Era post-PC isi arata coltii: AMD scade, Qualcomm creste
Scris de Daniel Ionascu
Era post-PC isi arata coltii chiar daca sefii Microsoft neaga cat ii tin rarunchii. Iar efectele se pot vedea cel mai bine in sectorul procesoarelor.
Daca la Advanced Micro Devices (AMD), al doilea jucator de pe segmentul x86 dupa Intel, veniturile au scazut cu 11% iar profitul aproape ca nu mai exista, la Qualcomm – cel mai important producator de cipuri ARM, folosite in smartphone-uri si tablete, profitul a ajuns la noi recorduri.
Dar sa detaliem. AMD a raportat pe ultimele trei luni un profit net de 37 de milioane de dolari, sub cel de 92 de milioane din trimestrul trecut si in scadere sub cel de 61 de milioane de dolari din urma cu un an. Veniturile au scazut si ele cu 11% la 1,41 miliarde de dolari, comparativ cu 1,59 miliarde pe primul trimestru sau cele 1,57 miliarde de anul trecut de pe vremea asta. Motivul? Scaderea vanzarilor in Europa si in… China din cauza conditiilor economice. La aceasta se adauga lipsa hardurilor in urma inundatiilor din Thailanda si performantele mai slabe ale procesoarelor din generatia Llano. Presedintele si directorul general Rory Read se asteapta la vanzarea in paralel ale acestora cu cele Trinity, ba chiar sunt estimate reduceri de pret in sezonul de iarna. Pe parte pozitiva, compania se asteapta la venituri suplimentare din console. AMD concureaza cu Intel pe segmentul procesoarelor si cu Nvidia in zona cipurilor video. Nici Intel nu trece neafectata prin aceste ape tulburi, dar asta nu e o consolare.
Revolutia mobila
Daca am vazut cum sta treaba in zona PC-urilor, iata acum segmentul mobil. Qualcomm a scos din palarie un profit net de 1,2 miliarde de dolari, fata de 1,04 miliarde de dolari anul trecut pe vremea asta. Veniturile au urcat si ele cu 28%, pana la 4,63 miliarde de dolari. Defalcat, segmentul cipseturilor a crescut cu 31% pana la 2,87 miliarde de dolari iar cel din licentierea tehnologiilor, in special 3G si 4G LTE, a urcat cu 27% pana la 1,59 miliarde.
Actiunile companiei au urcat cu 5% in orele de dupa inchiderea tranzactionarii. De ce? Pai pentru ca in toamna urmeaza lansarea iPhone 5 de catre Apple, urmeaza anuntarea de smartphone-uri cu Android 4.1 Jelly Bean si lansarea Windows RT – sistemul de operare pentru tablete al Microsoft, si a Windows Phone 8. Chiar daca Apple isi proiecteaza singura procesoarele, iPhone foloseste tehnologiile wireless ale Qualcomm iar Windows Phone 8 nu suporta decat cipurile sale. In segmentul Android cele mai multe companii folosesc procesoarele sale, precum HTC, Sony, LG sau Pantech. Nu mai departe de cateva luni, Qualcomm anunta ca nu se poate tine cu productia de cererea de procesoare Snapdragon S4. Recent, compania a tocmit Samsung si United Microelectronics Corp (UMC) pentru s produce indeajuns de multe procesoare in procesul de 28 de nanomeri. Trebuie mentionat ca, pe langa tabletele ARM cu Windows RT, Qualcomm intentioneaza si introducerea unei noi categorii de gadgeturi din toamna, smartbook-urile. Acestea sunt laptopuri bazate pe procesoarele sale si Windows RT, versiunea usoara a Windows 8.
Viitorul e departe
Cum raspunde AMD la amenintarea lumii mobile? Vrea sa integreze arhitectura sa cu cea ARM, dar si altele. Pe principiul “orice inamic al Intel este prietenul meu”, AMD a pus bazele HSA Foundation impreuna cu ARM Holdings, Imagination Technologies, MediaTek si Texas Instruments. Acestea vor marsa pe folosirea co-procesoarelor pentru a atinge acelasi nivel de performanta cu Intel, ceea ce inseamna ca si cipurile video vor ajuta realizarea sarcinilor procesorului central. Acesta este, insa, un pariu pe termen lung.
Etichete: AMD, AMD Trinity, ARM, ARM Holdings, calculatoare, extern, HSA Foundation, Imagination Technologies, MediaTek, Microsoft, procesoare, Qualcomm, Rory Read, smartbook, smartphone, stiri, tablete, Texas Instruments, ultrathin, United Microelectronics Corp, Windows Phone 8, Windows RT, x86