu Android si Chrome OS

Scris de

„Frate, frate, dar branza e pe bani“, zice o vorba din popor. Iar aceasta e valabila chiar si in cazul prieteniei dintre Dell si Microsoft.

Cei doi colosi IT au semnat un acord de licentiere comuna a propriilor patente, care vizeaza producerea de dispozitive Android si Chrome OS de catre Dell, dar si consolele Xbox ale Microsoft.
Mai precis, Dell va plati o anumite suma de bani, nespecificata, catre Microsoft, pentru fiecare gadget pe care il va produce cu sistem de operare provenit de la Google.
Mentionarea Xbox este, insa, o surpriza, ceea ce inseamna ca Microsoft foloseste o serie de brevete ale Dell in dispozitivele sale. Acest lucru ar duce, teoretic, la o plata mai mica din partea Dell. Anterior, si Samsung, LG Electronics si HTC au semnat astfel de intelegeri cu Microsoft.

Situatia este ciudata, deoarece cele doua companii au la activa o bogata istorie comuna: Dell a produs multi ani numai calculatoare Windows, iar Microsoft tocmai ce l-a ajutat pe Michael Dell la delistarea companiei de pe bursa.

Doar ca, in ultima vreme, sistemul de operare Windows a inceput sa intre pe o ponta descendenta din cauza popularitatii dispozitivelor mobile. Acest lucru a fortat Dell sa lanseze in productie mai multe gadgeturi cu Android sau Chrome OS. Dell incearca sa se indeparteze de Windows, dorind sa se transforme mai mult intr-un nou IBM, adica sa se concentreze pe servere, retelistica, stocare si servicii destinate mai mult corporatiilor.

Spre deosebire, Hewlett-Packard urmeaza calea inversa, indepartandu-se de Microsoft si apropiindu-se de Google, deoarece gigantul din Redmond este acum un concurent direct in zona tabletelor prin dispozitivele Surface si in curand va fi si pe sectorul smartphone-urilor prin achizitia diviziei de hardware a Nokia.

Sursa: ZDNet
Sursa foto: PC Pro

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.