Microsoft investeste 300 de milioane de dolari in Nook

Scris de

Microsoft a facut una dintre cele mai ciudate investitii ale sale: 300 de milioane de dolari pompati in tabletele si e-readerele Nook de la Barnes & Noble.

Planul este de separare a activitatii legata de Nook din cadrul Barnes & Noble intr-o noua firma numita Newco iar in schimbul purcoiului de bani gigantul software va primi 17,6%. Ceea ce inseamna ca firma este evaluata la 1,7 miliarde de dolari. Situatie ciudata, mai ales ca intreaga capitalizare bursiera de acum pentru Barnes & Noble este de circa 800 de milioane de dolari.

Lantul de librarii va detine restul de 82,4% din Nook iar firma focusata pe tablete si educatie va avea in continuare o relatie cu magazinele Barnes & Noble. Primul “fruct” al cooperarii vine din faptul ca aplicatia Nook va veni pe Windows 8, ca si softul dedicat studentilor. Astfel, Microsoft si-a asigurat prezenta pe propria platforma a cartilor digitale.
Desi tabletele si cititoarele digitale Nook a avut un mare succes, Barnes & Noble a avut de suferit din cauza concurentei facuta de Amazon – care e lider in domeniul e-readerelor si cartilor electronice si Apple – care nota in ianuarie ca exista 20.000 de aplicatii educationale pentru iOS.

Pe de alta parte, investitia Microsoft ridica multe semne de intrebare. In primul rand, compania face o investitie intr-un rival, mai ales ca Microsoft va lansa la toamna sistemul de operare Windows 8, ce va veni pe tablete atat pe arhitectura x86 cat si ARM. Concomitent, Nook este una dintre cele mai populare tablete Android. Eventual, Nook va realiza si tablete de 10 inci, ceea ce ar duce la o concurenta directa cu producatorii care se bazeaza pe platforma Microsoft. Pe de alta parte, Barnes & Noble a bifurcat Android si a construit un intreg ecosistem in jurul sau. Singura logica normala pentru care aceasta investitie ar fi buna e daca Nook va trece din toamna la Windows 8. Asta ar insemna, insa, rescrierea totala a codului si aruncarea pe Apa Sambetei a intregii investitii de pana acum in propria platforma Android pentru Nook. Nu in ultimul rand, Microsoft si Barnes & Noble au fost angajate in ultima vreme intr-o serie de procese legate de patente. Companiile s-au inteles amiabil, in purul stil Microsoft: Barnes & Noble va plati licente pentru patentele gigantului.

Nu putem sa incheiem fara sa remarcam ca in ultima vreme Microsoft a recurs la o strategie brilianta: beneficiaza puternic de pe urma unor parteneriate incheiate, fara a fi nevoie sa achizitioneze firmele in cauza: Yahoo! (motoare de cautare), Facebook (retele sociale), Nokia (smartphone) iar acum Nook (tablete).

Update: SlashGear scrie ca Apple, nu Amazon, este tinta Microsoft. Mi exact, Microsoft vrea sa isi dezvolte ecosistemul, mai ales ca Zune, Xbox Live sau serviciile asociate Windows Phone ca SkyDrive nu sunt la fel de competitive ca trioul de aur de la Apple – iTunes, App Store, iCloud. Miscarea surprinde si o reorientare a Microsoft. Daca pana acum gigantul a luptat mai ales impotriva Google pentru a tine in frau expansiunea Android prin fortarea de acorduri de licentiere cu producatorii hardware (Samsung, LG, Viewsonic, HTC, Pegatron etc), acum gigantul si-a dat seama ca, de fapt, pentru a avea succes trebuie ca in final sa se intoarca impotriva aliatului sau de complezenta din lupta contra Google: Apple.

Sursa: TechCrunch
Sursa foto: ebaypartnernetworkblog.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] la finele anului trecut a achizitionat producatorul e-readerelor si tabletelor Kobo. Intre timp si Microsoft s-a aliat cu Barnes&Noble pentru Nook, asa ca lucrurile se vor incinge, mai ales ca pe teren e si Amazon, liderul pe segmentele […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.