HP ironizeaza iPad: angajatii vor tablete, dar au nevoie de PC-uri ca sa-si faca treaba

Scris de

Meg Whitman, sefa gigantului Hewlett-Packard (HP) a ironizat tableta iPad in timpul conferintei de anuntare a rezultatelor financiare. Ea a afirmat ca „in timp ce angajatii vor o tableta, ei au nevoie de dispozitive traditionale pentru a-si face treaba reala“.

Discutia a avut loc in contextul in care HP a realizat un profit net de 1,43 miliarde de dolari pe ultimele trei luni din 2013, in urcare cu 16% fata de acelasi interval din 2012, in vreme ce veniturile s-au ridicat la 28,2 miliarde de dolari, in scadere cu 1%, dar peste nivelul estimat de analisti. Acestia previzionau venituri de 27,2 miliarde de dolari.

Divizia de calculatoare a produs o surpriza placuta, veniturile sale urcand cu 4% pana la 8,53 miliarde de dolari, prima crestere inregistrata de aceasta divizie in ultimele sapte trimestre. Progresul se datoreaza vanzarii de calculatoare catre corporatii, mai ales ca Microsoft a oprit suportul pentru Windows XP. Pe de alta parte, asta nu inseamna ca si consumatorii cumpara mai multe calculatoare. Whitman a subliniat ca strategia HP este „multi-platforma“ si „multi-OS“, lucru care s-a vazut in colaborarea mult mai stransa avuta cu Google pentru lansarea de tablete Android si dispozitive cu Chrome OS.
Divizia este condusa de Dion Weisler, dupa ce Whitman l-a inlocuit anul trecut pe Todd Bradley, arhitectul cresterii prin care HP a devenit primul producator mondial de calculatoare sub conducerea lui Mark Hurd.

Un plus si pe servere

Un alt punct pozitiv il constituie faptul ca divizia de servere, centre de date si echipamente de stocare si retelistica a inregistrat un mic plus de 1%, iar veniturile au ajuns la 7 miliarde de dolari. Meg Whitman, directorul gigantului, a aratat ca societatea are o sansa pentru a-si extinde cota de piata in segmentul serverelor, in contextul tranzactiei dintre IBM si Lenovo, deoarece clientii au nevoie de predictibilitate asupra produselor.

Vanzarile diviziei de imprimante au scazut cu 2,2%, pana la 5,82 miliarde de dolari. In fine, diviziile de servicii si software au postat si ele scaderi cu 7%, respectiv 4%. In fina, segmentul serviciilor financiare a suportat un minus de 9%.

Piata PC-urilor scade dramatic

HP este al doilea mare producator de computere la nivel mondial si traverseaza cel de-al treilea an consecutiv de vanzari in scadere, in contextul contractiei puternice a pietei PC-urilor.
Vanzarile de PC-uri au scazut anul trecut cu 10% la nivel global, tot mai multi consumatori migrand catre tablete.

Actiunile au urcat puternic in ultimul an

Actiunile HP au inchis joi la New York in urcare cu 2,5% si si-au continuat avansul in prelungirea sedintei oficiale, afisand un castig de 81% pe ansamblul ultimelor 12 luni, fata de o crestere de 22% a indicelui S&P 500.

Scandalul Autonomy evolueaza

Pe langa situatia dificila din piata, HP se confrunta si cu scandalul legat de producatorul britanic de software Autonomy, achizitionat in 2011 de grupul american. HP a inregistrat pierderi financiare de 8,8 miliarde de dolari dupa ce au fost dezvaluite falsuri in situatiile financiare ale Autonomy, acuzatii respinse de catre fosta conducere a firmei britanice.

Actionarii HP au dat in judecata compania, acuzand managementul ca a ignorat neregulile din contabilitatea firmei preluate. Cazul este anchetat si de autoritatile britanice, de Departamentul Justitiei din SUA si de Comisia americana de reglementare a pietei de capital.

Sursa: Business Insider
Sursa foto: Ultrabook News

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.