E oficial: “Big Blue” valoreaza mai mult decat Microsoft

Scris de

Dupa ce anul trecut Microsoft a cedat coroana lumii tehnologice in fata Apple, de circa doua saptamani planeta a tot urmarit cu sufletul la gura daca IBM va intrece si ea gigantul din Redmond la capitalizare.

Iar pocinogul s-a intamplat in sfarsit ieri. Cu scaderile de vineri, International Business Machines (IBM) a reusit sa depaseasca Microsoft, intr-o noua schimbare a sortilor.

Vestea vine in momentul in care exact IBM a pus umarul la dezvoltarea Microsoft in anii ’80, cand IBM punea bazele platformei PC si a finantat dezvoltarea de catre compania lui Bill Gates si Paul Allen a unui sistem de operare. In final, Microsoft a devenit atat de mare incat a inceput sa devoreze ecosistemul care a creat-o, ca un caine nerecunoscator ce musca mana care il hraneste. Asta a facut ca in anii ’90 gravitatia Microsoft sa disloce de pe orbita micul IBM, care intre timp a devenit unul dintre cei mai mari suporteri ai Linux, alaturi de Sun Microsystems si Google.

Cazand din gratie si renascand mereu

Compania a a renascut in existenta sa de mai multe ori, ajungand de pe buza prapastiei din nou la gratie si iar inapoi.
In 2005 compania a vandut divizia de computere personale chinezilor de la Lenovo. In 2009 presedintele Barack Obama a premiat IBM cu Medalia Nationala pentru Tehnologie si Inovare pentru super-coputerul Blue-Gene. In acest an Watson, o inteligenta artificiala creata de companie, a batut campionii umani la “Jeopardy”, un joc de tipul “Stii si Castigi”.

Totusi, Microsoft depaseste IBM cu mult la profit sau marja: pe ultimul trimestru IBM a avut venituri de 24,5 miliarde de dolari si profit net de 2,9 miliarde, in vreme ce Microsoft a avut profit net de 5,23 miliarde de dolari la venituri de 16,43 miliarde. IBM are 425.000 de angajati in toata lumea, Microsoft are 89.000.

Greseli strategice

Microsoft nu a gasit metode de a penetra pe pietele tabletelor PC si smartphone-urilor, desi a fost inca din anii 2000 pionier in aceste zone. Acum acestea sunt dominate de Apple si Google. Legat de ultima mai trebuie mentionat ca societatea a pompat miliarde de dolari pentru a prinde o cota in zona motoarelor de cautare iar in continuare aceasta genereaza pierderi imense. Sub sefia lui Steve Ballmer, compania a facut mai multe greseli strategice, dintre care merita enumerat faptul ca a facut ca HP, cel mai mare producator de calculatoare si unul din cei mai mari parteneri ai sai, sa devina un competitor al Microsoft. Ballmer a lasat ca HP sa preia Palm si sa detina un sistem de operare, iar acum compania vrea sa instaleze webOS atat pe telefoane si tablete, cat si pe calculatoare din 2012. De asemenea, a ajuns la cutite si cu Intel, ceva de neimaginat acum o vreme si a fost cat pe-aci sa isi faca praf si principala sursa de venituri cu lansarea dezastrului Windows Vista.

Sursa: The Sillicon Alley Insider
Sursa foto: armchairtheorist.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.