DuckDuckGo, castigatorul secret al revelatiilor lui Snowden privind NSA

Scris de

Motorul de cautare DuckDuckGo, care ofera utilizatorilor mai multa intimitate la navigarea pe internet, este unul dintre marii castigatori dupa ce Edward Snowden a relevat lumii puterea de supraveghere a NSA.

Sectorul american de IT a suferit mari pagube la nivel de imagine dupa aparitia documentelor, pornind de la declinul vanzarilor hardware ale IBM sau Cisco in China si pana la dubiile legate de Google in privinta serviciilor online si de cloud computing sau hack-urile suferite de Microsoft din partea Syrian Electronic Army ca razbunare pentru colaborarea cu serviciile secrete, dupa ce documentele au aratat ca Microsoft cedeaza voit controlul datelor clientilor de Outlook, Hotmail, Skype si SkyDrive.

Ei bine, DuckDuckGo se afla pe partea cealalta a baricadei. Pana la aparitia detaliilor privind activitatea NSA, motorul de cautare furniza 1,5 milioane de cautari online pe zi. Dar dupa, numarul utilizatorilor s-a dublat.
Deja in luna noiembrie, DuckDuckGo furniza 4 milioane de cautari. Iar joi, 7 ianuarie, site-ul a ajuns la cel mai mare numar din istoria sa: 4.452.957 de cautari in 24 de ore.

DuckDuckGo atrage utilizatorii printr-un fel de reclama anti-Google: site-ul nu stocheaza informatii despre adresele IP care il acceseaza, preintampina ca nicio cautare sa nu fie legata de indivizi si tine datele in siguranta prin encriptie.

Problema cu rezultatele personalizate ale cautarilor este ca, in timp, ajunge sa formeze o „bula“ in jurul individului, astfel ca nu mai ajung sa furnizeze informatii care sa contrazica preconceptiile sau sa introduca noi informatii.

Spre exemplu, cei care neaga existenta schimbarilor climatice vor primi rezultate care le vor da senzatia ca asa este si vor trai mai departe in bula lor, la fel si orice extremist religios.

Si alte servicii asemanatoare DuckDuckGo au cresteri insemnate: StartPage – care ofera rezultatele Google printr-un server proxy pentru anonimizare, si Ixquick – produs al aceleiasi companii dar care ofera rezultate din mai multe motoare de cautare, au 4 milioane de cautari.

Comparativ cu Google, insa, aceste rezultate sunt slabe. Ultima oara cand Google avea un astfel de nivel de activitate era in septembrie 1999…

Sursa: The Guardian
Sursa foto: Wired

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.