Impresii dupa primele ore de prezentari la Global Forum
Scris de Alex Sima
Global Forum 2009 si-a inceput sesiunea de deschidere cu o mica intarziere si cu o sala cu multe locuri goale, in parte datorita vremii nefavorabile, in parte datorita lipsei de interes a romanilor. Ma asteptam ca la un asemenea eveniment sa se inghesuie lumea, fiind in fond vorba de o oportunitate unica de a prinde in acelasi loc persoane care au in mainile lor directia in care companiile lor se indreapta. Si cand e vorba de companii ca IBM, Romtelecom, Cosmote, Microsoft, Verizon, Consip, Siemens, AT&T, Visa, EADS, Ericsson Romania, HP, Huawei, Intel, Qualcomm, Omnilogic, White&Case, VMB Partners, Proxim, PosteLink, VeryPC… ei bine, viitoarele lor strategii ne pot influenta propriul parcurs in viata.
E de dorit sa ne pastram in mijlocul schimbarilor tehnologice si sa nu ramanem in urma, pentru ca, asa cum au subliniat si cativa dintre vorbitori, aducand si argumente, avem potential. Presedintele forumului, Sylviane Toporkoff, a servit si pe post de moderator al grupului de discutii in prima parte a acestora, dandu-i cuvantul la inceput lui Traian Basescu, pentru care a avut o oarecare slabiciune, glumind cu el la sfarsitul sesiunii despre campania electorala in care e implicat si cum acestuia ii face placere sa auda pe cineva vorbindu-l de bine.
Trecand peste componenta politica, discursul presedintelui roman, pregatit cu minutiozitate de catre un membru al echipei sale cu mai multe cunostinte tehnice, l-a pus pe alocuri in dificultate, alaturi de limba engleza pe care totusi a folosit-o din cand in cand. “Romania este unul dintre cei mai buni furnizori de specialisti in domeniu, fiind lider in Europa si printre primele sase tari din lume ca numar de specialisti certificati”, a declarat Traian Basescu referindu-se la industria IT.
Alaturi de presedintele Romaniei au mai luat cuvantul in deschidere ambasadorul Statelor Unite – Mark Gitenstein, ministrul finantelor din Suedia – Urban Funered, comisarul Federal Trade Commission – Thomas Rosch, si oranizatorii Pierre Laffitte si Sebastien Levy din Franta. S-a vorbit pe larg despre crearea unor facilitati pentru cetateni, despre protejarea datelor private si despre introducerea inovatiilor tehnologice cat mai rapid si la un nivel cat mai ridicat. Putine exemple concrete, cateva date fara surse vizibile, insa timpul alocat fiecarui vorbitor a fost scurt, asa ca putem trece cu vederea aceste aspecte, importante fiind totusi informatiile puse la dispozitia noastra.
Am retinut cu placere declaratia lui Thomas Rosch: “Economia mondiala nu se poate reface fara aportul IT”. El a mai aratat si ca exista lupte privind jurisdictia asupra unor probleme ce privesc publicul larg intre diferite comisii, ce nu au mereu aceleasi scopuri.
Francezii nu au scos nici un cuvant despre recentele legi ce privesc utilizatorii de Internet ai propriei tari si nimeni nu i-a intrebat ce parere au. Acesta e un caz despre care romanii credeau atunci ca nu va fi niciodata intalnit la noi, si totusi acum doua luni a fost data prima amenda pentru file sharing ilegal in Romania. La fel sta totusi situatia si la noi in ceea ce priveste sistemul “una zice si alta face”, asa ca sa nu fim rai. S-a vorbit despre introducerea unui sistem online de stat care sa ofere informatii si facilitati, insa, de exemplu, eRomania, despre care scriam in luna iunie, a ramas aproape la acelasi nivel. Traian Basescu a spus insa astazi urmatoarele: “Romania evolueaza constant in directia unei Societati Informationale functionale, cu 9500 dintre institutiile publice deja inscrise in sistemul electronic national si cu o crestere sustinuta a numarului de licitatii publice organizate in sistem electronic”.
Viteza, acoperire, inovare
Trebuie neaparat notate aspectele esentiale ale strategiilor companiilor ce investesc zeci de miliarde de dolari in dezvoltare si inovare, impreuna cu sau cu sprijinul unor institutii oficiale din Uniunea Europeana si Statele Unite in principal, dar si guverne ale unor tari de pe alte continente: Viteza sporita a transferului pe Internet, facilitati oferite unui public cat mai mare, si acoperire mobila pentru oricine, oriunde.
Au vorbit despre aceste lucruri in timp ce in background se derulau scurte prezentari:
– Jaquelynn Ruff de la Verizon;
– Mario Agati de la Ericsson;
– Margarete Donovang-Kuhlisch si Gerard Mooney de la IBM;
– Maria Kendro de la CCI;
– Catalin Marinescu de la ANCOM (Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii);
– Brent Olson de la AT&T;
– Alin Stanescu de la Qualcomm;
– Yu Xiao Hui de la MIIT (Ministerul Industriei si Tehnologiei Informatiei) China;
– Yorgos Ioannidis de la Romtelecom;
– Gabriel Sandu, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;
Cateva cifre interesante la rubrica de “stiati ca”:
– China are 338 de milioane de utilizatori de Internet, 3 milioane de siteuri si peste 14000 de provideri de Internet si servicii adiacente. Anul acesta la Beijing a fost adoptat un plan pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicatii conform caruia pana in anul 2012 transferul pentru familii va fi de 20Mbps, iar cel pentru firme de 10Gbps;
Mai multe clipuri de la Global Forum 2009 puteti vedea pe canalul video Renne pe Youtube.
In urmatoarele sesiuni de discutii se va vorbi despre “guvernarea electronica si puterea cetatenilor”, “identitatile electronice in lumea digitala, amenintari si oportunitati”, “inovare in e-sanatate” si “reglementari si oportunitati in reglementarea telecomunicatiilor si Internetului”.
Etichete: Bucuresti, conferinte, dezbateri, evenimente, exclusiv, Global Forum, intern, Mark Gitenstein, reportaje, stiri, Traian Basescu, video