“Game over” pentru Nintendo

Scris de

Nintendo a anuntat marti ca aliante cu alte companii ar fi necesare, la doar o zi dupa ce compania care a revolutionat domeniul jocurilor a raportat a doua scadere consecutiva de profit.

Compania japoneza a mai anuntat ca va lansa un succesor pentru consola sa Wii, care deja a “imbatranit”. Aceasta isi va face debutul la E3, din luna iunie, un eveniment cunoscut ca “Mecca jocurilor” din acest an.
“Acum regret ca nu ne-am aliat cu cineva din afara companiei pentru a promova Wii. Daca am fi facut asta, soarta Wii ar fi fost cumva diferita”, a spus directorul executiv Satoru Iwata la o conferinta cu investitorii si analistii.
“Acum sunt constient ca nu ar trebui sa ne bazam prea mult pe noi insine. Veti vedea ce am vrut sa spun prin asta cand vom promova 3DS si Wii in viitor”, a mai spus el.
Compania a anuntat ca veniturile sale au scazut cu 29%, pana la 12,4 miliarde de dolari anul trecut, in vreme ce profitul net a plonjat cu 66%, pana la 948 milioane de dolari.

Cifrele dezastrului

Cu un an inainte, veniturile mai scazusera o data cu 22%, iar profitul cu 18%. Vanzarile consolei Wii au scazut cu 25%, pana la 15 milioane de unitati anul trecut, de la 20,5 milioane in anul anterior. De asemenea, vanzarile consolelor mobile, DS, au picat cu 22%, pana la 21,1 milioane de bucati, inclusiv 3,6 milioane de unitati din noua 3DS, care ofera grafica 3D fara ochelari. Cu un an inainte, consolele DS se vindeau in 27,1 milioane de exemplare, dupa cum prezinta dezastrul Los Angeles Times.

Victima a succesului iPhone

Ca si Nokia, Nintendo este o victima a succesului pe care il are Apple cu iPhone si iPad. Chiar daca iPhone mai are doar o cota de 16% la nivel mondial, platforma iOS este un magnet pentru programatori deoarece se fac bani frumosi din aplicatii si jocuri. Astfel, cu 400.000 de aplicatii, App Store domina peisajul sistemelor de operare. De asemenea, consumatorii sunt mult mai fericiti, cumparand un joc cu 1,99 dolari pe telefon in loc de 20-40 dolari cum e cel pe o consola.

O alta victima a “platformei de gaming” iPhone este consola PSP Go, varianta la purtator a celor de la Sony, a carei productie nu va mai fi continuata. Sony incearca sa isi transfere potentialul francizei Play Station pe  Android (telefonul Xperia Playsi consola NGP) si tabletele cu aceeasi platforma (S1), in vreme ce Microsoft isi promoveaza jocurile Xbox Live pe Windows Phone 7 si consola Xbox reinventata cu ajutorul Kinect.

Sursa: Reuters
Sursa foto: gaygamer.net

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] langa iPhone, unul dintre motivele pentru care Nintendo intra la apa sunt jocurile de pe Facebook. E plina […]

  2. […] Compania e puternic lovita de dezvoltarea iPhone ca un dispozitiv de gaming, asa ca vanzarile consolelor sale mobile au fost slabe. Lansarea consolei 3DS, cu ecran ce ofera imagini tridimensionale, a fost primita cu raceala de utilizatori insa pe urma japonezii au inceput sa dezvolte si alte aspecte precum un magazin online de jocuri. Nintendo are de furca si cu jocurile sociale dezvoltate in special de Zynga pe Facebook, despre care a spus recent ca sunt “repetitive”. In domeniul consolelor clasice, Wii e o oferta inferioara fata de Xbox 360 de la Microsoft – care a venit cu gaselnita Kinect – si Sony PlayStation 3, ce vine cu jocuri mult mai “violente” si intregul ecosistem de muzica si filme. La anul va lansa noua generatie, consola Wii U. […]

  3. […] Inteleg ca o companie are nevoie sa isi conserve forta financiara pentru alte proiecte. Dar nu poti veni asa, tam-nisam sa anunti dintr-o data ca produsul pe care tocmai l-ai cumparat nu mai poate fi folosit pe jumatate. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.