IBM, data in judecata pentru 12,9 miliarde de dolari

Scris de

Un fond de pensii a dat in judecata IBM pentru ca a facut lobby pe langa Congres astfel incat sa poate partaja informatii despre clientii sai cu celebra agentie NSA, ceea ce a dus, in final, la taierea abrupta legaturilor pe care guvernul chinez le avea cu gigantul american.

IBM este o prima victima a revelatiilor din documentele publicate de catre Edward Snowden in aceasta vara si, culmea, este vorba de vanzari hardware, de servere si mainframe-uri, nu e vorba de companii din domeniul cloud computing.

Fondul de pensii al serifilor din statul Louisiana a spus ca IBM a facut lobby pe fata pentru a convinge Congresul astfel incat sa treaca un program de spionaj, care a devenit, in final, infamul PRISM. IBM a cerut aprobarea programului in incercarea sa de a-si proteja drepturile de proprietate intelectuala.

Numai ca, din vara incoace guvernul chinez a renuntat la echipamentele IBM, astfel ca vanzarile in China ale conglomeratului au scazut cu 22%. Desi profitul a crescut cu 6% pe trimestrul al treilea, pana la 4 miliarde de dolari, veniturile sale au scazut enorm, pana la 23,7 miliarde, mult sub estimarile analistilor.

Ceea ce a facut ca actiunile IBM sa scada cu 6,4% in data de 17 octombrie, stergand 12,9 miliarde de dolari din valoarea companiei.

Fondul de pensii acuza compania ca nu a prezentat complet riscurile asociate cu lobby-ul facut pentru programele NSA. Sefa IBM, Virginia Rometty, si directorul financiar Mark Loughridge sunt si ei acuzati in proces, serifii cerand sa fie trasi la raspundere.

Scandalul NSA a vazut ca raspunzator si pentru scaderea comenzilor din China inregistrate si de catre un alt gigant, Cisco, care a contabilizat scaderi de 6% ale vanzarilor.

Problemele celor doi giganti vin dupa ce documentele lui Snowden au aratat ca NSA a infiltrat infrastructura universitara si a unor institutii din China. Alte companii aflate sub lupa sunt EMC si Oracle. Pe de alta parte, Hewlett-Packard a inregistrat o crestere a vanzarilor in China.

Sursa: SlashGear
Sursa foto: IBM

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. […] de IT a suferit mari pagube la nivel de imagine dupa aparitia documentelor, pornind de la declinul vanzarilor hardware ale IBM sau Cisco in China si pana la dubiile legate de Google in privinta serviciilor online si de cloud computing sau […]

  2. […] autoritatile chineze preseaza bancile sa renunte la mainframe-urile IBM. De asemenea si Cisco, cea mai mare companie de retelistica lume are probleme cu vanzarile din […]

  3. […] IBM are probleme in China, care preseaza bancile si universitatile sa renunte la mainframe-urile IBM, suspectate ca ofera acces pentru NSA in spionarea tintelor chineze. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.