Microsoft vrea sa ne automatizeze casele prin HomeOS

Scris de

De la calculatoare, console de jocuri si smartphone-uri, Microsoft vrea acum sa fie si “creierul” casei. Iar pentru a-si indeplini acest tel, gigantul software a pregati platforma HomeOS.

Dezvoltat de catre Microsoft Research, proiectul este cunoscut inca din 2010 si a rulat deja in 12 case diferite in ultimele 4-8 luni ca modalitate de testare. De asemenea, 42 de studenti au scris noi aplicatii pentru a adauga alte dispozitive la cele deja suportate. Ideea este de a trece de la o serie de gadgeturi disparate in favoarea unui “server” unde “toate dispozitivele din casa apar ca periferice conectate la un singur PC”. Pentru a rezolva problema integrarii cu dispozitive multiple, sistemul foloseste “roluri“. In esenta, acestea sunt functionalitati pe care proprietarul casei le poate asocia cu diverse obiecte, precum o lampa – care se poate aprinde sau inchide de pe o tableta, de exemplu, sau incuierea/descuierea usii ce se poate realiza automat de pe smartphone. Desigur, multe alte gadgeturi pot fi controlate cu ajutorul sistemului, precum televizorul, consolele de jocuri, routerele, camerele de supraveghere, imprimantele ori controlul temperaturii sau al ventilatoarelor. Imaginati-va cum ar fi ca propriul frigider sa faca online cumparaturile in locul vostru…

Orice nou dispozitiv se poate conecta pentru a realiza rolurile ce i se dau iar sistemul este capabil sa adauge noi functionalitati prin cuplarea de roluri aditionale in acelasi fel in care utilizatorii de smartphone-uri adauga noi functionalitati gadgetului prin aplicatii.

Controlul electrocasnicelor nu e doar tinta Microsoft, inclusiv Google avand ambitia ca sistemele sale de cloud computing sa fie “creierul” Android@Home.
Ramane de vazut in ce fel vor ajunge cele doua produse pe piata si ce avantaje vor avea pentru utilizatori, mai ales pentru ca exista deja astfel de sisteme de automatizare pe piata.

De altfel, IBM prezice ca in curand vor fi mai multe “lucruri” conectate la internet decat oameni, de la autoturisme, frigidere, ceasuri electronice si masini de spalat pana la taxiuri, trenuri sau sistemele inteligente ale oraselor precum cele oferite de giganti ca Siemens sau Cisco.

Sa speram ca nu vom fi intrebati de fiecare data “sunteti sigur ca vreti sa faceti asta?” si ca nu vom avea nevoie de antivirusi pentru locuinta…

Sursa: The Verge
Sursa foto: realitypod.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.