IBM ataca Intel: gigantul a decis sa ofere si altora arhitectura procesoarelor Power

Scris de

ibm powerIata o miscare total neasteptata: gigantul american IBM a anuntat ca a decis sa deschida arhitectura sa de procesoare Power catre terti, in incercarea de a atrage drept clienti marile companii din zona internetului, precum Google sau Facebook, si companiile din China, care vor o alternativa la cipurile Intel Xeon.

IBM actioneaza astfel ca britanicii de la ARM Holdings, care isi licentiaza designul procesoarelor astfel incat companii precum Qualcomm, Applied Micro, Apple si Samsung sa le personalizeze apoi.

In acest caz, IBM a apelat la OpenPower Foundation, o organizatie pe care a creat-o anul trecut. Miscarea va permite tuturor celor interesati sa preia designul procesoarelor Power si sa faca orice modificari vor. Pe urma ar putea comanda producerea acestora catre firme specializate.
Procesoarele Power sunt „bijuteriile coroanei“ pentru IBM. Acestea sunt creierele serverelor high-end pe care IBM le vinde corporatiilor, insa divizia hardware a IBM a inregistrat scaderea vanzarilor cu 23% in primul trimestru.

Cine pot fi petitorii

Dintre potentialii candidati la folosirea procesoarelor Power in propriile servere se afla Google, care conduce OpenPower Foundation, dar deocamdata s-a multumit sa testeze astfel de sisteme. Serverele Google ruleaza aproape in totalitate pe procesoare IBM.

„IBM nu si-a putut translata presupusele sale avantaje intr-o cota de piata semnificativa pe segmentul serverelor vandute si instalate la scala internetului“, spune Patrick Moorhead, seful firmei de cercetare Moor Insights and Strategy.

O alta companie interesata este Tyan, care produce sisteme numite „white box“, care nu sunt de firma. Aceasta a prezentat recent hardware care ruleaza atat sisteme de operare la IBM, cat si de la Google, dar si Ubuntu Linux de la Canonical.

Concurenta e acerba

Serverele IBM realizate cu cipuri Power ruleaza in mod normal AIX, varianta „Big Blue“ a Unix. Insa acum serverele care ruleaza Linux si folosesc cipuri Intel au ajuns sa domine piata. Un alt mare jucator de pe piata este Oracle, care a achizitionat in 2010 Sun Microsystems, companie care vindea servere cu procesoare pe arhitectura SPARC si sistem de operare Solaris.

Doar ca Moorhead crede ca decizia IBM de a imparti cu altii designul procesoarelor Power este prea putin si prea tarziu pentru a inversa trendul.

Si totusi…

Cele mai cunoscute produse destinate consumatorilor, bazate pe arhitectura Power, sunt consolele PlayStation 3 de la Sony si Xbox 360 de la Microsoft, dar si vechile calculatoare Mac de la Apple, produse pana in 2006.

Sursa: Re/Code
Sursa foto: www.pcgameshardware.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Acum IBM furnizeaza in special software si servicii catre corporatii, dar produce si servere cu procesoarele proprii Power. Big Blue tocmai ce a deschis arhitectura Power. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.