Mozilla ataca Apple si Google cu un sistem de operare bazat pe web

Scris de

Mai e loc de inca un sistem de operare? Mozilla crede ca da si pune pe tava “Boot to Gecko”, bazat pe aplicatii web scrise in HTML 5.

Chiar daca lumea mobila e acum dominata de Apple si Google si in ciuda faptului ca Palm a tras obloanele, Nokia si Research in Motion si-au vazut cotele in picaj dupa ce pana mai ieri Symbian si BlackBerry erau dominante iar Windows Phone nu face nicio mare branza.

Dar sa vedem pe ce se bazeaza Mozilla Foundation atunci cand face o astfel de afirmatie mare. Pai in primul rand pe faptul ca “noua” platforma, nu e noua deloc. In fapt e chiar batraioara: e pur si simplu Web-ul.

“Programatorii nu vor sa-si rescrie toate aplicatiile pentru inca un sistem (de operare -nr) proprietar”, spune Brendan Eich, directorul de tehnologie de la Mozilla. “De asta nu va fi niciun alt sistem de operare de succes peĀ langa iOS si Android. Asa ca urmatorul pas logic este sa faci Web-ul un sistem de operare”, completeaza el.

HTML 5, “sfantul Graal”

Cum? Simplu: HTML 5, limbajul de programare pe care este construit Web-ul, are o lista din ce in ce mai mare de posibilitati pe care le ofera. Una dintre cele mai importante este faptul ca aplicatiile scrise in HTML 5 – care sunt la fel de bogate ca si cele native acum – pot rula pe orice telefon sau tableta.

Iar dezvoltatorii vor scrie doar o data o aplicatie, nu pentru miriadele de sisteme de operare existente acum: trei de la Microsoft (Windows 7, Windows 8 – ARM si PC si Windows Phone 7), cate doua de la Apple (Mac OS X si iOS), Google (Android si Chrome OS) si RIM (Blackberry OS 7 si BBX), Symbian, MeeGo/Tizen/LiMo, plus diversele fragmentari de Android, ca sa nu mai vorbim de multitudinea de Linux-uri (Ubuntu, etc)…

Optimizat pentru Web

Tot ce va rula in Boot to Gecko va fi optimizat pentru browser, spune si Todd Simpson, directorul sau de inovare. Mozilla crede ca trendul catre Web este inevitabil. Deja popularul jocĀ Angry Birds si altele pot fi jucate si pe net. Anul trecut ESPN si Financial Times au lansat noi aplicatii, cu FT provocand si un scandal prin retragerea aplicatiei sale din App Store, ca urmare a frictiunilor cu Apple, care voia 30% din orice tranzactie. Si Amazon a construit o aplicatie web puternica, bazata pe HTML 5 si tot din cauza lacomiei Apple.

 

Telefonica si Deutsche Telekom sprijina proiectul

Poate va intrebati cine sprijina o astfel de idee nebuneasca: operatorii Deutsche Telekom (Germania) si Telefonica (Spania) deja au anuntat sprijin pentru platforma, care ar putea duce la dispozitive mult mai ieftine. Spaniolii chiar au anuntat ca primele dispozitive “open web” bazate pe B2G vor fi disponibile in acest an. In mod ironic, Mozilla va face o mare concurenta pentru Android si Chrome OS de la Google fix cu banii de la gigantul cautarii, dupa ce recent au semnat un parteneriat prin care va primi un miliard de dolari in trei ani.

Mai jos puteti urmari un filmulet cu viziunea Mozilla asupra a ceea ce trebuie sa fie un telefon inteligent.

Sursa: CNN Money
Sursa foto: http://gadget04.wordpress.com/

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.