Lumea dupa Google. Din 2014

Scris de

Un prieten m-a pus odata sa dau o cautare dupa “Google is …” in propria pagina a gigantului cautarii pe internet. Primul rezultat este “Google is Skynet”. Stiti, computerul mondial care preia controlul lumii in seria de filme Terminator. Dupa cateva zeci de coincidente incepi sa-ti pui intrebari.
Dar cand ai o problema tot in imbratisarea Google ajungi.

iPhone si BlackBerry, primele tinte

Gartner a dat publicitatii un raport in care spune ca sistemul de operare Android, realizat de Google, va depasi BlackBerry (de la RIM) si iOS (Apple, prezent pe iPhone, iPad si iPod) la finele acestui an. Si practic va domina scena mondiala din 2014.

Armata Android este sustinuta de foarte multi producatori de telefoane inteligente, precum Motorola, care are mare succes cu Droid X, HTC – cu Droid Incredible sau EVO 4, Samsung – care a vandut deja peste 3 milioane de gadgeturi din seria Galaxy si SonyEriccson cu Xperia X10. In plus, deja manufacturierii deja au inceput sa puna in vanzare tablete cu Android, precum Dell Streak sau Samsung Galaxy Tab, care a facut deja foarte multa valva.

Nokia, cu sabia deasupra capului

Gartner estimeaza ca in 2014, Symbian-ul lui Nokia va fi prezent pe 264 de milioane de dispozitive (30,2%), urmat de Android, cu 259 milioane de exemplare in uz (29,6%). Apple isi va duce iOS pe iPhone, iPad si seria iPod astfel incat sa ajunga la 130 milioane de gadgeturi, ceea ce va aconta 14,9% din piata. BlackBerry-ul lui RIM va ajunge si el la 102,5 milioane de aparate (11,7%) in timp ce Windows Phone va continua aproape sa nu existe: 34,4 milioane exemplare, ceea ce inseamna 3,9% din total, scrie GigaOM.

Microsoft, insignifiant

Alte platforme vor aduna 84,4 milioane de exemplare (9,6%), ceea ce inseamna dubii destul de mari pentru webOS-ul lui Palm (si acum HP), BadaOS pe care il dezvolta Samsung sau MeeGo – rezultatul colaborarii intre Intel si Nokia.

Nokia este in particular calcata pe mana de Apple si Google, stiut fiind ca foarte multe telefoane cu Symbian vandute astazi nu sunt din cele mai scumpe si nici foarte complicate, si deci Nokia nu face mare profit de pe urma lor. In plus, compania pierde teren rapid pe zona smartphone-urilor scumpe, avand nevoie de o redresare. Care a pornit in primul rand prin aducerea fostului Microsoft-ist Stephen Elop la conducerea companiei finlandeze. Elop a anuntat ca America de Nord este o piata esentiala, insa deja compania este aproape expulzata de competitia acerba. Dar se pare ca sosirea sa este deja cam tarzie, MeeGo – care va insufleti telefoanele scumpe ale nordicilor, nefiind creditat cu mari succese de Gartner.

Cavalcada Google nu se opreste aici, fiind asteptat ca BlackBerry si Apple sa fie intrecute pana la finele acestui an pe plan mondial. Deja acest lucru s-a intamplat deja in SUA.
BlackBerry este mult mai amenintat decat Apple, cota sa va scadea de la 19,9% in acest an la 11,7%, in vreme ce popularul iPhone va stagna, cu 14,4% din total acum si 14,9% in 2014. Apple va fi nevoit sa isi diversifice oferta. Iar in acest caz realizarea unei versiuni de CDMA pentru iPhone pentru Verizon (cel mai mare operator de telefonie din SUA) este un prim pas, impreuna cu relaxarea conditiilor pentru dezvoltatorii pentru App Store. Acum iPhone 4 se vinde in SUA exclusiv prin AT&T.

Sursa: www.eweek.com
Sursa foto: GigaOM

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] ca majoritatea mobilelor sale sunt “dumbphones”, adica telefoane idioate, in vreme ce compania este exclusa incet dar sigur de pe piata terminalelor inteligente de competitori precum iPhone sau […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.