Huawei pregateste un procesor cu opt nuclee; Rockchip aduce un quad-core

Scris de

Chinezii sunt in plina ofensiva tehnologica: dupa ce Samsung a anuntat saptamana trecuta primul procesor ARM cu opt nuclee, iata ca si Huawei se pregateste pentru acelasi lucru cu cipurile proprii HiSilicon.

Cipul va fi bazat pe arhitectura ARM Cortex A15, insa nu se stie daca toate cele opt nuclee vor fi de ultima generatie. Cel mai probabil se va urma arhitectura big.LITTLE si va calca pe calea deschisa de Samsung. Astfel, procesorul nu va fuctiona niciodata cu toate cele opt “creiere” simultan, ci un quad-core bazat pe Cortex A7 va prelua sarcinile de zi cu zi, in vreme ce un quad-core Cortex A15 va intra in paine atunci cand sunt folosite aplicatii sau jocuri intensive.
Atat procesorul Huawei, cat si cel Samsung vor intra in arena impotriva unor competitori formidabili, precum Nvidia Tegra 4 sau Qualcomm Snapdragon 800.

Concomitent, alti chinezi, cei de la Rockchip, vor aduce pe piata din februarie un procesor quad-core. Numit RK3188, acesta este realizat in procesul de 28 nm si este construit in jurul tehnologiei Cortex A9. De asemenea, va avea viteze de 1,8 – 2 GHz. De grafica se va ocupa un quad-core Mali-400 MP, ce ruleaza la frecvente de pana la 500 MHz. Astfel, pe partea video va fi cu 20-30% mai rapid decat Tegra 3, aflat in telefoane precum HTC One X, iar in privinta performantei generale va fi comparabil cu Exynos 4412, din Samsung Galaxy S III.

Procesorul suporta OpenGL 2.0 si OpenVG 1.1; in plus este capabil sa randeze filme full HD la 60 de cadre pe secunda. In privinta codarii H.264 si VP8 numarul scade la 30 de cadre. Cipul este insa indeajuns de puternic pentru a suporta rezolutii de 2048 x 1536 (ca iPad) sau doua display-uri.
Procesorul va fi livrat partenerilor hardware incepand cu februarie, astfel ca dispozitive bazate pe acesta pot fi asteptate in martie sau aprilie.

Abia asteptam noua “armada” Android!

Sursa: RENNE
Sursa foto: Google Plus

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] cele doua, Huawei isi produce deja propriile procesoare astfel ca pentru a contesta dominatia Samsung, trebuie sa inventeze o tehnologie proprie pentru […]

  2. […] quad-core nenumit de 1,2 GHz, insa aproape sigur acesta nu este un Exynos, ci, cel mai probabil, un Rockchip sau ceva asemanator. Acesta este ajutat de 1 GB de memorie RAM. In spate exista o camera de doar 5 […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.