Lenovo e pe cale sa cumpere Motorola de la Google

Scris de

Grupul chinez Lenovo, cel mai mare producator mondial de calculatoare, este pe cale sa cumpere Motorola de la Google in cadrul unei tranzactii de 3 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de catre Reuters.

Achizitia ar da Lenovo o cale de a concura mai puternic pe piata din SUA, dominata acum de Apple si Samsung.
O serie de patente ar putea face obiectul tranzactiei. Chinezii sunt hotarati sa plateasca printr-o combinatie de bani cu actiuni, la fel ca in cazul achizitiei diviziei de servere x86 de la IBM.

Lenovo ar fi consiliata in aceasta problema de catre banca elvetiana Credit Suisse, in vreme ce Lazard sfatuieste Google.

Google a preluat Motorola in 2012 pentru 12,5 miliarde de dolari, in special pentru portofoliul sau de patente, scopul fiind protectia celorlalti producatori Android. La acel moment, Motorola avea in conturi 3 miliarde de dolari, iar patentele erau evaluate la alte 3 miliarde. Ceea ce inseamna ca unitatea in sine era evaluata la 6 miliarde de dolari.

Intre timp, Google a vandut divizia care produce decodoare pentru operatorii de cablu pentru 2,25 miliarde de dolari. Desi Google a restructurat masiv unitatea si a lansat telefoane apreciate, precum Moto X sau Moto G, Motorola nu a revenit pana acum pe profit. Google a fost foarte preocupata sa tina separate printr-un “firewall” unitatile Android si Motorola, astfel incat marii jucatori precum Samsung, HTC sau Sony sa foloseasca in continuare sistemul sau de operare si sa nu treaca la cele rivale. La momentul achizitiei Motorola se presupunea ca Google ar putea favoriza propriul sau producator in dauna celorlalte companii care realizeaza telefoane si tablete cu Android. In fapt, Google se afla intr-o pozitie extrem de delicata: daca vrea sa creasca vanzarile Motorola pentru a o aduce pe profit, trebuie sa investeasca mult mai mult in marketing si distributie, ceea ce ar insemna un “razboi” cu Samsung. Care, de altfel, nu e deloc usa de biserica si, in ultimii doi ani, a tot inlocuit aplicatiile si serviciile Google din Android cu propria oferta. Cei doi giganti au semnat, insa, la inceputul saptamanii, un acord de licentiere a propriilor patente.

Anterior, informatiile de pe internet dadeau ca posibila o vanzare a Motorola catre Huawei, un alt producator Android din China. Lenovo a ajuns al treilea mare producator de smartphone-uri din lume, dupa Samsung si Apple, dar devansand LG Electronics si Huawei, in principal datorita vanzarilor din tara sa de bastina. Cel mai probabil, tranzactia va declansa un val de supraveghere mai stransa in SUA, care ar putea, teoretic, sa o si blocheze, asa cum a mai facut-o in cazul altor achizitii ale unor companii din China.

Compania nu are o prezenta mare, insa, pe pietele dezvoltate. Anul trecut oficialii Lenovo erau interesati de preluarea BlackBerry.

Update: Informatia este corecta, Lenovo va prelua marca-simbol Motorola pentru 2,91 miliarde de dolari si angajatii sai, dar Google va retine patentele si divizia de proiecte avansate, care a adus pe piata conceptul de telefon modular Ara.

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.3g.co.uk

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (6)

 

  1. […] Barcelona, Microsoft a anuntat o serie de noi parteneri: Lenovo sare imediat in ochi, mai ales ca tocmai ce va termina de achizitionat Motorola, alaturi de mai vechii parteneri Huawei si ZTE, dar si de o serie de […]

  2. […] iar eliminarea lor vine ca urmare a acordului de cooperare semnat recent de cele doua companii si a vanzarii Motorola catre Lenovo. Cu toate acestea, exista in ecranul din stanga interfata My Magazine, inspirata din Flipboard si […]

  3. […] – partenerul preferat de Google pentru seria Nexus, Motorola – fosta subsidiara a Google, preluata de curand de catre Lenovo, dar si HTC, Samsung si Asus vor urma aceasta […]

  4. […] Apple a dat initial in judecata HTC, cu care a cazut deja la pace dupa ce taiwanezii i-au licentiat brevetele, dar si Motorola. Aceasta din urma a fost detinuta de catre Google pana de curand, cand chinezii de la Lenovo au anuntat ca vor cumpara producatorul de gadgeturi. […]

  5. […] cu patente de catre Google pentru 12,5 miliarde de dolari. Totusi, Google a pastrat doar patentele, iar unitatea si-a gasit un alt stapan: grupul chinez… Lenovo. Cu multi ani inainte diviziile de procesoare se separasera si ele in alte doua entitati, Freescale […]

  6. […] Cele doua grupuri chineze vor avea, insa, un alt adversar de calibru. Si tot din China, respectiv grupul Lenovo. Devenit celebru dupa cumpararea diviziei de calculatoare a IBM, Lenovo a ajuns cel mai mare producator mondial de PC-uri, depasind Hewlett-Packard. Anul trecut, Lenovo a anuntat insa o alta tranzactie, dar de data asta pe domeniul smartphone-urilor: achizitia Motorola de la Google. […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.