Google devine un mic tiran al Android
Scris de Daniel Ionascu
Daca acum doi ani Google lauda Android pentru cat de “deschis” este, iata ca acum gigantul cautarii se transforma tot mai mult intr-un “tiran” mai mic, ca Apple, exact compania pe care o ironiza in reclame.
In ultimele doua luni Google a transmis producatorilor de telefoane si tablete Android, ca si marilor operatori ca daca doresc sa primeasca acces devreme la codul-sursa al sistemului de operare realizat de companie, vor trebui sa primeasca aprobari de la Andy Rubin, seful diviziei Android de la Google.
Povestea aceasta a fost repetata de circa o duzina de directori de la companii din ecosistemul Android. Printre companiile afectate se afla LG, Toshiba, Samsung si chiar Facebook. Iar nervozitatea a fost atat de mare incat sa se ajunga la plangeri la Departamentul Justitiei din SUA. De cand a fost lansat, Android a schimbat fata unor companii si a dat hotarari de viata si de moarte altora. A ajuns de la o cota de 9% in 2009 la 31% in 2010, preluand coroana mondiala si batand rand pe rand Windows Mobile, iPhone, BlackBerry si Symbian.
“Dreptul de viata si de moarte”
In domeniul telefoanelor, Google a facut din HTC un nume mondial iar Nexus One a fost realizat de compania taiwaneza. De asemenea, arhitectura hardware a fost dominata de procesoarele Qualcomm. In partea tabletelor, au fost favorizate procesoarele nVidia Tegra 2 si producatorul Motorola, a carui tableta Xoom e deja pe piata.
Pentru companii ca Dell sau Acer, de exemplu, taramul Android este foarte dur. Producatorii hardware din afara clubului agreat de Google deseori isi urmeaza rivalii catre rafturi la cateva luni, ceea ce este o condamnare virtuala la moarte daca nu primesc codul ca si celalti ca timp.
Clauza de non-fragmentare
Google spune ca doreste controlul calitatiii, repararea de bug-uri, usurinta update-urilor si gasirea unui numitor comun. Dupa care poate sa inceapa personalizarea. Clauza de “non-fragmentare” a existat de la inceput dar abia acum Google a inceput sa-si flexeze muschiii, dand companiei ultimul cuvant asupra a ceea ce pot modifica in codul Android, ce interfete pot realiza si servicii oferi. Iar in unele cazuri Google le spune si cu cine nu au voie sa fie parteneri.
Facebook vs Google
Facebook, care realizeaza “Facebook Phone” impreuna cu INQ, este nemultumita cu supravegherea avuta de Google asupra modificarilor sale pentru sistemul de operare. Facebook este cel mai mare competitor al Google in domeniul aspirarii de bani din reclama pe internet. De asemenea, Google a incercat sa blocheze lansarea telefoanelor branduite Verizon care vin instalate din start cu motorul de cautare Bing de la Microsoft.
Iar Google deja a inceput sa intarzie prezentarea codului-sursa al Android publicului, punand presiune pe micii producatori si dezvoltatorii de aplicatii. Pe 24 martie, Business Week anunta ca Google nu va prezenta codul pentru Honeycomb 3.0, versiunea pentru tablete, in viitorul apropiat.
Pe taramul calculatoarelor Microsoft a fost criticat ca isi trata toti partenerii la fel, fie ca produceau PC-uri bune, fie mediocre, potrivit analistului Michael Gartenberg de la Gartner. Problema e ca acolo licenta era pe bani, iar aici e gratis.
Concluzia e simpla: platforma ramane in continuare open-source si gratis, dar nu e bine sa-l superi pe Androidul-sef, pentru ca te poate strivi economic.
Eliminarea emulatorului de jocuri PSX
Peisajul “noului Google” nu ar fi nici el complet fara o noua cenzura. Colosul tocmai ce a scos emulatorul PSX din Android Market. Aplicatia permitea gamerilor nostalgici sa joace titluri clasice de PlayStation pe telefoanele lor Android. Potrivit dezvoltatorului aplicatiei, aceasta a fosy eliminata fara avertizare din cauza “violarii politicii de continut”, scrie TG Daily. Totusi, dezvoltatorul speculeaza ca asta se intampla din cauza lansarii apropiate a Sony Ericsson Xperia Play, primul dispozitiv Android certificat Play Station. Mai exact, Google ar elimina competitia din calea unuia dintre partenerii sai.
Etichete: Acer, Android, Android Market, aplicatii, ARM, cenzura, Dell, extern, Facebook, Google, INQ, jocuri, LG, Motorola, Motorola Xoom, nVidia, Qualcomm, Samsung, smartphone, stiri, tablete, Tegra 2, Toshiba, Verizon