IBM a realizat cipuri care imita creierul uman

Scris de

International Business Machines (IBM) a creat primele cipuri care imita abilitatile creierului uman de a
a simti, percepe, interactiona si recunoaste – sarcini pe care oamenii le fac mult mai bine decat calculatoarele in prezent.

Asa-numitele cipuri computationale cognitive permit generarea de comenzi de amploare cu un consum redus de energie iar spatiul necesar ar fi comparativ cu ceea ce ofera actualele computere din prezent.

Combinarea “neuronilor digitali” cu “sinapsele” de siliciu va duce la imitarea functionarii creierului uman fara a fi necesara o programare prealabila. Desi nu contin elemente biologice, primele prototipuri de cipuri computationale cognitive folosesc circuite digitale din silicon inspirate din neurobiologie pentru a realiza nucleul cu memorie integrata, cu abilitati de evaluare si comunicare.

IBM are o experienta bogata in domeniul cercetarii inteligentei artificiale inca din anul 1956, când a efectuat prima simulare corticala din lume la scara mare (512 neuroni). Recent, computerul Watson, realizat de IBM, a batut cei mai buni reprezentanti ai omenirii intr-un concurs de tipul “Stii si castigi”.

Noile tehnologii ale IBM au fost concepute in cadrul unitatii din Fishkill, New York, si sunt in acest moment testate in laboratoarele de cercetare companiei din Yorktown Heights, (New York) si San Jose (California).

Proiectul realizarii cipurilor cognitive se numeste Synapse (de la Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics -nr) si a fost demarat in noiembrie 2008 de catre Big Blue si patru universitati, si avand o finantare de 21 de milioane de dolari de la DARPA.

Acum tot ce mai trebuie ca Skynet sa preia controlul este ca inteligenta artificiala a lui Watson sa fie cuplata cu algoritmii Google pe noile cipuri IBM…

Sursa: VentureBeat
Sursa foto: Tecca.com

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] revolutionat planeta de cateva ori (alaturi de actiuni Intel). IBM a mai realizat in acest an si cipuri care imita activitatea creierului uman sau memorii ultrarapide sub forma de cub, ambele progrese remarcabile. Acum Skynet poate sa se […]

  2. […] acum doi ani ca a creat cipuri care imita creierul uman, in vreme ce Google a realizat atat o retea neuronala compusa dintr-o mie de calculatoare, cat si […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.