Firefox OS se inspira de la Apple, dar tinteste smartphone-ul de 25 de dolari in lupta cu Android

Scris de

Mozilla a prezentat in aceasta saptamana la Barcelona care este viitorul sistemului sau de operare Firefox OS, construit in jurul tehnologiilor internetului.

Mai exact, acest sistem de operare tinteste sa lase deciziile la latitudinea utilizatorilor in absolut toate aspectele. Spre exemplu, Android este open-source, insa Google detine accesul la Play Store si conditioneaza accesul la aplicatiile si serviciile sale de acceptarea anumitor lucruri de catre producatori. Cei care nu au nevoie de acestea pot oricand sa treaca la altceva, asa cum au facut Amazon cu tabletele Kindle Fire si Nokia cu modelul X, lansat si el in aceasta saptamana.

Sistemul de operare nu mai are lag

Primul lucru pe care il observi la gadgeturile cu Firefox OS il constituie butonul circular central, care duce puternic cu gandul la butonul de pe versiunile vechi de iPhone. Spre deosebire de anul trecut, Firefox OS este acum polizat si ruleaza lin si fara lag, ceea ce e o mare imbunatatire.

Firefox OS vine cu „cautare adaptativa“, care permite accesul la aplicatii pentru descarcare instant sau accesarea acestora doar o data, cu scopul de a maximiza folosirea de date sau a capacitatii de stocare.

Exista si Firefox Marketplace, unde se gasesc aplicatii de baza pentru utilizatori, precum Facebook, Twitter, YouTube sau Line. In privinta designului, aplicatiile sunt circulare si plate. Sistemul de operare vine si cu abilitatea de a crea tonuri de apel personalizate, putand fi schimbate si ecranele de start. Va exista si multitasking, iar suportul pentru NFC si LTE va fi introdus. De asemenea, va exista Firefox Accounts, care va integra mai multe servicii online, precum Sync, backup, stocare sau stergerea de la distanta a unui telefon disparut.
Publicul-tinta al celor de la Mozilla il constituie cei care acum isi cumpara primul smartphone, in statele aflate in curs de dezvoltare.

Alcatel vine cu telefoane rupte din iPhone 3GS

Mai multi producatori au prezentat la Barcelona modele de dispozitive cu Firefox OS. Iar dintre toti acestia, Alcatel a venit cu o serie intreaga, numita Fire.

Modelul de baza, Alcatel One Touch Fire C vine cu ecran de 3,5 inci si rezolutie de 480 x 320 pixeli. Procesorul este un dual-core de 1,2 Ghz, iar butonul Home pare luat direct de la Apple. Suporta slot de card microSD de maxim 32 GB. Costa 59 de euro si pare rupt dintr-un iPhone 3GS.

Alcatel One Touch Fire E are 4,5 inci, procesor tot dual-core, 512 MB de memorie RAM si 4 GB pentru stocare si camera de 5 megapixeli cu flash si modul HDR. Designul pare ca preia liniile iPhone 5S. Va fi comercializat in schimbul a 139 de euro.

In fine, modelul Alcatel One Touch Fire S arata similar, dar tinteste gama de mijloc, cu procesor quad-core, camera de 8 megapixeli si conectivitate LTE si NFC. Va costa 169 de euro.

ZTE nu se lasa mai prejos

ZTE revine la randul sau cu un dispozitiv ieftin, numit Open C. Acesta are ecran de 4 inci, rezolutie de 800 x 640 si o densitate de 256 de pixeli pe fiecare inch. Inauntru se afla tot un procesor dual-core, cu frecventa de 1,2 GHz. Trecerea printre aplicatii nu se face greu, dar daca vrei sa rulezi aplicatii complexe, ar fi mai greu.

In spate gasim o camera de 3 megapixeli. Coloristica duce cu gandul la seria Lumia de la Nokia, dar predominant este portocaliul.

Huawei intra in hora

Nici Huawei nu a putut sta deoparte. Modelul Y300 are si el ecran de 4 inci, dar rezolutie este de 800 x 480 pixeli, adica o densitate de 233 ppi. Inauntru se afla un procesor cu doua nuclee de 1 GHz, 512 MB de memorie RAM, 4 GB pentru stocare, in timp ce in spate aflam o camera de 5 megapixeli. O alta VGA se afla in partea frontala.

Smartphone-ul de 25 de dolari

Firefox a prezentat la Barcelona si un concept de smartphone care duce si mai jos stacheta in privinta pretului, adica 25 de dolari. Pentru a dezvolta modelul, compania a intrat in parteneriat cu producatorul chinez de microcipuri low-cost Spreadtrum.
Smartphone-ul va fi mult mai putin performant fata de „fratii mai mari“, dar va putea rula aplicatii si va oferi acces la internet.
Specificatiile duc cu gandul la modelul original de iPhone: ecran de 3,5 inci, rezolutie 320 x 480, camera de 2 megapixeli si fara conexiune 3G. Doar ca foloseste un ecran LCD prost.

Sursa: Pocket Lint
Sursa foto: Flickr

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.