Duelul procesoarelor la CES: Tegra 4 vs Snapdragon 800. Intel ramane speranta
Scris de Daniel Ionascu
Dispozitivele mobile, de la smartphone-uri la tablete, devin din ce in ce mai rapide. Iar pentru a raspunde necesitatilor marii producatori de procesoare au lansat la CES noi versiuni la cipurilor lor.
Prima a intrat in scena Nvidia. Presedintele sau Jen-Hsun Huang a dezvaluit la noul procesor Tegra 4. Desi specificatiile acestuia au aparut deja pe internet, acestea sunt in continuare fantastice: 72 de nuclee pentru procedorul grafic, capabile sa struneasca un display 4K, LTE, arhitectura Cortex A15. Cipul este realizat in procesul de 28 nm fata de cei 40 nm ai generatiei anterioare. In privinta capacitatii de procesare, acesta vine cu cinci nuclee, din care patru sunt active mereu.
Pentru a demonstra cat de rapid este noul produs, fondatorul Nvidia a facut o demonstratie de forta, comparat incarcarea a 25 de pagini diferite intre Tegra 4 si o tableta Nexus 10 cu procesor dual-core Exynos 5 de la Samsung. Ei bine, procesorul Nvidia a terminat in 27 de secunde, in timp ce Nexus 10 a realizat sarcina in 50 de secunde. Desigur, asta pentru ca rezolutia de 2.560 x 1.600 este imensa dar si din cauza ca procesorul Samsung era doar dual-core, nu quad-core ca Nvidia. Concomitent, arhitectura fotografica a fost modificata, iar viitoarele dispozitive cu Tegra 4 au implementat un mod HDR diferit, care este de 10 ori mai rapid decat ceea ce exista acum.
In fapt, Jen-Hsun Huang s-a luat si de Apple si a spus ca Tegra 4 este cel mai rapid procesor mobil din lumea de azi, batand inclusiv cipul A6X de pe noul iPad.
Qualcomm, avantaj la 4G
Desigur, si Qualcomm se lauda cu acelasi lucru. In prezentarea noilor sale procesoare din seria 800, Paul Jacobs, directorul executiv al grupului, a spus ca chipsetul depaseste performantele oricarui competitor. Acesta este un procesor cu patru nuclee ce ajung la 2,6 GHz si dau un spor de 75% la performanta fata de actuala generatie. De asemenea, suporta viteze de 100 Mbps pentru viitoarea generatie 4G, numita LTE Advanced. Jucatorii inraiti vor fi si ei fericiti sa afle ca grafica din cipurile Adreno 330 este promisa la nivel de consola video, avand si capacitati Ultra HD.
Snapdragon 600 este un alt “silicon” quad-core, insa vitezele sale ajung “doar” la 1,9 GHz iar grafica este doar Adreno 320. Similar cu seria 800, si acesta va suporta tehnologiile 4G LTE si 3G. Ambele vor fi disponibile in gadgeturi in a doua parte a anului.
Intel, eterna speranta
Pe de alta parte, gigantul Intel este o deceptie totala in privinta procesoarelor mobile. Intel a prezentat la randul sau un procesor quad-core din gama Atom. Acesta este realizat in procesul de 22 nm si are nume de cod “Bay Trail”. Noul cip este destinat sa ruleze atat pe tablete Windows 8, cat si Android, unde va furniza o durata de viata a bateriei mai buna la preturi mai mici. In privinta performantelor, este promisa o putere de doua ori mai mare decat a actualei generatii Clover Trail. Partea proasta este ca Intel a anuntat ca aceste modele vor fi disponibile pe piata abia spre sfarsitul lui 2013. Compania a prezentat, insa, celor interesati modele de referinta produse de integratorii Compal, Pegatron si Wistron, care vor furniza un cadru de pornire pentru doritori.
Intel a mai devoalat si cipul Atom Z2580, cunoscut anterior drept Clover Trail+. Acesta tinteste smartphone-urile de top si din segmentul mediu si are doua nuclee si un motor grafic. Intel promite ca are de doua ori mai multe putere decat actuala generatie Z2560. Si acesta va fi disponibil spre sfarsitul acestui an.
In sfarsit, Intel ar trebui sa fie rusinata de procesoarele Lexington. Acestea tintesc telefoanele Android ieftine, vandute in statele aflate in curs de dezvoltare. Desi nucleul lucreaza la 1,2 GHz si are HyperThreading, procesorul are specificatii de tot rasul: rezolutie de 480 x 320, de acum trei ani. Iar modul cum lucreaza este o anti-performanta: The Verge noteaza ca i-a luat peste un minut sa incarce Temple Run iar browserul a intampinat dificultati in redarea paginilor full de internet. Partea buna este ca e dual-sim.
Singurul anunt al Intel demn de a provoca furnicaturi pe spinarea lui Paul Jacobs este reducerea amprentei termice a procesoarelor Ivy Bridge pana la doar 7 W. Desi foarte departe de utilizarea in smartphone-uri, tabletele si ultrabook-urile vor putea beneficia din plin de acesta. Intel n-a suflat insa nicio vorbulita despre Haswell, care va inlocui Ivy Bridge anul acesta.
Surpriza: Ingenic si MIPS prezinta un nou cip pentru tablete Android
Partea placuta de pana acum o constituie lansarea de catre chinezii de la Ingenic Semiconductor a procesorului XBurst JZ4780, bazat pe arhitectura MIPS. Aceasta se doreste o solutie ieftina care sa ofere performante ridicate, grafica avansata si consum scazut pentru tabletele Android. SoC-ul vine cu doua nuclee de procesoare tactate la 1,3 GHz cu un consum de 140 mW pe fiecare GHz de rulare la maxim. Al doilea nucleu are rol de unitate de procesare video pentru codarea si decodarea la 1080p. Acesta mai are HDMI, LVDS, codec audio si GPS, plus grafica sofisticata PowerVR SGX Seria 5 de la Imagination Technologies. Nu de alta, dar aceasta din urma tocmai a cumparat in urca cu ceva vreme MIPS Technology. Demonstratia a fost facuta pe o tableta de 10 inci cu Android 4.1 Jelly Bean.
Update: AMD revine in prim-plan
In partea cealalta, Advanced Micro Devices a prezentat “Temash”, primul APU x86 cu patru nuclee. Acesta va fi livrat in prima jumatate a lui 2013, tinteste hibrizii laptop-tableta si promite o dublare a performantelor fata de Hondo, lansat in octombrie. De asemenea, a mai prezentat inca un APU, destinat laptopurilor thin and light, echivalentul ultrabook-urilor de la Intel. Acesta are un plus de putere de 50% fata de generatia anterioara. Kabini va fi disponibil in variante dual-core si quad-core iar oficialii companiei il compara cu Intel Core i3. AMD si-a caracterizat produsele drept “premium” ce permit “un design uluitor”. Compania a anuntat si o serie de parteneri pentru noile sale APU (accelerated processing unit, care includ atat procesorul central cat si pe cel grafic-nr): Vizio, HP si Asus. Si chiar are nevoie ca tot mai multe procesoare ale sale sa apara in produsele vandute pe piata dupa anul oribil pe care l-a avut.
Etichete: AMD, APU, ARM, extern, Ingenic Semiconductor, Intel, Intel Atom, Jen Hsun Huang, lansari, MIPS, Paul Jacobs, procesoare, Qualcomm, recomandari, smartphone, Snapdragon 800, stiri, tablete, Tegra 4, video
Comentarii (8)
baytrail, in plus fata de atomul-comun, va avea executie out-of-order. sa nu uitam amd cu jaguar-core. cea mai devastatoare mutare pe care poate s-o faca intel, va fi sa-l numeasca pe Jen-Hsun Huang , drept ceo al noului titan: intel+nvidia. daca va fi asa, restul lumii , adica amd, apple, samsung, qualcomm, tsmc, samd, poate intra in concediu prelungit: jocul se va fi terminat in scurt timp. daca formidabila capacitate si arta de la nvidia se vor combina cu fabricile intel, the game is over.
Din pacate, ca si Microsoft, Intel are un talent deosebit de a face praf orice cumpara. Pentru Nvidia ar fi mai bine sa continue singura.
Deocamdata totul e la nivel de zvon, Intel nu a facut oferta formala. Daca s-ar intampla asta, automat AMD ar trebui sa-si gaseasca cumparator deoarece sangereaza masiv in fata Intel si Nvidia pe PC si placi grafice iar pentru tablete si smartphone inca nu are oferte atragatoare si nici prea multi parteneri. Acum cel mai bun cumparator pentru AMD ar putea fi MIcrosoft – ca tot foloseste cipuri specifice in consolele lor. Altfel Apple ar mai putea sa-i preia, pentru a scapa de Intel, insa Apple nu mai vrea sa continue cu arhitectura x86, ci sa uneasca OS X cu iOS si sa treaca totul pe arhitectura ARM cu design propriu.
Dar ca sa nu o lungim, nicio autoritate de reglementare nu va accepta preluarea Nvidia de catre Intel iar oricine va prelua AMD va fi obligat sa continue productia x86 cel putin 5-10 ani pentru a avea concurenta pentru Intel.
[…] Nvidia si Qualcomm au fost vedetele CES cu noile procesoare Tegra 4 si Snapdragon 800, nici Samsung nu se lasa mai prejos. Coreenii vor lansa in acest an un procesor care va veni cu nu […]
intel+nvidia vs amd+qualcomm or amd+samsung.
atunci sa vezi competitie x86 si arm …
[…] Cipul va fi bazat pe arhitectura ARM Cortex A15, insa nu se stie daca toate cele opt nuclee vor fi de ultima generatie. Cel mai probabil se va urma arhitectura big.LITTLE si va calca pe calea deschisa de Samsung. Astfel, procesorul nu va fuctiona niciodata cu toate cele opt “creiere” simultan, ci un quad-core bazat pe Cortex A7 va prelua sarcinile de zi cu zi, in vreme ce un quad-core Cortex A15 va intra in paine atunci cand sunt folosite aplicatii sau jocuri intensive. Atat procesorul Huawei, cat si cel Samsung vor intra in arena impotriva unor competitori formidabili, precum Nvidia Tegra 4 sau Qualcomm Snapdragon 800. […]
[…] vi se pare ca HTC One si LG Oprimus G Pro sunt ultimul racnet ruland abia-lansatele procesoare Qualcomm Snapdragon 600, mai […]
[…] rezolutia este full HD, astfel ca avem 1920 x 1080 pixeli. Smartphone-ul va rula procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 800 tactat la o viteza de 2,3 GHz, ceea ce inseamna ca gadgetul va fi practic un “monstru” al […]
[…] concurent mega-serios. Concomitent si AMD are cativa asi in maneca pentru anul viitor, atat in zona procesoarelor pentru tablete/hibrizi convertibili cat si un procesor ARM pe 64 de biti pentru […]