Gamerii au creierul mai mare

Scris de

gamingCercetatorii pot prezice performanta noastra in jocurile video prin masurarea simpla a volumului unor mici zone a creierului.

Circa un sfert din variabilitatea aparuta in joc la barbati si femei poate fi prezisa prin masurarea a trei structuri ale creierului, potrivit unui nou studiu, aparut in publicatia de specialitate Cerebral Cortex si citat de Science Daily.

Studiul aduce noi dovezi ca parti specifice ale striatumului, o colectie de tesuturi distinctive din cadrul cortexului cerebral, influenteaza profund abilitatea unei persoane de a-si rafina aptitudinile motorii, invata noi procedee, dezvolta noi strategii si de a se adapta rapid la schimbarea mediului. Cercetarea, realizata la Universitatea din Illinois si finantata de Oficiul de Cercetari Navale, a aratat ca gamerii experti depasesc clar novicii la elemente de baza printre care atentia si perceptia.

Oamenii de stiinta au analizat creierele a 39 de adulti cu varsta intre 18 si 28 de ani, din care 10 barabati. Ei au facut Scanari cu Rezonanta Magnetica (MRI) subiectilor care au petrecut mai putin de trei ore pe saptamana jucand aplicatii video in ultimii doi ani. Volumul structurilor cu pricina a fost apoi comparat cu marimea creierului ca atare.

Ulterior, participantii au fost antrenati sa joace una din cele doua versiuni de Space Fortress, un joc video dezvoltat de Universitate, care cere distrugerea unei fortarete fara pierderea propriei nave. La jumatate din participanti li s-a cerut maximizarea scorului in general in timp ce dau atentie si altor componente din joc. Ceilalti au avut schimbari periodice de prioritati, imbunanatindu-si aptitudinile intr-o zona pentru un timp, in vreme ce isi maximizau succesul si la altele. Ultima varianta, numita “antrenament cu prioritate variabila” incurajeaza flexibilitatea in luarea deciziilor in viata de zi cu zi. Studiul a aratat ca ultima varianta imbunatateste aptitudinile pe care oamenii le folosesc zi de zi.

Sursa: Science Daily
Sursa foto: Science Daily

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] a copiilor lor. Pe langa faptul ca diverse studii au aratat ca jocurile dezvolta inteligenta si atentia distributiva, iata ca mai cade un mit. Acela ca “jocurile nu sunt bune la […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.